ЦСКА помете Левски за 4-ти път във вълнуващо дерби

галерия:

снимка: БТА

ЦСКА нанесе четвърто изключително болезнено поражение на Левски в 6-тото за сезона Вечно дерби, като надви „сините“ с 3:1 след драматични мигове през второто полувреме. Преди почивката и двата отбора не впечатляваха, но след нея зрителите станаха свидетели на много напрегнати моменти и вълнуващи положения.

В 58-ата минута Омар Косоко простреля Горан Блажевич от границата на малкото наказателно поле след колективна грешка в отбраната на "сините".

Ивайло Чочев се пребори за топката вляво в пеналтерията, след което хитро пусна по земя между двамата централни бранители за непокрития Косоко, който от 4-5 метра нямаше как да сбърка.

4081261По-късно Тони Силва можеше да увеличи аванса на „армейците“, след като бе изведен от Косоко сам срещу вратаря, но разочарова и стреля право в тялото на вратаря Блажевич. Все пак, пропускът му не се оказа фатален за "червените".

В 81-ата минута символичните домакини се възползваха от далечен изстрел на резервата Цонев, който получи кълбото от Генков и го прати покрай плонжа на М'Боли в долния ляв ъгъл.

В 85-ата минута Иван Стоянов наказа груба грешка на Аймен Белаид и отблизо опъна мрежата на Горан Блажевич.

Бранителят не може да избие с глава качествено топката и я прати на пътя на връхлитащия Стоянов, който от воле не остави шансове на вратаря на "сините".

В 95-ата минута влезлият като резерва Мартин Петров направи марков пробив по лявото крило и центрира успоредно на голлинията за непокрития Иван Маркович, който бе оставен непокрит и без проблеми разпечата Блажевич за 1:3.

Така ЦСКА записа 4-та победа над вечния съперник, който все пак прекрати головата си суша срещу „армейците“ и реализира попадение след над 560 игрови „безплодни“ минути. „Червените“ фенове ще могат да отпразнуват безпрецедентна серия от успехи над противника си, който от своя страна поднесе пореден „подарък“ на привържениците си за 100-годишния юбилей.

4081263

ЦСКА се доближава на 1 точка от втория Литекс, като има 64 пункта на третото място. Разликата до Левски е 11, като "сините" заемат 5-то място, изоставайки и от Ботев (Пд), който е с 54 точки.

Първо полувреме

Левски демонстрира повече афинитет към атаката в първите 5 минути, като домакините се отчетоха с неточен далечен изстрел на Орлин Старокин и прострелно центриране успоредно на голлинията на Пламен Крумов, което Райс М'Боли изби встрани.

4081265

"Червените" отговориха на предизвикателството с хубава атака през центъра, спряна с нарушение на Аймен Белаид срещу Омар Косоко пред дъгата на наказателното поле. От изпълнението на прекия свободен удар не се получи нищо опасно, но последва центриране в пеналтерията, което Косоко засече с глава, изпреварвайки Горан Блажевич. Изстрелът на национала на Бенин обаче мина на половин метър от страничната греда.

4081260В 15-ата минута и двата тима имаха нелоши възможности да открият резултата - Пламен Крумов стреля над вратата от пряк свободен удар на два метра от границата на наказателното поле, а Омар Косоко получи хубав пас в противниковата пеналтерия, но реши да не стреля от чистата позиция и сбърка с паса назад.

Първият удар в очертанията на някоя от двете врати дойде в 27-ата минута и бе дело на Неманя Милисавлевич, който с диагонален изстрел отляво завърши нелоша многоходова комбинация, но Блажевич укроти кълбото без особени усилия.

В 32-ата "червените" отново стигнаха до нелошо положение за откриване на резултата, но Косоко с глава не можа да преодолее Блажевич след добро центриране на Емил Гъргоров. Левски прекрати "тишината" в противниковото наказателно поле в 34-ата минута, когато далечен изстрел на Крумов заплашително профуча покрай М'Боли, но удари гредата и излезе в аут.

С това се изчерпаха интересните ситуации преди почивката - 0:0.

Второ полувреме

Валери Божинов, който рядко играеше с топката през първата част, отстъпи мястото си на Цветан Генков в 51-ата минута. Малко по-късно Иван Маркович влезе вместо Милисавлевич, за да заеме неговата позиция на терена.

4081273

В 58-ата минута "червената" агитка избухна, след като Чмовш изчисти нескопосано в наказателното поле и предостави кълбото за Чочев, който хитро пусна зад гърба на разконцентрирания Белаид. Топката стигна до непокрития пред малкия пенал Косоко, който вече нямаше как да не разпечата мрежата на Блажевич - 0:1.

В 63-ата минута Косоко бе изведен сам срещу вратаря, но хърватският страж на "сините" излезе добре и принуди футболиста на ЦСКА да го фаулира, с което опасността бе предотвратена.

В 68-ата минута Силва бе изведен сам срещу вратаря от Косоко, нахлу в наказателното поле, но стреля разочароващо в тялото на Блажевич от десетина метра и топката излезе в корнер.

4081275

"Сините" не успяваха да отговорят на предизвикателството, тъй като рядко се сдобиваха с топката, след като изостанаха в резултата. ЦСКА владееше повече кълбото и не предоставяше никакви шансове на съперника да застраши наказателното поле на М'Боли.

Въпреки това символичните домакини стигнаха до равенството, след като "червената" защита проспа дълго подаване към Генков, който спря топката на дъгата на наказателното поле, а Ради Цонев с прекрасен изстрел по земя матира М'Боли - 1:1.

4081272

Радостта на "сините" трая само 5 минути, защото Иван Стоянов с великолепен пас изведе отляво Жереми Фо-Поре, който центрира в наказателното поле, а Белаид не се намеси адекватно. Бранителят с глава насочи кълбото на пътя на връхлитащия Стоянов, за когото не бе трудно да прониже отново Блажевич - 1:2.

В 94-ата минута влезлият като резерва с капитанската лента Мартин Петров направи мощен пробив по лявото крило, след което центрира за непокрития Иван Маркович и той отблизо оформи крайното 1:3.

4081269

Съставите

Старши треньорът на Левски Елин Топузаков залага на най-доброто, с което разполага, в стартовия състав, предвид наказанията на Владимир Гаджев и Станислав Ангелов и контузията на Кристовао Рамос.

На вратата застава Горан Блажевич, а пред него в защита са Дъстли Мюлдер, Аймен Белаид, Павел Чмовш и Рикардо Нунеш. Орлин Старокин и Даниел Димов също са заслужили доверието на наставника в средата на терена, а в по-предни позиции се разчита на Рафаел Бастос, Пламен Крумов и Ларсен Туре, които трябва да подкрепят единствения чист нападател Валери Божинов.

Наставникът на ЦСКА Стойчо Младенов е предпочел Неманя Милисавлевич на левия фланг на атаката, вместо ветерана Мартин Петров. Пред вратаря Райс М'Боли застават Апостол Попов, Пламен Крачунов, Жаксон Менди и Жереми Фо-Поре, като героят от последното Вечно дерби Крачунов замества контузения до края на сезона Валентин Илиев.

Тодор Янчев и Ивайло Чочев си партнират в средата на терена, а на десния фланг – вместо Иван Стоянов – е Тони Силва. Като централен нападател действа Омар Косоко, а зад него действа Емил Гъргоров.