Страхотен вратар, греда и дузпа закопаха Швейцария

снимка: БТА/AP

Въпреки че се класира сред 16-те най-добри отбора на Световното първенство в Бразилия и бе елиминирана с гол в едва 118-ата минута, Швейцария започва крайно разочароващо квалификациите за Евро 2016.

След като претърпяха домакинско поражение с 0:2 от Англия в първия кръг по пътя към Шампионата на Стария континент във Франция, „часовникарите“ имаха шанса да се поправят при визитата на Словения.

Гол от дузпа на някогашния топ реализатор на българската А група Миливойе Новакович донесе престижен успех на домакините в 79-ата минута на срещата. Така Швейцария остава не само с 0 точки след първите си два мача в Група С, но и все още не е отбелязал гол в квалификациите.

Вратарят на Интер Самир Ханданович бе с основен принос за успеха на словенците, тъй като отрази всичките шест удара в очертанията на вратата му, а гостите стреляха общо 18 пъти в стремежа си да отбележат първо попадение. Харис Сеферович пък нацели гредата и продължи тоталната липса на късмет пред гола за възпитаниците на Владимир Петкович.

Вместо да си оспорва първата позиция с Англия, швейцарският национален отбор е на предпоследното място и само „по-добрата“ голова разлика от тази на Сан Марино (0:7) разделят осминафиналиста от Мондиал 2014 и футболното джудже.

Словения пък спечели първи точки в квалификациите и дели 3-ата позиция с Естония, която по същото време регистрира загуба с 0:1 като гост на Литва. Изненадващо именно литовците засега оспорват лидерството на Англия и имат идентичен актив с този на „Трите лъва“.