Все още няма Евро 2016! Германия се изложи срещу Ейре (ВИДЕО)

снимка: БГНЕС/EPA

Световният шампион Германия се очакваше тази вечер да си осигури участие на Европейското първенство догодина във Франция, но вместо това изненадващо си усложни неимоверно ситуацията в група D.

Бундестимът щеше да се класира още в 9-ия кръг на квалификациите дори при равен като гост на Ирландия на стадион „Авива“ в Дъблин, но вместо това допусна изключително нелепо поражение с 0:1, въпреки тоталното си преимущество на терена.

В 70-ата минута вратарят Шей Гивън изрита топката с всички сили в предни позиции и по този начин почти от центъра изведе Шей Лонг сам срещу стража на гостите Мануел Нойер. Нападателят на Ейре надбяга без особени проблеми Джером Боатенг и с безпощаден шут по диагонала реализира единственото попадение – 1:0.

Преди (а и след) това германците поддържаха обсада пред вратата на домакините, но не стигнаха до кой знае колко много чисти положения, а освен тях, пропуснаха на няколко пъти да се разпишат и с удари от средна и далечна дистанция.

Така Германия остава лидер в групата с 19 точки, но вече има само 1 аванс пред Ирландия, който за малко не изпревари Полша в класирането. „Дружина полска“ се нуждаеше от два гола на суперзвездата си Роберт Левандовски (един в 3-ата и един в 93-ата минута), за да стигне до равенство 2:2 като гост на Шотландия.

Така и Ирландия, и Полша имат по 18 точки в класирането, но „дружината“ имат предимство при директните сблъсъци и засега са на второ място. Шотландия остава с 12 и по крайно болезнен начин отпада от битката дори за баражите.

Германия ще има шанс да си подпечата билетите за Франция в последния кръг в неделя, когато домакинства на Грузия, а по същото време Полша приема Ирландия, за да определят двата тима кой ще се класира директно за Евро 2016 и кой ще остане трети.


Shane Long Goal Ireland 1 - 0 Germany Euro...by goals5

В първия четвърт час Германия, която вкара шест гола при последната си визита на Ейре, имаше три нелоши ситуации да открие рано-рано резултата.

Първо изстрел на Томас Мюлер бе отклонен в корнер, после Джером Боатенг с глава от чиста позиция в наказателното поле прати кълбото над врата след центриране от ъглов удар, а след добър пробив на Марио Гьотце отдясно Илкай Гюндоган не намери очертанията с шут от дъгата на наказателното поле.

След половин час игра Бундестимът рядко даваше възможност на противника изобщо да минава центъра, като имаше подчертано предимство във владението на топката. Това обаче не помагаше на гостите да стигат до чисти голови положения и ситуациите пред тях се откриваха или след статични положения, или след далечни удари.

В 40-ата минута немците стигнаха до най-изгодното си положение за гол, след като Мюлер подаде успоредно на голлинията за непокрития Йозил на далечната греда, но неговият шут мина на сантиметри от гредата.

След почивката статуквото се запази и поне на пръв поглед домакините нямаха намерение да поемат никакви рискове и щяха да са напълно доволни на нулево равенство, въпреки че този резултат по-скоро задоволяваше Германия.

В 55-ата минута Бундестимът за първи път получи шанс да организира контраатака, но центрирането на Марко Ройс бе засечено в аут над вратата от влезлия като резерва Андре Шюрле.

Така в 70-ата минута се случи немислимото - с първия си удар към вратата и без да влага кой знае какво творчество Ирландия поведе в резултата. Шей Гивън изрита топката силно в предни позиции и на практика изведе сам срещу вратаря Шейн Лонг, който нахлу в наказателното поле и с безпощаден удар разстреля Мануел Нойер за 1:0.

В 78-ата Германия направи най-добрата си атака за втората част и центриране отляво мина през няколко играчи, за да стигне до Мюлер, но той от точката за дузпа разочароващо стреля на сантиметри встрани от гредата.

Това се оказа и последното опасно положение пред вратата на домакините, които отпразнуваха победата си.