Храбрата Полша триумфира с първа победа над Германия в историята си

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборът на Полша постигна първа победа над Германия в цялата си футболна история, след като днес воденият от Адам Навака отбор подчини с 2:0 световния шампион в европейска квалификация от група D във Варшава.

И двете попадения за домакините паднаха през вторите 45 минути, когато Аркадиус Милик и Себастиан Мила реализираха в пазената от Мануел Нойер врата.

Германският тим от своя страна създаде куп шансове пред полската врата, но неточният мерник и отличните намеси на Войчех Шчесни позволиха на домакините да грабнат трите точки.

Така Полша завоюва втора победа в групата след успеха си над аутсайдера Гибралтар, докато Германия остава с три точки след първите си два двубоя.

Повечето добри шансове през първата част, а и в срещата изобщо, бяха в полза на германския тим. В 10' Марио Гьотце намери Томас Мюлер в близост до пеналтерията на домакините, но ударът на последния бе уловен от Войчех Шчесни. Минути по-късно Тони Кроос центрира опасно в наказателното поле на Полша, но изстрелът на Хумелс бе отклонен от бранител на „дружината“.

В 31' отново Бундестима бе по-близо до първо попадение, но и този път поляците се отърваха. Удар на Жером Боатенг рикошира в бранител, което и изпрати топката право на крака на Томас Мюлер. Нападателят на Байерн обаче не успя да преодолее Шчесни, но освен всичко това той се намираше и в положение на засада.

4118353

Седем минути преди почивката Германия стигна и до най-добрата си възможност от началото на срещата. Марио Гьотце центрира отлично за дебютанта Карим Белараби, който без забавяне засече топката от въздуха и стреля с левия крак. Войчех Шчесни бе успешно преодолян, но кълбото премина на сантиметри покрай дясната странична греда на вратата.

Минута по-късно Маншафта отново проби полската отбрана. Андре Шюрле изведе Томас Молер на стрелкова позиция в наказателното поле на Полша, но изстрелът на нападателя също не намери рамката на вратата.

Защитата на Полша продължи да се представя трагично в тези минути, а в 43' Карим Белараби отново изкочи на върха на германската атака. Дебютантът получи подаване от Мюлер и си намери позиция за изстрел, но ударът му попадна право в обсега на Шчесни. Минута по-късно Матс Хумелс стреля от границата на малкото наказателно поле, но централният бранител изпрати топката високо над напречната греда.

4118350

Публиката във Варшава избухна само пет минути след подновяването на играта, защото домакините от Полша съумяха да открият резултата в сблъсъка. Германската защита не се справи добре при центриране на Пишчек в наказателното поле, а оставеният без надзор Аркадиус Милик с глава прониза иначе скучаещия Мануел Нойер за 1:0.

Само две минути по-късно Германия можеше да възстанови равенството, след като Марио Гьотце се подигра с двама бранители на Полша. Асът на Байерн проби в пеналтерията на Полша и стреля с десния крак, но Войчех Шчесни успя да улови не особено силния му удар.

4118354

Световните шампиони продължиха с натиска си, а в 63' и включилият се в атака Ерик Дурм излезе на стрелкова позиция. Левият бранител получи подаване от Мюлер и опита техничен удар с десния крак, но безгрешният до момента Шчесни сигурно улови в обятията си. Шест минути по-късно Карим Белараби за трети път се озова на позиция за удар, но и този път футболистът на Леверкузен не успя да намери мрежата на домакините.

Двадесет минути преди края Йоахим Льов реагира и извади от игра Кристоф Крамер, гласувайки доверие на далеч по-офанзивния и креативен Юлиан Дракслер. В 79' пък Карим Белараби за пореден път обстрелва полската врата, но вездесъщият Войчех Шчесни се намеси и този път. В 87' Марио Гьотце отново напомни за присъствието си на терена, но силният му изстрел премина над напречната греда.

4118352

Всичко за световните шампиони в двубоя сякаш приключи две минути преди края, когато резервата Себастиан Мила прати трибуните в екстаз. Поляците разиграха отлична контраатака в половината на Германия, която завърши с подаване към влезлия преди малко Мила, който от своя страна с премерен изстрел матира Мануел Нойер и покачи на 2:0.