На средата на квалификациите за Евро 2016 – какво се случва

снимка: БТА

Квалификациите за Евро 2016 са преполовени с мачовете през уикенда и кратка равносметка до момента показва, че единствено Англия и Словакия са с перфектна статистика до момента – пет победи в пет мача.

Изненадващо бронзовият медалист от Мондиал 2014 Холандия, както и един от съставите с най-сериозен потенциал – Белгия – може да пропуснат местата за автоматично класиране на Европейското първенство във Франция.

Следващите мачове са на 12, 13 и 14 юни, преди групите да бъдат „затворени“ с по две дати през септември и октомври. Директно се класират 9-те победители в групите, 9-те отбора на втора позиция в групите и най-добрият трети в таблиците.

Останалите осем отбора, които са завършили на трето място в групите, ще участват в плейофи през ноември, за да определят последните четири участника на Евро 2016.

Ето какво се случи в последните двубои от квалификациите за Евро 2016:

Група А

Топ 2: Чехия, Исландия

Трети: Холандия

Исландия срази Казахстан с 3:0 и се доближи само на една точка до лидера Чехия, който пък се задоволи само с равенство 1:1 срещу Латвия. Холандия стигна до хикс 1:1 с Турция и остава на пет точки от Исландия. Турция изостава с два пункта от „лалетата“, защото Клаас-Ян Хунтелаар изравни в добавеното време и съхрани третото място на бронзовите медалисти от Мондиал 2014.

Група В

Топ 2: Уелс, Израел

Трети: Белгия

Уелс надви категорично с 3:0 Израел и прекрати перфектната серия на съперника, като го изпревари с две точки за първата позиция. Белгия се доближи на точка от Израел, след като смаза Кипър с 5:0. Днес, 31-ви март, Белгия и Израел се изправят един срещу друг в отложен мач, който може да излъчи новия лидер в групата.

Група С

Топ 2: Словакия, Испания

Трети: Украйна

Словакия очаквано мина с 3:0 през Люксембург и записа пета поредна победа, докато Испания надви минимално Украйна, но остана на три точки от първото място. Украйна е на 3 пункта от Испания и 5 от 4-ия Беларус.

Група D

Топ 2: Полша, Германия

Трети: Шотландия

Полша допусна късен гол за 1:1 с Ирландия, но остава на първото място, макар и вече само с 1 точка аванс пред Германия (победа с 2:0 над Грузия) и Шотландия (6:1 над Гибралтар).

Група Е

Топ 2: Англия, Словения

Трети: Швейцария

Англия разгроми Литва с 4:0 и продължава без грешка в квалификациите, докато Словения и Швейцария с победи през уикенда събраха по 9 точки, оставайки с 3 повече от Литва.

Група F

Топ 2: Румъния, Северна Ирландия

Трети: Унгария

Румъния победи Фарьорски о-ви само с 1:0, но все пак остана с точка повече на върха от Северна Ирландия, който спечели с 2:1 над Финландия, за да увеличи аванса си пред Унгария на 4 точки (унгарците направиха 0:0 с Гърция).

Група G

Топ 2: Австрия, Швеция

Трети: Русия

Австрия разпиля Лихтенщайн с 5:0 и има 4 точки повече от Швеция, която срази с 2:0 Молдова, докато мачът на Русия в Черна гора бе прекратен заради хвърлени бомбички от феновете на домакините.

Група Н

Топ 2: Хърватия, Италия

Трети: Норвегия

Хърватия разнищи Норвегия с 5:1, а България помогна на западните си съседи да се откъснат с две точки на върха пред Италия, стигайки до 2:2 с „адзурите“. Норвегия е на две точки от 4-кратния световен шампион, но и на цели 4 пред България.

Група I

Топ 2: Португалия, Дания

Трети: Албания

Дания не взе участие в този квалификационен уикенд, което позволи на Португалия да се извиси начело с 2 точки повече, след като надви Сърбия с 2:1. Албания направи обрат от 0:1 до 2:1 над Армения и окупира третото място с равни точки с Дания.