Слаба защита отдалечи засега България от Евро 2016

галерия:

Българският национален отбор по футбол намали драстично шансовете си да се добере до Евро 2016, след като "лъвовете" записаха загуба с 1:2 от Норвегия в Осло, губейки за пръв път в историята си официален мач срещу този съперник.

Двубоят почна зле за българския тим, след като грешка на Апостол Попов позволи на Елюнуси да излезе сам срещу Михайлов, а нападателят хвана вратаря в крачка, мина покрай него и реализира на празна врата в 13' – 1:0.

Скандинавците играха по-добре до самия край на полувремето, но при центриране от корнер на Манолев в 42' Бодуров успя да надиграе прекия си пазач и с глава успя да изравни до почивката – 1:1.

През втората част българите играха малко по-добре и имаха няколко шанса, но резервата Нилсен наказа още една грешка на двойката Попов – Бодуров и в 73' донесе трите точки на Норвегия.

Това беше първа победа за Норвегия над България в официален двубой, както и едва 3-а в 13 мача между двете селекции. Освен това домакините имат още един повод за празник, след като едва 15-годишният Йодегард влезе на терена, превръщайки се в най-младия играч, записал минути в официален двубой от квалификации за Европейско първенство.

4118755

Срещата няма да бъде запомнена с добра игра на „лъвовете“, които отправиха едва два точни удара и нямаха нито едно чисто положение в мача. От своя страна, домакините записаха първи успех у дома от повече от година насам.

Така Норвегия взе ключово предимство пред България в битката за третото място, като скандинавците имат 6 точки срещу само три за „лъвовете“, които останаха на 4-о място. Италия и Хърватия са лидери с по 9 пункта след днешните си победи. „Шахматистите“ са лидери заради головата си разлика.

Стартов състав на България

Любослав Пенев направи цели 5 промени в стартовия си състав, след като в игра се появиха Веселин Минев, Георги Илиев, Александър Тонев и Венцислав Христов. Най-голямата изненада беше пускането на Ники Михайлов на мястото на Владислав Стоянов.

Първо полувреме

Първият удар в мача беше от пряк свободен удар на 25 метра от вратата на България. Нордвейт заложи на силата и прати топката на два метра встрани от вратата, пазена от Михайлов.

В първите няколко минути на срещата скандинавците се опитаха да установят натиск в половината на "лъвовете", които обаче се отбраняваха добре и чакаха своите шансове на контраатака.

Първото добро нападение на българите дойде в 13', когато хубава комбинация между Тонев и Манолев завърши с остро центриране, но Христов не успя да засече добре и прати топката в аут.

След тази ситуация обаче падна гол в българската врата. След момент на невнимание от страна на Апостол Попов Елюнуси се измъкна от него и получи страхотен пас от Шелбред. Той си поведе топакта твърде дълго, но хвана в крачка Михайлов, който също не се намеси убедително. Така крилото остана сам срещу вратата и отбеляза въпреки отчаяния опит на Попов да го блокира с шпагат - 1:0 за домакините.

4118724

България се опита да отвърне и в 22' едва не се стигна до куриозен гол. Тонев успя със сетни усилия да центрира, но подаването му беше блокирано от защитник. Топката получи странна парабола и вратарят на домакините в последния момент успя да избие коженото кълбо, което влизаше точно под горната греда.

В 25' домакините едва не стигнаха до нов гол. Манолев успя да блокира бърза контраатака, но Елюнуси успя да чукне топката към Лайнс, който изпревари Апостол Попов и стреля, но Михайлов успя да отбележи.

Малко по-късно Георги Илиев фаулира играч на домакините в опасна близост до вратата на Михайлов. За щастие, Нордвейлт стреля право в стената. Последваха две опасни контраатаки за гостите, но Попов и Миланов заложиха на балонни центрирания и топката стана лесна плячка за защитниците в червено.

