Потвърдено: Джерард се отказа от националния отбор

снимка: Guliver/Getty Images

Капитанът на английския национален отбор Стивън Джерард официално обяви, че слага край на кариерата си с екипа на "трите лъва".

Джерард изведе Англия с капитанската лента на Мондиал 2014 в Бразилия, но албионците отпаднаха още в груповата фаза с актив от две поражения и едно равенство.

До голяма степен се очакваше, че халфът на Ливърпул ще напусне националния тим след Световното първенство, а днес оттеглянето на Джерард бе и официално потвърдено.

За националния тим на родината си Стиви Джи изигра общо 114 двубоя, отбелязвайки и 21 гола. Официалният си дебют за Англия Джерард записа преди цели 14 години срещу отбора на Украйна в приятелска среща. Той се намира и на трето място в класацията за най-много изиграни мачове с националната фланелка в историята на Англия. Повече двубои от него имат единствено Питър Шилтън (125) и Дейвид Бекъм (115).

"Наслаждавах се на всяка минута, записана с националната фланелка. Това е тъжен ден за мен, знаейки, че никога повече няма да я нося на гърба си", се казва в изявлението на халфа.

"Благодаря на моето семейство и приятели, както и на всички останали, които ме подкрепяха по време на това приключение. Особено благодаря на феновете, които винаги са били невероятни. Специални благодарни и към Рой Ходжсън, който първи ми даде възможността да водя Англия с капитанската лента. Това ме направи най-гордия човек на света, защото сбъднах детската си мечта", добавя Джерард.