Лионел Меси е най-добър на Световното? ФИФА, сериозни ли сте?!

снимка: БТА/AP

24 години по-късно Германия отново е световен първенец. На Световно първенство 2014 Бундестимът показа, че е най-заслужилият отбор в Бразилия, унижи домакините, излъга Аржентина и взе своята 4-а титла.

С гола на Марио Гьотце в края на продълженията дойдоха и празниците за феновете на Германия, но все пак във 2-ата минута на добавените към продълженията Лионел Меси получи шанс да стане най-великият играч в историята на футбола.

Той имаше право да стреля от пряк свободен удар от около 29 метра. Разбира се, никой не очакваше да вкара, но все пак това беше Лео Меси - човекът, който може всичко. И той прати топката на 10 метра встрани от вратата - 1:0 и Германия е шампион.

С компанията, с която гледахме мача, наблюдавахме спокойно немската радост и наградата "златна ръкавица", която Мануел Нойер получи. Всичко е добре, но следващият кадър е с Лионел Меси, който, поради някаква причина, държеше Златната топка за най-добър играч на Мондиал 2014.

Общата реакция беше "какво, по дяволите?!?", но действително ФИФА обяви Лионел Меси за футболист №1 на Световното първенство. Защо? Не мога да ви кажа...

Бълхата може и да е най-добрият футболист на планетата, може и да е най-добрият в историята, може и в бъдещето да е най-добрият. Но на терените в Бразилия имаше играчи, които бяха по-добри от него. Ариен Робен, Уесли Снайдер, Хамес Родригес, Тони Кроос, Томас Мюлер, Бастиан Швайнщайгер, Матс Хумес, Хавиер Масчерано... няма да изброявам повече от уважение към Лионел Меси, който действително е най-големият магьосник  топка в крака, но не и през изминалия месец.

Какво всъщност направи Меси? Вкара три (общо 4 гола) фантастични гола в груповата фаза, а Аржентина записа 3 победи с по 1 гол разлика. "Гаучосите" не впечатлиха в нито един момент срещу отбори като Босна и Херцеговина, Иран и Нигерия. Мачовете на истината предстояха, но все пак Меси загатна, че може да е "голямата история" на това Световно първенство.

2 гола за 450 минути. Това е статистиката на Аржентина в елиминационната фаза. Три мача бяха решени след продължения, един след дузпа. Води се, че Меси има две асистенция, но едната беше буквално сгрешен пас, който белгийски защитник насочи към Игуаин. Това му беше на Меси. 3-о Световно без гол в елиминационен мача, две (пресилено) асистенции, една вкарана дузпа и тотално изчезване в полуфинала срещу Холандия и във финала срещу Германия.

И господата от ФИФА ядосаха цял свят, след като връчиха най-голямото индивидуално отличие на Световното на човека, който се очакваше да поведе Аржентина към титлата, но в големите моменти не беше човекът, който поддържаше "албиселесте" живи. Това бяха Масчерано, заради когото Аржентина нямаше допуснат гол в елиминациите. Билия, който пасна отлично на мястото на слабия Гаго. Ди Мария, Гарай, Демикелис... Та  Меси дори не беше най-добрият играч на Аржентина, но от ФИФА го направиха най-добър играч на Световното.

Пълен абсурд. Само тези две думи ми изникват в ума. Меси е най-добрият футболист на планетата, но подобни награди се дават на най-заслужилия в определен турнир. Не за рекорди от 2012 година, не за представяне през 2009 или 2011. Не за представянето в квалификациите за Мондиал 2014. "Златната топка" на Световно първенство се дава за най-добрия играч на първенството.

Това, със сигурност и категорично, не беше Лионел Меси.