Смела България пропусна да постави Италия на колене (ВИДЕО)

снимка: БТА

Ивайло Петев записа успешен дебют начело на българския национален отбор, а водените от него "лъвовете" изпуснаха да победят Италия в домакинска среща от евроквалификациите за класиране на Евро 2016 в София.

Срещата на "Васил Левски" завърши при равенство 2:2, след като малко преди края българският тим водеше в резултата с 2:1. Попадение на натурализирания бразилец Едер обаче донесе точка на "скуадрата".

Преди това Йордан Минев си отбеляза автогол още в началото на срещата, но попадения на Ивелин Попов и Илиян Мицански доведоха до пълен обрат за България.

Така България записа второ равенство от пет изиграни мача до момента, оставайки на четвърта позиция с активен от 5 точки на сметката си. Италия е на втора позиция с 11 пункта, докато лидер с 15 е отборът на Хърватия.

Николай Михайлов бе предпочетен пред футболист №1 на България за 2014 година Владислав Стоянов под рамката на вратата.

Станислав Манолев и Йордан Минев трябваше действат на позицията на крайни бранители, докато Николай Бодуров и Александър Александров оформиха двойка в центъра на защитата. Новият капитан Светослав Дяков и Владимир Гаджев трябваше да действат като двойка вътрешни халфове във формацията на Ивайло Петев.

Илиян Мицански оглави атаката на България в днешната вечер, докато бившият вече капитан Ивелин Попов и Михаил Александров трябваше да подпомагат острието на домакините.

Капитанът на Италия Джануиджи Буфон пропусна срещата поради грип, като на вратата на гостите застана стражът на ПСЖ Салваторе Сиригу. Тройката от Ювентус Джорджо Киелини, Леонардо Бонучи и Андреа Бардзали стартира в защита, а Лука Антонели, Андреа Бертолачи, Антонио Кандрева, Марко Верати и Матиа Дармиан започнаха в средата на терена в схемата 3-5-2 на Антонио Конте. Чиро Имобиле и Симоне Дзадза трябваше да оперират като двойка нападатели за Италия.

Двубоят не започна никак добре за българския тим, след като още в 1' Чиро Имобиле бе намерен зад защитата на "лъвовете". Нападателят на Борусия Дортмунд опита да открие, но изстрелът му бе париран от Николай Михайлов.

Три минути по-късно обаче Италия все пак стигна до откриване на резултата. Андреа Бертолачи центрира от левия фланг на атаката, Николай Михайлов увисна непростимо, а Йордан Минев си отбеляза автогол и даде аванс на "адзурите" - 0:1.

Малко след това Антонио Кандрева стреля опасно от статично положение, но този път Николай Михайлов се намеси и отрази в корнер. В 8' пък се стигна и до първа възможност за България. Центриране на Илиян Мицански намери Михаил Александров в пеналтерията на Италия, но крилото на Лудогорец не успя да нацели топката по най-добрия възможен начин.

Резултатът на "Васил Левски" бе изравнен в 11', когато Ивелин Попов вдигна на краката малкото хора по трибуните на съоръжението. "Десетката" на България получи подаване в близост до границата на наказателното поле и с премерен изстрел матира Салваторе Сиригу, отбелязвайки с прецизен изстрел в долния ляв ъгъл на вратата - 1:1.

Само шест минути по-късно се стигна и до пълен обрат в полза на България. "Лъвовете" разиграха скоростна контраатака в половината на "скуадрата", като Ивелин Попов продължи акцията надясно към Георги Миланов. Футболистът на ЦСКА Москва пък с едно докосване намери Илиян Мицански, който с глава преодоля Сиригу за 2:1 в полза на домакините.

В 37' и гредата помогна на италианците, след като българите получиха правото да изпълнят пряк свободен удар пред вратата на "скуадрата". Антонио Кандрева фаулира Илиян Мицански в опасна близост до вратата на своя тим, а зад топката застана Ивелин Попов. "Десетката" завъртя качествено топката, но кълбото кацна върху напречната греда зад безпомощния Салваторе Сиригу.

Втората част очаквано стартира с опити на италианците да възстановят равенството. В 55' Чиро Имобиле изкочи на стрлекова позиция в наказателното поле на България, но ударът му премина твърде далеч от целта. В 59' и Марко Верати стреля силно с левия крак, но също в аут.

В 68' феновете по трибуните изтръпнаха, защото Италия стигна до две възможности за гол. Първо удар на Имобиле бе спасен от Николай Михайлов, след което обаче Николай Бодуров не успя да изчисти топката по възможно най-добрия начин. Кълбото попадна в краката на Бертолачи, който обаче не успя да се възползва от подаръка, стреляйки в аут.

Италия продължи да търси така желаното изравняване на резултата, но българската отбрана действаше концентрирано и се защитаваше сполучливо. В 81' обаче се стигна до нова опасност за "лъвовете", след като Джорджо Киелини бе изпуснат от отбраната при изпълнение на корнер. Бранителят на Ювентус обаче не успя да нанесе прецизен изстрел с левия крак. 

Минута-две по-късно обаче италианците стигнаха до изравняване на резултата. Дебютантът в състава на "скуадрата" Едер стреля прецизно с левия крак и намери един от ъглите зад Николай Михайлов, не оставяйки шансове на българския вратар - 2:2. За натурализирания бразилец това бе и първи гол с фланелката на Италия.

Минута по-късно Италия стигна до стопроцентов шанс и за трети гол в полза на Италия. Маноло Габиадини изкочи на стопроцентова позиция за попадение, но нападателят на Наполи изпрати топката на сантиметри покрай дясната странична греда на вратата.