Големият ден дойде: Германия и Аржентина решават титлата на финала на Световното първенство 2014

галерия:

снимка: БТА/AP

8 групи. 32 отбора. 63 изиграни мача. 1 месец невероятен футбол. И всичко това опира до един момент. Моментът, в който среща No64 решава кой ще е новият световен шампион.

Световно първенство 2014 приключва на 13­-и юли с двубой между двете страни, които с представянето си през последните 30 дни заслужиха най-­много честта да се борят за званието световен шампион – Германия и Аржентина.

Мондиал 2014 няма да представи на света нов световен шампион, след като и немци, и аржентинци са печелили най­-престижния трофей във футбола, но все пак се слага край на тоталната испанска доминация, която завладя най-­обичаната игра през последните 6 години.

Над милиард души се очаква да гледат шоуто на „Маракана“, като легендарният стадион изглежда най­адекватното съоръжение, на което двата футболни титана да решат спора помежду си и да определят 20­ия първенец на планетата.

Пътят до финала

Германия попадна в една от най­-тежките групи на Световното по футбол, след като трябваше да премери сили с Португалия, Гана и САЩ. Тази задача се оказа по­-лесна, отколкото очакваха дори в лагера на Бундестима, след като Роналдо и компания отнесоха 4 безответни гола още в първия мач. Последва 15­и гол за Мирослав Клозе за 2:2 срещу Гана и лесна победа с 1:0 срещу САЩ за първото място в група G.

Като че ли най­-трудният мач за възпитаниците на Йоахим Льов беше този срещу Алжир в осминафиналите на първенството. Немците не само не показаха добро лице, а дори можеха да се простят със Световното, ако „пустинните лисици“ бяха по­-прецизни в заключителната фаза. Все пак в продълженията на срещата Шурле и Йозил се погрижиха за победа с 2:1 и Германия продължи. Последва тактическа битка срещу Франция, спечелена с гол в 8' на Матс Хумелс.

4094980

В този двубой Германия не остави нито едно добро положение за своя съперник и заслужено стигна до полуфиналите. Там, цял свят знае какво стана – 7:1 срещу домакина Бразилия, 16­ и гол за Мирослав Клозе и тотално унижение за считания за фаворит „селесао“.

Според всички специалисти, Аржентина имаше най­-лесния път до финала, но и „албиселесте“ бяха затруднени много. Почвайки с 5­3­2 възпитаниците имаха трудности срещу Босна и водеха с 1:0 на полувремето, но дебютантът на Световни първенства имаше много положения. През втората част „гаучосите“ смениха на 4­3­3, в което играят и досега. Последва победа с 2:1, а след това Иран едва не измъкна равен, но Лионел Меси спаси положението с гол­-шедьовър в 92'. За финал на групата, Аржентина се разигра в нападение и вкара 3 гола, но отново тръпнеше до края, след като защитата допусна два гола от Муса – 3:2.

4096351

Интересен факт е, че Аржентина не допусна нито един гол в елиминационната фаза, но и игра две продължения. „Гаучосите“ едва едва стигнаха до 1:0 над Швейцария с гол на Анхел Ди Мария малко преди да се стигне до дузпи в мача. Последва мач срещу Белгия, който беше копие на този на Германия срещу Франция – ранен гол и 1:0 без каквито и да е чисти положения пред вратата на Ромеро. В полуфиналите „албиселесте“ игра отлично в дефанзивен план, но не измисли нищо в нападение срещу Холандия. Мачът се реши с дузпи, а „албиселесте“ издържаха психически, отправяйки се към финала.

Схема на игра и стартови състави

Футболните специалисти са обединени от една идея – големите отбори не записаха силно Световно първенство. Аржентина и Германия, в частност Льов и Сабея, обаче видяха къде са проблемите в отбора и, логично, стигнаха до последната среща в турнира.

Льов отнесе много критики за играта на Германия най­-вече срещу Алжир и извади бавния Мертезакер. В центъра на защитата беше поставен Матс Хумелс до Жером Боатенг, а Филип Лам беше върнат отдясно на защитата. Резултатът – един допуснат гол (срещу Бразилия при 0:7), отлична дефанзивна игра и минимални шансове за съперника. В нападение той извърши също отлична промяна, пускайки централния нападател Клозе на мястото на Марио Гьотце, слагайки точка на експеримента с „фалшива 9­ка“.

 4102062

Експериментът на Алехандро Сабея с 5­3­2 продължи точно 45 минути срещу Босна и Херцеговина, а след това опитният треньор заложи на налаганото през последните години 4­ 3­3. Той извърши и няколко промени в състава си, които доведоха и до заздравяване на отбранителния вал. Първо, след като Швейцария разкри пробойните на тима в защита, той пусна в игра Мартин Демикелис на мястото на младия Федерико Фернандес. Освен това офанзивният Гаго беше сменен от по­сигурния в защита Лукаш Биля и това се отрази на шансовете, които се откриваха за противниковите нападатели.

