Камъни по сръбския автобус в Албания

снимка: БТА/AP

Автобусът, който превозва сръбския национален отбор преди днешната европейска квалификация между "плавите" и Албания, е бил улучен с камъни.

Така домакините доказаха, че напрежението между двете страни не се е изпарило, след като миналата година срещата между двата отбора беше прекратена. Сега албанската страна се ангажира със сериозни мерки за сигурност, след инцидента с дрона, който разнасяше знамето на Велика Албания, но явно страстите трудно ще бъдат контролирани.

Напрежението е провокирано от отцепването на Косово като независима държава от Сърбия. Автобусът е бил улучен по време на придвижването си от летището до хотела, а първи отношение по въпроса взе министърът на спорта на Сърбия Ваня Удовичич. Томислав Караджич, който е президент на Футбония съюз на Сърбия, също осъди инцидента и заяви:

"Ние постоянно слушаме колко сериозни мерки за сигурност са ни осигурени, но въпреки тях имаме проблеми. Албанската полиция гарантира, че всичко ще бъде наред, но не знам какво ни чака още. Караджич каза още пред РТС, че при още един подобен инцидент, провеждането на мачът ще бъде под голям въпрос. За да не се подклаждат повече провокации, двете страни решиха срещата да се играе на сравнително малък стадион, този в Елбасани.

Съоръжението се намира на 45 километра южно от Тирана и има капацитет едва от 12 500 места. Заради мерки за сигурност, билети на гостуващата агитка не се продават, а федерацията на Сърбия препоръчва на своите сънародници да не пътуват за мача. 1800 полицаи, част от тях от спецслужбите с щитове и бронежилетки, са ангажирани като охрана на мача от албанска страна.

Част от тях са ескортирали и автобуса на сръбския национален отбор, но въпреки това камъни са летели по него. На запис от автобуса пък се чува как шофьорът първи вижда атаката и вика на сръбските играчи: "долу главите, долу главите". Първият от двата камъка е напукал сериозно стъклото, а другият е отскочил и е наранил прозореца съвсем леко.