Топ 10: Най-великите футболни академии

галерия:

Най-добрият начин да забогатееш от футбол? Несъмнено това е да си собственик на отбор със страхотни юношески академии, от където постоянно се раждат футболни таланти.

Ще ви представим една класация на десетте най-велики футболни академии в света, като ще започнем от десетото към първото място.

10. Арсенал - едва ли някой се е съмнявал в присъствието на "артилеристите" в тази класация. Академията им е известна по цял свят и е помогнала на много хора от различни страни.

От тази школа са излезнали имена като Тони Адамс, Ашли Коул, Анди Коул, Джак Уилшър и много други.

4141132

9. Уест Хям - този тим може и да не е печелил много трофеи, но това, което той прави с юношеските си формации е просто забележително. И то не само в Англия, а в цяла Европа.

Академията на клуба е помогнала на футболния запалянко да види на големия екран звезди като Рио Фърдинанд, Франк Лампард, Майкъл Карик, Джон Тери, Джърмейн Дефо и много други.

4141127

8. Сатос - бразилската машина за едни от най-качествените футболисти играли някога. Към тези имена можем да включим Пеле, Неймар, Фелипе Коутиньо, Пепе, Елано, Робиньо и др.

4141136

7. Спортинг (Лисабон) - заедно с тази на Порто, академията на Спортинг е сред най-добрите в Португалия. От нея произлизат носителите на "Златната топка" Луис Фиго и Кристиано Роналдо. Освен тези двамата в списака са още Нани, Рикардо Куарешма, Жоао Моутиньо, Руи Патрисио и прочие.

4141133

6. Реал Мадрид - изненадани ли сте? Мислите, че "кралския клуб" извършва само разходи и прахосва милиони по звезди създадени другаде?

Нека да видим какво е произвела тази академия - Икер Касияс, Хуан Мата, Роберто Солдадо, Хесе, Алваро Мората и още много други талантливи футболисти. Все още ли смятате, че мадридчани имат непродуктивна академия?

4141134

5. Саутхямптън - този отбор е забележителн в това отношение. На световната сцена благодарение на тях се появяват Алан Шиърър, Мат Ле Тисие, Люк Шоу, Адам Лалана, Тео Уолкът, Гарет Бейл и много други.

4141128

4. Манчестър Юнайтед - един от топ клубовете в Англия и Европа от доста време насам. "Червените дяволи" винаги са давали шанс на млади футболисти и особено на такива, които са от школата им.

Братята Невил, Поул Скоулс, Дейвид Бекъм, Ники Бът и Райън Гигс са част от звездната юношеска формация на отбора от Англия. Последните две талантливи имена, произтичащи от тази школа са на Аднан Янузай и на Пол Погба.

4141129

3. Байерн (Мюнхен) - напоследък баварците са критикувани, че постоянно купуват звездите на един от най-големите си съперници в Бундеслигата - Борусия (Дортмунд). Това е така, но и академията им ни предлага имена, които ни карат да се замислим в истинността на горното твърдение.

Филип Лам, Бастиан Швайнщайгер, Томас Мюлер и Тони Крос са именно от тази академия. Те, както и много други германски национали произведени от баварците, са доказателство затова, че грандът работи доста ефективно.

4141135

2. Аякс - може би най-уважавания и почитан клуб в това отношение. Легендарно е всичко, което е свързано с тази школа. Страхотен е и начинът, по който клуба разчита само и единствено на академията си.

От нея са тръгнали много големи имена - Кларънс Зеедорф, Уесли Снайдер, Ван дер Ваарт, Денис Бергкамп и много други.

4141130

1. И победител в тази класация е .... Барселона.

Един от предишните треньори на този клуб - Йохан Кройф искаше да изгради академия подобна на тази в Аякс. И тогава тази негова идея превърна каталунците в най-голямата световна машина за произвеждане на талантливи млади футболисти.

Меси, Шави, Иниеста, Гуардиола, Фабрегас, Бускетс - всички те изгряха в "Ла Масия" и промениха виждането на света за футбола.

4141131