Шанс за Англия да се нареди сред "Най-добрите"

снимка: БТА/AP

Националният отбор на Англия по футбол продължава да държи 100%-вия си рекорд в квалификациите за Европейското първенство във Франция през лятото на 2016 година, като две победи в оставащите им два мача ще им осигурят място в "клубa на перфектните" отбори, които са се класирали за финали на Европейски първенства без да загубят точка. До сега това са правили едва пет национални гарнитури, ето ги и тях:

Франция - Евро 1992 

8 мача, 8 победи, 20 вкарани гола, 6 допуснати

Отборът на Франция не успя да се класира за Евро 1988, както и за Световното през 1990, но с помощта на своя бивш капитан и тогавашен треньор Мишел Платини те сложиха край на тази черна серия, като се превърнаха в първия отбор, който изиграва квалификационните си мачове без да загуби нито една точка. Според много голяма част от феновете на футбола, те не само са първи, но и са го направили в може би най-трудната група по онова време - Испания, Чехословакия, Исландия и Албания. 

Жан-Пиер Папин тогава отбелязва 9 от 20-те гола на тима, включително победните попадения при визитите на Испания и Чехословакия. Ерик Кантона пък се разписва два пъти в последния мач, който "петлите" печелят с 3:1 у дома срещу Исландия.

На финалите обаче нещата се преобръщат на 180 градуса за Франция. Те стигат до 1:1 с Швеция и 0:0 с Англия преди да дойде шокиращата загуба с 2:1 от бъдещите шампиони Дания, като след тази среща Платини напуска поста си.

Чехия -  Евро 2000

10 мача, 10 победи, 26 отбелязани попадения, 6 допуснати

Сребърните медалисти от Евро 1996 Чехия пропускат Световното във Франция две години по-късно, но само, за да съберат сили за предстоящите евроквалификации. Момчетата на Йозеф Чованец постигат 10 победи, като най-запомящата се е в Прага, когато гостите от Чехия губят с 2:0, но в крйна сметка стигат до пълен обрат благодарение на Томаш Репка, Павел Кука и Ян Колер.

Подобно на Франция обаче, и чехите ги застига пълен крах на финалите, след като губят с 1:0 от Холандия, с 2:1 от домакина и бъдещ шампион Франция, за да стигнат единствения си успех - 2:0 срещу Дания.

Франция - Евро 2004

8 мача, 8 победи, 29 вкарани гола, 2 допуснати

Шампионите от предходното Европейско нямаха проблем да стигна до следващото, след като записаха 8 победи в 8-те си квалификационни мача. Те победиха отбори като Кипър, Израел, Малта и Словения и въпреки че се представиха трагично на Световното две години по-рано, сега играчите на Жак Сантини повториха онова, което страната им направи 12 години по-рано. 

Този път "петлите" преминаха групите, но бяха спряни на 1/4-финалите от бъдещия шампион Гърция с 1:0.

Германия - Евро 2012

Мачове - 8, победи - 8, вкарани голове - 34, допуснати - 7

Бронзовите медалисти от Световното първенство през 2010 година лесно стигнаха до групите на Евро 2012. Момчетата на Йоаким Льов нямаха спирка, като 22 от головете им паднаха в пет домакинства, включително и победата с 6:2 над Австрия, която им осигури място на финалите. Мирослав Клозе завърши квалификациите с 9 гола.

В групите на Евро 2012 тимът победи Португалия с 1:0, Холандия с 2:1 и Дания също с 2:1, но на 1/2-финалите преклониха глава пред Италия след порежение с 2:1.

Испания - Евро 2012

Мачове - 8, победи - 8, отбелязани голове - 26, допуснати - 6

Отборът на Висенте дел Боске спечели предишното Европейско първенство - през 2008 година, както и Световното през 2010, като доминацията на испанците се затвърди още веднъж и с успеха им на Евро 2012. В квалификациите защитаващите трофея си испанци отбелязваха поне по три гола във всеки мач, а на финалите на няколко пъти ги покри късмета. Те победиха Италия в групите с 4:0, но след това се поизпотиха на 1/2-финалите, след като с Португалия не си отбелязаха гол и се стигна до дузпи. Във финала надделяха над Италия и по този начин се превърнаха в първия отбор, който успява да защити европейската си титла.