Евро 2016: Хегемоните в атака на първите места

галерия:

снимка: БТА/AP

Някои от по-непретенциозните футболни нации в Европа са на път да подлеят вода на хегемоните, които сме свикнали без проблеми да се класират за големите форуми.

Навлизайки във втората част на квалификационния цикъл за Евро 2016 във Франция, малцина са очаквали Испания да догонва Словакия, Холандия да се бори за третото място след Чехия и Исландия, докато световният шампион Германия ще бъде въвлечен в тежка битка между четири отбора за 2 места, осигуряващи директен полет за Франция.

На първите места в групите, вместо обичайните заподозрени, блестят имената на Австрия, Румъния, Хърватия, Словакия, Полша и Чехия, но въпросът е ще успеят ли да ги задържат до края.

6 от 10-те квалификационни кръга са в петък, събота и неделя, а най-нуждаещи се от победи изглеждат германците и холандците. „Лалетата“ са спечелили само 2 от 5-те си мача до момента в група А преди мача си срещу Латвия в петък. Още едно подхлъзване за тях и ще стане доста трудно на полуфиналистите от последното Световно да се класират автоматично.

Само първите 2 страни от 9-те групи продължават към Европейското, както и най-добрият по показатели трети отбор. Останалите, завършили на трето място, отиват на баражи.

Германия се намира на второ място в група Д, зад Полша, завършвайки наравно с Шотландия, а от формата им в Бразилия няма и следа. Все пак за германците се очаква резултатен двубой срещу аутсайдера Гибралтар.4124305

Само 2 отбора имат 100 % актив от 5 мача до момента – Англия в група Е и Словакия в група C, където Испания е на изненадващото второ място. В този ключов кръг има цели 5 мача между първите два отбора в групите, сред които Хърватия – Италия в хрупа H и Белгия срещу Уелс в група B.

Ето и някои интересни факти преди двубоите: Испанците ще бъдат без плеймейкъра си Андерс Иниеса, който е с мускулна травма. За много играчи на Барселона това ще е краят на един дълъг, но много плодовит сезон, завършил с требъл за тях.4117984

„Искаме да дадем максимума от себе си, за да може да се отдадем на заслужена почивка,“ разкри Жорди Алба.

Треньорът на Русия Фабио Капело е под напрежение, след като „Сборная“ записа само 1 победа в последните си 8 състезателни мача, като изключим служебната победа срещу Черна гора.

Гледайки с едно око към предстоящото Световно в Русия през 2018 г., Капело има за цел да наложи млади играчи и усилията му се отплащат, след като през уикенда двама 19-годишни отбелязаха на Беларус в победата с 4-2.4096700

За негово съжаление обаче Австрия е далеч по-силен противник, който ги победи с 1-0 във Виена през ноември.

Селекционерът на Холандия Гуус Хидинк пък от своя страна не планира големи промени в състава си от загубата на отбора му от САЩ миналата седмица в приятелски мач.

4124707

Слабата отбрана на „лалетата“ допусна цели 3 гола в последните 20 минути, за да загуби с 4-3 в петък, а лошите новини за Хидинк са, че отново ще е без централния защитник Рон Влаар и звездата на отбора Ариен Робен.

Обнадеждаващо за Холандия е, че те победиха бъдещия си съперник Латвия с 6-0 в двубоя им срещу тях в Амстердам.