БФС очаква почти 13 милиона лева приходи

снимка: Булфото

Очакваните приходи в бюджета на Българския футболен съюз за предстоящата 2015-а година ще бъдат около 12,877 милиона лева, обяви президентът Борислав Михайлов след края на днешното заседание на изпълнителния комитет.

Пресаташето Павел Колев пък заяви, че този бюджет не е особена изненада, тъй като е заложен в бюджета за целия четиригодишен мандат на управление и е гласуван на конгреса на централата.

"БФС си прави този бюджет без никаква държавна подкрепа, като единствена федерация в цяла Европа. Имаме ръст на приходите и това е заслуга на усилията на президента и на членовете на изпълкома. Бюджетът се осигурява без наградни фондове от класиране на големи първенства вече девет години, обясни още Михайлов.

Приходите се формират от подкрепата на ФИФА и УЕФА, спонсори и телевизионни права на националните отбори, които европейската асоциация ги продава добре. Както се знае, от тези квалификации УЕФА въведе седмица на футбола, като мачовете в групите се играят по девет всяка вечер и често съвпадат с началния час. 1/3 от парите са от телевизионни права на националния отбор. Около 10 процента от бюджета ни е от спонсори, които не са много, и близо 50 процента са от ФИФА и УЕФА, уточни Михайлов.

Той даде за пример младежкия национален отбор на страната до 21 години, за който отиват около 400 хиляди лева за 12 месеца. Тази формация всеки път реално е олимпийски отбор, но нито БОК, нито Министерството на спорта не проявяват интерес да я подпомогнат в програмите си за олимпийска подготовка.

Накрая Михайлов завърши, че БФС е наказан с глоба в размер на 95 хиляди евро заради инцидентите по време на европейската квалификация с Хърватия през октомври.