Българите нямаха много шансове, но в 41' центриране на Манолев затрудни много домакинската отбрана. Христов засече, но защитник успя да избие. Последва центриране от корнер, а Бодуров надделя срещу прекия си пазач и прати топката неспасяемо в горния десен ъгъл - 1:1 в 42'.

4118757

Второ полувреме

В началото на втората част Любослав Пенев направи една промяна в постройката си, като постави Сашо Тонев отляво на нападението, а Ивелин Попов мина отдясно. Миланов застана зад Христов.

Това не донесе особена промяна в нападение и Пенев направи първата си смяна, пускайки Гълъбинов на мястото на Венци Христов.

В 60' дойде най-добрият момент в българското нападение. Миланов пусна за Попов, а той даде с едно докосване за Илиев, който от воле стреля силно с ляв крак, но топката мина на сантиметри встрани.

Норвежците направиха втората си смяна в 64', като тя беше паметна в историята на футбола. На терена се появи 15-годишния Йодегард, който се превърна в най-младия играч, записал двубой в квалификации за Европейско първенство.

В 66' дойде и най-опасното положение за домакините, след като атака отляво преодоля цялата българска отбрана, но центрирането на Шелвред към Нилсен беше пресечено от Апостол Попов - първа ключова намеса на защитника на България.

4118756

Централните защитници обаче сбъркаха фатално в 72'. Атака по дясното крило позволи на Лайнс да центрира в наказателното поле. Там топката рикошира в Шелбред, заблуди Попов и Бодуров, които не успяха да блокират резервата Нилсен - удар и 2:1.

Разликата можеше да набъбне и още, но Нилсен се отчете с две грешни решения в нападение, решавайки да стреля в две ситуации, вместо да подаде на свободен съотборник. "Лъвовете" пък така и не успяваха да си проправят път към вратата на Норвегия.

За сължание, до самия край "лъвовете" не успяха да запишат дори удар към вратата, а най-интересният момент беше жълтият картон, който Йохансен си изкара, след като фаулира Любослав Пенев до тъчлинията - Норвегия - България 2:1.

21:45 Двубоят започна

20:59 Схемата на България (4-2-3-1)

4118723

20:45 Станаха ясни стартовите състави на двата отбора:

Норвегия: Ниланд, Елабделали, Лайнс, Форрен, Тетей, Нордвейт, Йохансен, Скейбред, Даели, Кинг, Елионуси

БЪЛГАРИЯ: Михайлов, Апостол Попов, Бодуров, Манолев, В. Минев, Дяков, Георги Илиев, Георги Миланов, Александър Тонев, Ивелин Попов, Венцислав Христов

20:35  По време на квалификациите за Мондиал 2014 България записа само една победа като гост - над Малта с 2:1. България вече изравни това постижение, като сега може да го подобри с победа в Осло.

20:20 Лично президентът на ФИФА Сеп Блатер ще присъства на срещата между националните отбори на Норвегия и България. Причината - прочетете тук

20:05 В момента в Осло температурата на въздуха е 6 градуса, като на места има гъста мъгла. Дъжд не се очаква, въпреки че влажността на въздуха е над 80%.

19:35 "Лъвовете" допуснаха загуба в последния си двубой срещу този съперник. В Осло Мариян Христов откри резултата още в 1', но за 2 минути - между 75' и 77', домакините обърнаха развоя на двубоя до 2:1. В двата тима няма нито един представител от двубоя през 2001. 

19:16 Блансът между двата отбора до момента е: 2 победи за Норвегия, 4 равенства и 6 победи за България в досегашните 12 двубоя. Норвегия няма победа над България като домакин в официален двубой.

18:52 Очаква се стартовите състави да станат ясни към 21:00 часа. Колко промени ще има в състава на България? Александър Тонев и Георги Илиев са с най-големи шансове да попаднат в стартовия състав, след като бяха резерви срещу Хърватия в София.