Манчестър Юнайтед - Челси: Ван Гаал ще спира непобедения Моуриньо

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Рекордьорът по брой титли във Висшата лига Манчестър Юнайтед посреща едноличния лидер Челси в голямото дерби на 9-ия кръг на английското първенство. Сблъсъкът на "Олд Трафорд" започва в 18:00 часа наше време.

Сериозен интерес предизвиква сблъсъкът между двамата мениджъри Луис ван Гаал и Жозе Моуриньо, имайки предвид, че именно холандецът е един от големите ментори на Специалния. Последната голяма битка между тях бе във финала на Шампионската лига през 2010 година, когато воденият от Моуриньо Интер подчини Байерн на Ван Гаал на „Сантяго Бернабеу“ в Мадрид.

Челси е убедителен лидер във Висшата лига с актив от 22 точки, докато Манчестър Юнайтед заема едва шеста позиция с 12 пункта на сметката си. „Червените дяволи“ имат нужда от задължителен успех над лондончани, ако Юнайтед иска да съхрани каквито и да е шансове за шампионската титла и наваксване на солидното си изоставане. Евентуално поражение пък ще остави „дяволите“ на цели 13 точки зад лидера, което и ще означава почти сигурно сбогуване с мечтите за първото място.

Тимът на Челси демонстрира забележителна форма от началото на сезона, като заслужено отборът от „Стамфорд Бридж“ е считан за основен фаворит за шампионската титла. От началото на сезона лондончани имат впечатляващите седем победи от осем изиграни срещи, като единствената грешна стъпка на Челси дойде при гостуването на шампиона Манчестър Сити, завършило при равенство 1:1. „Сините“ все още не познават вкуса на поражението през този сезон, като момчетата на Жозе Моуриньо ще се постараят да продължат тази тенденция и днес.

4120888

Далеч по-непостоянни в изявите си са футболистите на Манчестър Юнайтед. Новият мениджър Луис ван Гаал все още адаптира тима към собствените си методи, което бе и основна причина за слабия старт на отбора в първенството.

В понеделник „дяволите“ записаха разочароващо равенство при гостуването си на Уест Бромич Албиън, като активът от три победи, три равенства и две загуби говори ясно за колебливата форма на тима през кампанията. Известен плюс за Манчестър Юнайтед все пак е фактът, че рекордьорите по брой титли не играят в европейските клубни турнири, което осигурява допълнителна свежест на състава.

Големият отсъстващ в състава на Манчестър Юнайтед се казва Уейн Рууни, който е наказан за сблъсъка. Луис ван Гаал обаче разполага с достатъчно опции в офанзивен план, като се очаква Робин ван Перси и Радамел Фалкао да оформят партньорство в предни позиции. Хуан Мата и възстановеният от контузия Анхел Ди Мария трябва да атакуват от втора позиция, докато Дейли Блинд и Андер Ерера вероятно ще оформят двойка вътрешни полузащитници в схемата на домакините.

4109868

Под въпрос за Челси е водещият реализатор на „сините“ Диего Коста, който отново се оплаква от здравословни проблеми. Според някои публикации в пресата, Жозе Моуриньо е готов да рискува с включването на испанския национал в игра, особено и имайки предвид контузията на другия му основен нападател Лоик Реми.

Кандидат за централен нападател в схемата на „сините“ е и ветеранът Дидие Дрогба, докато в краен случай това място може да бъде заето и от германския национал Андре Шюрле. Еден Азар, Оскар и Вилиан би трябвало да атакуват от втори план в постройката 4-2-3-1 на лондончани, докато Неманя Матич и Сеск Фабрегас са сигурни в ролята на вътрешни полузащитници.

Вероятни състави:

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Рафаел, Джоунс, Рохо, Шоу, Блинд, Йънг, Мата, Ди Мария, Фалкао, Ван Перси

Челси: Куртоа, Иванович, Кейхил, Тери, Луис, Фабрегас, Матич, Шюрле, Оскар, Азар, Дрогба