Машината Роналдо счупи още един голов рекорд

снимка: БТА/AP

Португалия записа втора победа от началото на европейските квалификации, след като тази вечер "Селесао" измъкна труден успех с 1:0 над гостуващия Армения в среща от група I.

Единственият гол в срещата реализира голямата звезда на домакините Кристиано Роналдо, който се разписа двадесет минути преди края на двубоя. Попадението се оказа и рекордно за кавалера на Златната топка, който отбеляза своя 23-и гол на ниво Европейско първенство - финали и квалификации. По този начин Кристиано излезе и начело във вечната голмайсторска класация на надпреварата.

С днешния си успех Португалия събра актив от 6 точки и излезе на второ място в групата, изоставайки единствено от лидера Дания. Датчаните имат вече 7 пункта след днешния си успех над Сърбия в Белград. "Червения динамит" обаче има и мач повече. Армения остава на последното пето място със само една спечелена точка до момента.

Голямата звезда на „Селесао“ Кристиано Роналдо изведе домакините на терена с капитанската лента, докато Дани, Луиш Нани и Елдер Пощига помагаха на „седмицата“ в предни позиции. Тиаго и Жоао Моутиньо пък трябваше да оперират в халфовата линия на селекционера Фернандо Сантош.

Армения отново разчиташе на най-добрия си футболист Хенрих Мъхитарян, докато Юра Мовсисян оглави атаката на гостите в днешната вечер. Геворг Газарян също бе натоварен със сериозни очаквания да притеснява португалската защита на „Ещадио До Алгарве“.

Португалия стартира активно срещата от самото начало, като иберийците опитаха да наложат обичайния домакински натиск над своя съперник.

В 10' Кристиано опита късмета си от пряк свободен удар, но кавалерът на Златната топка уцели стената пред себе си. В 20' възможност се откри и пред Дани, но футболистът на Зенит изпрати топката право в ръцете на Березовский.

В 23' първа отлична възможност се откри и пред Кристиано Роналдо. „Седмицата“ остави зад себе си Хароян и стреля в очертанията на вратата, но Березовский бе на мястото си и успя да спаси. Кристиано получи възможност да направи и добавка, но ударът му излезе в аут.

След половин час игра втори шанс за откриване на резултата се откри пред Дани. Този път ветеранът получи подаване от Герейро, но изстрелът му бе блокиран в корнер от Хароян.

Малко след подновяването на играта Фернандо Сантош извърши първа промяна в своя състав и замени неубедителния Елдер Пощига с Едер. Малко след това португалците удариха и една от гредите зад арменския страж. Защитата на гостите не се справи добре с центриране на Жозе Босингва, а Дани успя да намери кълбото с глава. И този път обаче техничарят нямаше късмет, а изстрелът му срещна един от стълбовете зад Березовский.

Междувременно Кристиано Роналдо също опитваше да разпечата арменската врата, но изстрелите на „седмицата“ или излизаха в аут, или ставаха плячка на противниковия вратар. Това обаче се промени двадесет минути преди края, когато именно Роналдо вкара така чакания първи гол за „Селесао“. Звездата на Реал Мадрид се озова на точното място в точното време и от близка дистанция чукна кълбото в мрежата, след като бранител на арменците не успя да изчисти топката в решаващ момент.

Това попадение се оказа и рекордно за „седмицата“, който записа поредното си индивидуално постижение. Голът във вратата на Армения бе под №23 за Кристиано в мачове за Европейско първенство – финали и квалификации, което и го изведе еднолично напред в класацията.

И до края на срещата продължи да бъде не по-малко интересно, като резервата на арменците пропусна да изравни, позволявайки на Руй Патрисио да спаси, докато минута преди края Едер нацели една от гредите зад Березовский. В добавеното време бразилецът с арменски паспорт Пизели също можеше да изравни за гостите, но отново Руй Патрисио бе на мястото си.