Вече и официално: БФС махна Любослав Пенев

снимка: Булфото

Днес се оказа последният работен ден на Любослав Пенев като селекционер на българския национален отбор по футбол, след като на днешно заседание на Изпълкома на БФС беше взето решение той да бъде освободен. 

Новината не е неочаквана за българското общество, след като още след мачовете с Хърватия и Норвегия беше подготвяна негова смяна, въпреки че на последното заседение бившият треньор на ЦСКА и Литекс получи вот на доверие от всички.

След равенството 1:1 срещу Малта обаче ръководните фактори в българския футбол решиха, че треньорът е виновен за състоянието на българския футбол и официално днес Пенев беше освободен от своя пост.

Новината съобщи Йордан Лечков веднага след заседанието, а тя беше потвърдена и от президента на БФС Борислав Михайлов. И двамата обаче не бяха особено словоохотливи.

"Договорът на Любослав Пенев е прекратен от днес. Надявам се до Нова година да има нов селекционер на отбора", заяви Михайлов, който беше категоричен да не бъде очакван чужденец отново начело на "лъвовете". 

Така, Любослав Пенев, който започна лятото като треньор и в Ботев (Пловдив), остава без работа към момента, но ще прибере солидна неустойка, след като отказа да си подаде оставката под натиска на членовете на БФС.

Легендарният нападател издържа по-малко от три години начело на отбора, като именно той върна облика на отбора и в единствените пълни квалификации, които изкара като треньор, имаше реален шанс да прати България на Мондиал.

След две загуби и равенство обаче нервите на хората в БФС не издържаха и Пенев беше уволнен. Преди няколко седмици пък се заговори за интерес към Пенев от страна на Бетис.