Хърватия ни посреща с нов треньор

снимка: БТА/AP

Хърватските национали ще излязат с нож между зъбите и с нов треньор срещу България на 10 октомври в Сплит в бой последен за директно класиране на Евро 2016, пише вестник "Труд". Футболната федерация на бившата югославска република трябва днес да уволни селекционера Нико Ковач.

Като фаворит за неговото място медиите в страна посочват опитния Анте Чачич. 61-годишният специалист в момента води “Локомотива” (Загреб). Той бе треньор на “Динамо” (Загреб) в инфарктните, но успешни мачове срещу “Лудогорец” (1:1, 3:2) в квалификациите на Шампионската лига през лятото на 2012 г. Хърватският клуб го изгони по-късно през есента и дори опита да вземе Ивайло Петев от Разград. По волята на съдбата двамата стари познайници вероятно ще се срещнат отново един срещу друг след месец, вече като селекционери на националните отбори.

Шансовете на Нико Ковач да остане начело на Хърватия са нулеви, гърмят местните медии след слабата игра и резултатите в последните две квалификации - 0:0 срещу Азербайджан в Баку и 0:2 срещу Норвегия в Осло. Класирането на отбора за европейското е в опасност, а това е въпрос от национален приоритет за хърватите, които допреди седмица бяха лидер в групата. Обществеността дискутира оживено дилемата дали Ковач да бъде изгонен, кога и кой да го смени.

43-годишният треньор не се ползва с добра репутация в страната, феновете са му ядосани още от провала на световното в Бразилия миналото лято, играчите мърморят срещу тактиката и надменността му, вече не контролира съблекалнята, а на всичкото отгоре влезе в конфликт със звездата на тима Лука Модрич. Ковач отказа да подаде оставка след загубата от Норвегия в неделя, а шефът на федерацията и голмайстор от световното във Франция през 1998 г.

Давор Шукер свика за днес Изпълнителното бюро да реши треньорския въпрос. Той не потвърди, но и не отрече възможността Анте Чачич да смени Нико Ковач. Гласеният за нов селекционер е уважаван и доказан специалист, всички клубове и играчи в Хърватия го признават. Класирал е “Динамо” (Загреб) в групите на Шампионската лига и словенския “Марибор” в Лига Европа. Недостатъкът му е, че не е направил голямо име като футболист.