Швеция и Русия не излъчиха победител в дербито от група G

снимка: БТА/AP

Отборите на Швеция и Русия завършиха наравно  - 1:1 в среща от втория кръг на квалификациите за Евро 2016, играна на Националния стадион “Френдс Арена” в Стокхолм.

За домакините участие в мача не взе голямата им звезда Златан Ибрахимович, който се възстановява от контузия.

Гостите от Русия започнаха срещата по-активно, като отправиха първия си удар към противниковата врата още в 3’ чрез Денис Глушаков, но изстрелът му не намери целта.

Шведите отговориха с много опасна атака и завършващ удар на Ола Тойвонен в 9’, но вратарят на “Сборная” Игор Акинфеев бе на мястото си и спаси.

Русия откри резултата при следващата си атака (10’). Александър Самедов изведе съименника си Александър Кокорин и той матира Андреас Исаксон с прецизен диагонален удар от границата на наказателното поле за 0:1.

Три минути по-късно шведите получиха правото да изпълнят дузпа за нарушение на Игор Смолников срещу Джими Дурмас в пеналтерията, за което бранителят на гостите получи жълт картон.

Зад топката застана Себастиан Ларсон, но ударът му бе спасен от Игор Акинфеев и така Русия запази крехкия си аванс. Този резултат се запази до края на първото полувреме и двата отбора се оттеглиха на почивка при 0:1.

Домакините стигнаха до изравнително попадение малко след подновяването на играта (49’). Джими Дурмас центрира ниско по земята в наказателното поле, където най-съобразителен бе Ола Тойвонен, засичайки топката във вратата за 1:1.

До края на мача и пред двата тима се откриха възможности за гол, но до ново попадение така и не се стигна и Швеция и Русия разделиха точките.

В другите два мача от група G Лихтенщайн и Черна гора завършиха 0:0, а Австрия се наложи с 2:1 при гостуването си на Молдова.

След изиграването на вторите мачове от тази група лидер с 4 точки е Русия. По 4 пункта събраха още Черна гора и Австрия, но остават на втора и трета позиция с по-лоша голова разлика от “Сборная”. Швеция е на четвърто място с 2 пункта, пети с 1 точка е Лихтенщайн, а Молдова е на последната шеста позиция без точков актив до момента.