Лечков за Пенев: С такива приятели не ми трябват врагове

снимка: Булфото

Не разбирам реакцията на Любослав Пенев след отстраняването му от поста треньор на националния отбор, заяви пред Радио „Фокус”-Сливен вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков.

„Не бих си позволил да коментирам личностните качества на Пенев. Но явно, с приятели като моите, врагове не ми трябват. Стана ясно, че ние, неговите съотборници, сме му били приятели, а той на нас - не”, заяви Лечков.

Според вицепрезидента на БФС, реакцията на Пенев и медийните му изказвания са били пресилени и не особено коректни. „Отстраняването на Пенев не означава, че не го харесваме като човек.

Става въпрос за футбол и за треньорска работа. Ако успееш да накараш отбора да играе, ако печелиш – оставаш. Ако не, си отиваш. А българският национален отбор губеше,” заяви Лечков и допълни, че това е единственото, заради което Пенев е бил отстранен. „Световната практика е такава.

Там даже условията са по–жестоки. Треньори звезди са си тръгвали, защото са губили по три мача. И никой не се сърди. Няма и право, треньор се наема, за да печели. Ако не печели, следва раздяла, изплаща се обезщетение, ако е предвидено такова. Няма място за сръдни, нито за коментари на личности.

Още повече за коментари, този е такъв, а онзи онакъв. Не е достойно”, коментира Йордан  Лечков. Вицепрезидентът на БФС допълни, че предстои избор на нов треньор и неговата основна задача ще бъде да мобилизира отбора. 

„Футболът е колективна игра, на терена са 11 играча, не е оправдание, че се губи, защото този или онзи не играе в националния отбор. Задача на треньора е да направи така, че играчите да показват най-доброто от себе си.

Разбира се, има и звезди, но те не са основата на победата. Една звезда отбор не прави. Трябва да има екипност. Мисля, че феновете го разбират, и подкрепят решението ни. Най- важен е футболът, а във футбола, най-важни са головете. Няма ли такива, няма игра,” категоричен бе Йордан  Лечков.