Историческо 10 от 10 за Англия в квалификациите

снимка: БТА/AP

Английският национален отбор завърши историческа квалификационна кампания за Европейското първенство във Франция догодина и се превърна в едва петия тим в историята, който печели всичките си мачове по пътя към класиране на Шампионат на Стария континент.

След като преди около месец си бяха подпечатали билетите за Евро 2016, „Трите лъва“ не престанаха да търсят успехите и в последния 10-ти кръг от квалификациите сразиха с 3:0 като гост Литва.

Благодарение на тази победа Англия събра пълен актив от 30 точки в група Е и се нареди до Франция, Чехия, Германия и Испания, които през годините също са постигали перфектна квалификационна кампания (повече за безупречните отбори в квалификациите прочетете НА ТОЗИ ЛИНК).

В 29-ата минута Рос Баркли даде аванс на англичаните, а в 35-ата Арлаускис си отбеляза автогол и допълнително предостави предимство на гостите. В 62-ата пък Алекс Окслейд-Чембърлейн фиксира крайното 0:3.

Швейцария също си бе осигурила предсрочно участие на Евро 2016, като в последния си мач спечели с 0:0 на гости на Естония и с 21 точки приключи на второ място. Словения победи с 2:0 Сан Марино и не допусна никакви изненади, събирайки 16 пункта за финиш на трета позиция и място в баражите.