Германия срази и измести Полша от върха (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Световният шампион Германия изигра на високо ниво един от най-важните си двубои в квалификациите за Евро 2016 и срази с 3:1 Полша на стадион „Комерцбанк Арина“ във Франкфурт на Майн.

Бундестимът не само доказа тезата си, че превъзхожда с класа „дружина полска“, но и свали съперника от първото място в група D, с което увеличи неимоверно шансовете си да се класира директно за финалите на Европейското първенство догодина.

Томас Мюлер откри резултата в 12-ата минута, а шест по-късно Марио Гьотце покачи на 2:0. Роберт Левандовски намали в самия край на първата част, но отново Гьотце се разписа за крайното 3:1 в 81-ата минута и подпечата успеха на Бундестима.

Германия вече има 16 точки и се изкачва на върхва в класирането, докато Полша остава на второ място с 14 пункта. Ирландия е на трето място с 12 точки, след като смаза с 4:0 аутсайдера Гибралтар, а четвърти е Шотландия с 11, след като по-рано днес отстъпи с 0:1 на Грузия (повече подробности вижте НА ТОЗИ ЛИНК).

Полша надви Германия с 2:0 в предишния двубой между двата тима в рамките на евроквалификациите и записа първи успех над този съперник от цели 19 години. Това бе и единственото поражение на Германия от Полша – Бундестимът има вече 13 победи и 6 равенства в останалите срещи.

Германия няма загуба във вече 21 мача от квалификации на свой терен (17 победи), като за последно падна с 0:3 от Чехия през октомври 2007 година.

Мачът започна двуостро, но ударите бяха в актива на домакините, които на два пъти се опитаха да притеснят Лукаш Фабиански преди да открият резултата. Първо Матс Хумелс с глава неточно засече центриране от корнер, а после Карим Белараби отправи изстрел на около четири метра встрани от гредата след продължителна атака.

В 12-ата минута великолепна размяна на двойни подавания по лявото крило между Хектор и Белараби даде шанс на левия бек да изведе на празна врата Томас Мюлер, който се нуждаеше само от едно докосване, за да открие резултата и да ознаменува с попадение отлична многоходова акция на Бундестима - 1:0.

Thomas Müller Goal - Germany 1-0 Poland - 04-09...by Bayeo

Полша опита да отвърне на удара, но със стремежите си да включва повече хора в атака се оказа уязвима в задни позиции и плати скъпа цена. Марио Гьотце пое кълбото отляво пред наказателното поле, с елегантен финт елиминира бранител и с мощен изстрел по тревата прати кълбото неспасяемо в десния долен ъгъл на Фабиански - 2:0.

Mario Götze :2-0 Goal HD - Germany vs...by vcreateproduction

Германия продължи да контролира напълно играта и изглеждаше близо до трети гол преди почивката, но в следващите 20-ина минути не успяваше да материализира акциите си към наказателното поле на гостите.

Точно когато изглеждаше сякаш Полша не може да намери отговор на набезите на Бундестима, скоростна контраатака през изцяло непокрития ляв фланг на домакините се оказа печеливша за "дружина полска". Дълго подаване намери Гросицки на лявото крило, а той напредна и с великолепно центриране с външен фалц намери Левандовски, който с летящ плонж и удар с глава преодоля Нойер за 2:1.

RObert Lewandowski Goal Germany vs Poland 2-1...by FootGermany

Нападателят на Байерн вече има осем гола в квалификациите за Евро 2016 и се утвърждава още повече на върха по този показател към момента.

В първите минути след почивката Германия започна откровено да мачка противника си в стремеж да си възвърне аванса от два гола, но феноменални изяви в защита в наказателното поле на Полша опазиха "дружината" от трети гол. Марио Гьотце в пък в 57-ата минута опропасти чисто голово положение, след като бе изведен на стрелкова позиция, но нацели гредата с фалцов изстрел.

След неразбирателство в защитата на Германия от на пръв поглед безобидна ситуация в 57-ата минута Мачински отправи опасен удар от около десетина метра, но Нойер блесна със спасяването на мача, за да опази аванса на тима си. Бундестимът пък продължаваше да играе така, сякаш задължително му трябваше победа с два гола разлика, но третото попадение не падаше.

В 70-ата минута германците отново хипнотизираха с пасове до наказателното поле на противника, но не можаха да нанесат решителен удар и топката бе изчистена в корнер. След неговото изпълнение Мюлер нанесе изстрел с глава, но кълбото бе закотвено на голлинията от Лукаш Фабиански.

В 82-ата минута все пак справедливостта възтържествува и Германия стигна до трети гол, дело на Гьотце, който на празна врата с добавка се разписа, след като Фабиански бе отклонил изстрел от дъгата на наказателното поле на Томас Мюлер - 3:1.

Mario Götze Goal - Germany 3-1 Poland - 04-09...by beingoal1

Toва се оказа и крайният резултат в срещата, след която Германия свали Полша от върха в групата.