4102061

Германия:Нойер, Лам, Боатенг, Хумелс, Хьоведес, Кедира, Швайнщайгер, Кроос, Йозил, Мюлер, Клозе

Аржентина: Ромеро, Сабалета, Гарай, Демикелис, Рохо, Масчерано, Билия, Ди Мария (Енцо Перес), Игуаин, Агуеро, Лионел Меси

Ключови играчи

Тони Кроос – номиниран за най­-добър играч на турнира, Кроос записва най-­силните си мачове за Бундестима. 24-­годишният халф има над 85% успешни пасове по време на турнира в досега изиграните 6 мача. Освен че бележи често, той изостря атаката на Германия от нищо, а досега нито един отбор не успя да го спре. Ако досега моторът на отбора беше Месут Йозил, то този път той се казва Тони Кроос, а с оглед на класирането за финал тенденцията се отразява добре на немския отбор.

Месут Йозил – във финала обаче Тони Кроос няма да е достатъчен и Месут Йозил ще трябва да покаже защо е считан за най­-добрия плеймейкър в света. Без да блести срещу Бразилия той изигра отличен двубой и беше изключително остър и точен в подаванията си. По­-директният стил определено се харесва на играча на Арсенал, но във финала той няма да има много шансове за изява заради тактическото естество на двубоя. Все пак той ще е срещу Сабалета (по­-слабият от двата бека на Аржентина в дефанзивен план) и всички в Германия очакват голям мач от бившия ас на Реал Мадрид.

4101283

Хавиер Масчерано – плеймейкърите на Германия ще имат тежка задача. Те ще трябва да минат през стената, която представлява Масчерано. Въпреки че в Барселона играе като централен защитник, той не е забравил как да играе на позицията дефанзвитен полузащитник. Масчерано продължава да руши перфектно противниковата игра, а с Билия до себе си заигра още по­-добре. Освен че игра отлично в защита, от не го почват и добри атаки за „албиселесте“ и Германия ще трябва да намери противодействие, за да стигне до титлата.

Лионел Меси – едва ли има по­-голям фактор от Лео Меси. Голямата сцена го зове и днес той може да оправдае всички свои критици, печелейки златния медал за своята Аржентина. Психическият товар върху Бълхата е голям, но зависи единствено от него дали ще оправдае големите очаквания. Ако Меси направи една от магическите вечери, които е правил с екипа на Барселона, Аржентина ще триумфира за 3­и път със световната титла. Срещу Холандия той се загуби и нападението пострада сериозно. Германия обаче разполага с по­-голяма офанзивна мощ от „лалетата“ и Меси не може да си позволи да се скрие на терена.

4100568

Историята на сблъсъците

Аржентина и Германия е една от класиките при националните отбори, но тези два отбора вече са се засичали на два финала. За трети пореден път „гаучосите“ се изправят срещу Бундестима в последната среща, след като на два пъти Марадона се изправи срещу немците – 1986 и 1990.

Досега резултатът е 1:1. В световното на Марадона през 1986 геният му засия в решаващия мач за титлата, след като изведе своите до титлата с успех с 3:2 в Мексико. Само 4 години по­късно отново двата тима се засякоха във финала, но тогава Бундестимът взе реванш след скромно 1:0 в Италия.

4100297

Иначе, от падането на Берлинската стена двата отбора са се срещали 8 пъти, като Аржентина има 4 победи, 3 равенства и само едно поражение. То обаче дойде на последното Световно по футбол в ЮАР, когато Томас Мюлер и компания унищожиха „албиселесте“ с 4:0 в четвъртфинала.

Статистики преди двубоя

Германия ще играе своя 8­-и финал на Световно първенство (рекорд).

Германия има 3 световни титли срещу 2 за Аржентина.

Аржентина ще играе 5-­ия си финал на Мондиал.

Това е 10­ият финал между европейски и южноамерикански представител. 7 са спечелени от южноамериканска страна.

Това е 17­ият двубой между Германия и Аржентина на Световно първенство (рекорд).

В последните два мача от Мондиал Бундестимът отстранява Аржентина на четвъртфинали.

Аржентина е с 4 „сухи“ мрежи на Световното. Германия е с 3.

Аржентина няма допуснат гол в елиминационната фаза.

4096404

Последната загуба на Германия на Световно първенство, когато отборът вкара поне 1 гол, е през 1994 година срещу България (1:2).

Клозе е рекордьор по голове на Мондиал – 16.

Мюлер е първият носител на Златната обувка, който бележи същия брой голове и на следващия шампионат – по 5.

Лионел Меси е най­-креативният играч на Мондиал 2014. Създал е 21 положения за своите съотборници.

Месут Йозил е най­-креативен за Германия, създавайки 15 положения за своите.

Масчерано е с най­-многоточни пасове в турнира – 509.

Шурле има 3 гола за 156 минути.

Мануел Нойер е най­-добрият вратар (що се отнася до спасявания) след Тим Хауърд (23 срещу 27).

Лионел Меси още не е бележил гол в елиминационната фаза на Световно първенство (той е участвал на три Мондиала)