Кой е виновен за политическата провокация на Сърбия – Албания?

Политическа провокация на Сърбия - Албания

галерия:

снимка: БТА/AP

Както Sporta.bg ви информира в първите минути на 15-ти октомври, мачът между Сърбия и Албания от квалификациите за Евро 2016 бе прекратен в 41-ата минута след масови безредици по терена, провокирани от спускане на албанско знаме в центъра на терена.

Дрон прелетя над стадиона в края на първото полувреме и спусна флаг на територията, известна като „По-голяма Албания“, тоест, включваща и границите на Косово, която пък не е призната от Сърбия.

Предвид политическото напрежение между двете страни можеше да се очаква, че подобна провокация ще доведе до батални сцени. Решението на УЕФА да не разрешава на гостуващи агитки да посещават двубоите между Сърбия и Албания със сигурност спести жертви в сблъсъците.

4118935

Според агенция Ройтерс, братът на албанския министър-председател Еди Рама – Олси Рама – е б арестуван по подозрения, че е контролирал с дистанционно управление дронът, който прелетя над стадиона.

Пред агенция Ройтерс обаче външният министър на Албания Саймир Тахири отрекъл ареста да има връзка с дрона. Английски медии като Daily Mail се позовават на материала на Ройтерс по случая, но подвеждащо добавят, че според агенцията, Олси Рама е бил арестуват с дистанционното в ръцете си, което не фигурира в статията на Ройтерс.

4118931

Сръбският външен министър Ивица Дачич потвърди пред сайта на вестник „Сърбия днес“, че случилото се е „политическа провокация“. „Ако някой бе развял флаг на „по-голяма Сърбия“ в Прищина (столица на Косово) или Тирана (столица на Албания), щеше да се случи същото и проблемът щеше да стигне до Съвета за сигурност на ООН“, каза Дачич.

„Не мога да кажа кой е виновен. Очевидно при създалите се обстоятелства нямаше как да продължим мача. Подготвил съм доклад за колегите от УЕФА и само УЕФА ще реши какво да прави оттук нататък“, коментира делегатът на двубоя Хари Бийн, цитиран от Ройтерс.

4118929

Sporta.bgподчертава, че официалният сайт на УЕФА не предоставя никаква информация за случилото се на двубоя, като единствено съобщава, че той е бил прекратен. „Събитията ще бъдат докладвани на Дисциплинарната, комисията по контрол и етика на УЕФА“, пише единствено на интернет страницата.