Германия и Полша се класираха на Евро 2016

снимка: БГНЕС/EPA

Германия и Полша са поредните сигурни участници на Европейското първенство във Франция догодина, след като постигнаха ключови победи в последния кръг на квалификациите в една от най-завързаните групи – D.

Бундестимът имаше по-леката задача да домакинства на Грузия, но въпреки това спечели само с 2:1, и то не без проблеми в течение на двубоя. Поляците пък се наложиха с 2:1 с победен гол на Роберт Левандовски над прекия си конкурент за второто място Ейре, с което също си осигуриха участи на Евро 2016.

Томас Мюлер от дузпа в 50-ата минута даде аванс на Германия след безплодно първо полувреме за световните шампиони, които все пак се нуждаеха от победа, за да бъдат сигурни в класирането си и да не зависят от резултата във Варшава.

Канкава обаче изравни за Грузия в 53-ата минута и притесни публиката в Лайпциг, но в 79-ата минута Максимилиан Крузе се разписа за 2:1 само 180 секунди след като бе сменил Андре Шюрле.

Гжегож Криховяк даде аванс на Полша в 13-ата минута срещу Ирландия, но гостите само три минути по-късно изравниха чрез Джонатан Уолтърс, който бе точен от дузпа. В 42-ата обаче Роберт Левандовски вкара за 2:1 и се разписа срещу единствения отбор, на който не бе вкарвал в квалификациите за Евро 2016.

Германия приключва групата като лидер с 22 точки, а Полша е втори с 21. Ирландия ще играе бараж, след като завърши на трето място с 18 пункта.