България се оказа висока летва за македонците (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БГНЕС

Българският национален отбор по футбол постигна втора поредна победа в контролите си зад граница, след като се поздрави с успех 2:0 при визитата си на Македония на стадион „Филип Втори“ в столицата Скопие.

Първото попадение в срещата реализира Димитър Рангелов в 66-ата минута с глава, след като получи фантастична асистенция с пета от Ивелин Попов. Цялата голова атака бе изградена великолепно на скорост, като започна от Марселиньо и мина през Страхил Попов, който се представи на високо ниво срещу югозападните ни съседи.

В 87-ата минута поредната опасна контрааката на българите бе материализирана от резервата Александър Тонев, който на празна врата прати кълбото в мрежата след отличен пас успоредно на голлинията на Ивайло Чочев.

Македонците бяха по-активни през първото полувреме и нацелиха гредата чрез Ванче Шиков, но след почивката играта бе равностойна, а контраакциите на „лъвовете“ определено затрудняваха съперника и можеше да се стигне до гол и по-рано.

В крайна сметка след престижния успех с 1:0 над Португалия, сега момчетата на Ивайло Петев отново записаха победа, макар и в приятелски мач.  

Единственият опасен удар в първия четвърт час от срещата бе дело на домакините, които определено искаха в началните мигове да наложат някакъв натиск, макар и без сериозен успех. Божидар Митрев обаче трябваше да се намесва решително след изстрел на Ибрахими в 12-ата минута, при който стражът ни първоначално позволи на топката да мине под плонжа му, но я спря пред голлинията.

В 20-ата минута македонците не се възползваха от груба грешка на центъра на Васил Божиков, който я подари на Горан Пандев, а звездата на домакините подхвана атака, но Ибрахими отдясно центрира неточно в пеналтерията и се разминахме без опасност.

В 25-ата минута Македония стигна болезнено близо до откриване на резултата, след като центриране отляво бе проспано от българската защита и на далечната греда Ванче Шиков с глава нацели гредата, като не се създаде възможност за добавка.

В 32-ата минута България организира първата си смислена атака в срещата, след като Михаил Александров с пета върна към Страхил Попов, който центрира в наказателното поле. Ивелин Попов овладя с гръб и стреля, обръщайки се, но топката бе блокирана, а при добавката Светослав Дяков от 20-ина метра отправи доста неточен изстрел.

"Лъвовете" продължаваха добре да блокират Горан Пандев и да не му дават шанс да отправя удари от наказателното поле. Малко преди изтичането на редовната част за първото полувреме Марселиньо майсторски намери Ивелин Попов, който пусна в коридор отляво за Димитър Рангелов. Нападателят проби в пеналтерията, но диагоналният му шут (първи точен за България) бе спасен с крак от македонския вратар Димитревски.

В 46-ата минута България създаде най-чистото си положение, след като Марселиньо подхвана нова акция, давайки шанс на Ивайло Чочев да започне пробив по лявото крило. Последва пас към Рангелов, който пробва да изведе Ивелин Попов в пеналтерията. Пасът бе неточен, но рикошет изведе Попето очи в очи с Димитревски, но бившият капитан пробва да подава, вместо да стреля, с което опропасти отличната ситуация.

Македония отговори с две разбърквания в нашето наказателно поле, които доведоха до няколко блокирани удари, за да спестят усилия на Божидар Митрев българските защитници. Все по-често "лъвовете" започваха да се възползват от пространствата в половината на домакините, но завършващият пас в наказателното поле не бяха на ниво.

В 66-ата минута България откри резултата след великолепна многоходова акция, започната с няколко финта от Марселиньо по левия фланг. Бразилецът намери Попето, който продължи атаката на другия фланг за Страхил Попов. Десният бек направи няколко крачки и центрира, а Ивелин Попов с пета по прекрасен начин насочи за непокрития на далечната греда Рангелов, който с глава прати кълбото неспасяемо в мрежата - 0:1.

Goal Dimitar Rangelov ~Macedonia 0-1 Bulgaria~by football-zone

След попадението македонците се постараха да създадат напрежение пред Божидар Митрев, но пък оставяха достатъчно пространства в собствената половина за бързите български контраатаки.

Четвърт час преди края на терена се появи Спас Делев, но дебютът на Тони Тасев и Янис Карабельов с националната фланелка се размина и този път.

В 84-ата влезе и Александър Тонев, а само 180 секунди по-късно се разписа на празна врата, за да подпечата победата на България след нова отлична контраатака с няколко точни отигравания. Михаил Александров, Светослав Дяков и Ивелин Попов разгърнаха акцията от дясното на лявото крило, там Спас Делев изчака включването на Ивайло Чочев, който схвана идеята на притичалия Попето и се откъсна сам в наказателното поле. Бившият капитан намери играча на Палермо по най-добрия начин, като последва пас успоредно на голлинията за непокрития на другата греда Тонев, който бе безпощаден - 0:2.

Aleksandar Tonev Goal - Macedonia 0-2 Bulgaria...by sports-live1