Холандия не показа милост срещу Латвия

галерия:

снимка: БТА/AP

Бронзовият медалист от Световното първенство 2014 Холандия най-накрая записа убедителна победа в квалификациите за Евро 2016, след като смаза с 5:0 Латвия и се утвърди на третото място в напрегнатата група А.

Още в шестата минута домакините поведоха в резултата и загатнаха какво за подготвили за по-скромния си съперник. Ариен Робен с центриране от дясното крило сложи топката отлично на главата на непокрития в малкото наказателно поле Робин ван Перси, който безпроблемно откри резултата – 1:0.

Нападателят на Манчестър Юнайтед върна жеста на колегата си от Байерн в 35-ата минута, когато му предостави топката, но Робен до голяма степен собственоръчно изработи попадението си – той напредна към пеналтерията и с левия крак по великолепен начин завъртя кълбото неспасяемо в горния ъгъл за 2:0.

4124619

В 42-ата минута Ибрахим Афелай бе оставен необезпокоявано да пробие в наказателното поле отляво и да центрира успоредно на голлинията, където таранът на Шалке Клаас-Ян Хунтелаар с едно докосване изпревари защитник и прати топката в мрежата – 3:0.

Централният бранител на ПСВ (Айндховен) Джефри Брума в 78-ата минута покачи резултата на 4:0, а в 82-ата Ариен Робен реализира второто си попадение в срещата, след като получи топката на ъгъла на пеналтерията и с левия крак не остави шансове на противниковия вратар – 5:0.

Крайното 6:0 бе оформено в първата минута на добавеното време, като отново точен бе Хунтелаар.

4124618

„Лалетата“ вече имат 6 пункта от 4 мача, след като преди днешния сблъсък победиха като домакин Казахстан с 3:1, а допуснаха поражения при гостуванията си на Чехия с 1:2 и Исландия с 0:2. Латвия се намира на четвърто място с 2 точки в актива си, като може да бъде изместена от Турция или Казахстан, които са с по една и играят един срещу друг от 21:45 часа.

Единственият предишен мач между двата тима бе на Европейското първенство в Португалия през 2004-та година, когато Латвия за пръв и последен засега път се класира на голям форум, но бе сразена с 0:3 от „лалетата“ в третия мач от груповата фаза.