Шевченко предрича бляскаво представяне на Украйна на Евро 2016

снимка: БГНЕС/EPA

Бившата звезда на Милан, Челси и Динамо Киев Андрей Шевченко бе представен официално като нов помощник-треньор на украинския селекционер Михаил Фоменко. "За мен това е огромна чест, искам да благодаря на Украинската федерация и Фоменко за това, че съм в щаба.

Връщам се в големия футбол след четиригодишна пауза, ще се опитам да оправдая доверието. Опитът, който имам, трябва да помогне на играчите. Винаги ще бъда готов да изпълня всичко, което се иска от мен, това е задачата ми като помощник.

Натрупах опит и от работата с такива велики треньори като Лобановски, Анчелоти, Моуриньо, така че имам определена база, а треньорските курсове ми помогнаха да добавя правилни идеи, да избистря своята насока.

Надявам се, че този опит ще ми помогне в треньорската кариера. През 2012 г. отказах да вляза в щаба, защото считах, че не съм готов, нямах образованието. Освен това не бе минало достатъчно време след края на кариерата ми.

Днес аз чувствам, че вече съм грамотен, получих всички дипломи, затова сега е време да се пробвам в треньорската професия. Кой е фаворит на Евро 2016? Украйна! Нямаме право да смятаме друго", каза с усмивка 39-годишният Андрей Шевченко. Състезателната му кариера стартира в Динамо Киев през 1994 г., след което игра в Милан (1999-2006 и 2008-2009) и Челси (2006-2008), преди да се завърне в родния Динамо и там да приключи с активния футбол.

С украинския гранд той стана пет пъти шампион на страната и трикратен носител на Купата на Украйна, с Милан стана шампион в Серия А и победител в Копа Италия, а с Челси - първенец в Купата на Англия и Купата на Лигата.

За националния отбор на Украйна вкара 48 гола в 111 мача. Михаил Фоменко е начело на Украйна от 26 декември 2012 г. и успя да изведе тима до финалите на Европейското първенство, след като възпитаниците му победиха Словения в баражите.

Украинците са в група с Германия, Полша и Северна Ирландия. /БГНЕС