Бразилия се докопа до полуфинала след велика драма срещу Колумбия

галерия:

снимка: БТА/AP

Бразилия успя да се докопа до полуфиналите на Световното първенство по футбол 2014 след драматична победа с 2:1 над отбора на Колумбия.

Защитниците Тиаго Силва и Давид Луис реализираха за „селесао“, а Хамес Родригес бе точен от дузпа за колумбийците, но това се оказа недостатъчно, за да могат да хвърлят голямата бомба на Мондиала.

Бразилия изигра силно първо полувреме и откри още в 7-а минута, когато Тиаго Силва засече центриране на Неймар от ъглов удар. След почивката по-добрият отбор бе този на Хосе Пекерман, но вместо това в 69-а минута Давид Луис удвои след феноменален шут от пряк свободен удар от над 30 метра.

Колумбия се вдигна на щурм и 10 минути преди края на срещата Карлос Бака бе фаулиран от Жулио Сезар в наказателното поле, а Хамес Родригес реализира дузпата. Въпреки непрестанното напрежение пред вратата на Бразилия до края на срещата нов гол не падна и „кариоките“ са на полуфинал, където ще се изправят срещу Германия, която по-рано днес отстрани Франция след 1:0.

Това бе 16-а победа от 26 мача на Бразилия срещу Колумбия, която затвърди правилото, че рядко изпитва трудности срещу своите съседи. Те от своя страна не можаха да сътворя чудото и да направят решителна крачка към титлата, а Хамес Родригес завършва шампионата на планетата с шест гола и продължава да е начело при голмайсторите.

4100320

На вратата Луис Фелипе Сколари заложи на Жулио Сезар. В защита действаха капитанът Тиаго Силва, Давид Луис, Майкон и Марсело.

В халфовата линия оперираха Паулиньо, Оскар и Фернандиньо, а тройката нападатели са Хълк, Неймар и Фред. Единственият проблем на Сколари бе, че не можеше да използва Луис Густаво, който бе наказан. Дани Алвеш пък остана резерва за сметка на Майкон.

Аржентинският треньор на Колумбия Хосе Пекерман пък нямаше никакви проблеми. Той започна с Давид Оспина на вратата и пред него в защита Кристиан Сапата, Марио Йепес, Пабло Армеро и Хуан Сунига.

4100312

Теофило Гутиерес и Виктор Ибаро действаха на върха на атаката. Зад тях бяха двете най-големи звезди на Колумбия Хуан Куадрадо и Хамес Родригес, а Фреди Гуарин и Карлос Санчес се подвизаваха като вътрешни халфове.

Първо полувреме

Бразилия започна по-активно срещата. В първите четири минути нямаше сериозни опасности. Едва сега Неймар стреля от пряк свободен удар, но встрани от вратата.

В 7-а минута обаче Бразилия откри резултата. Неймар центрира от ъглов удар, Фред не можа да засече с глава, но тя стигна до Тиаго Силва, който бе изпуснат от колумбийските бранители и с крак я прати в мрежата за 1:0.

Колумбийците опитаха да отвърнат мълниеносно. Пабло Армеро се пребори за една топка в 10-а минута, след което Хуан Куадрадо отправи мощен шут, но бранител отклони в корнер.

4100321

Бразилците обаче сякаш се освободиха от напрежението след гола и показват страхотна игра в началните минути. В 20-а минута Хълк стреля мощно от изгодна ситуация, но Оспина се изяви с майсторско спасяване. Последва опит и на Фред, но Оспина отново се намеси. В рамките на минута и Оскар пробва своя мерник от дистанция, но би слабо в ръцете на вратаря.

Секунди по-късно и бразилската отбрана се пропука, за да докаже, че двубоят ще е доста интересен и динамичен, но Хуан Куадрадо не успя да осъществи сполучлив пас, който да доведе до напрежение пред Жулио Сезар.

Натискът на Бразилия продължи. Хълк и Фред пробваха няколко изстрела към вратата на Оспина, които обаче не доведоха до втори гол.

4100336

Футболът продължи да бъде открит и макар че бразилците поддържаха напрежението в половината на своя опонент, колумбийците също не се отказваха да атакуват. В 37-а минута Фернандиньо фаулира Виктор Ибаро пред наказателното поле, но изпълнението му не донесе опасност пред Жулио Сезар.

В края на полувремето и бразилците получиха шанс да стрелят от изгодна позиция след фаул. Зад топката застана Неймар, който изпълни не лошо прекият свободен удар, но не уцели вратата.

Второ полувреме

На почивката Пекерман предприе една смята, като на мястото на Ибаро в игра влезе Адриан Рамос, който трябваше да раздвижи колумбийската атака.

В началните минути на второто полувреме бе много накъсана. Двата тима правеха доста нарушения, а реални ситуации за гол пред двамата вратари липсваха. Забелязваше се доста по-защитна игра от страна на бразилците, но колумбийците често грешаха и не успяваха да сътворят нещо опасно.

4100339

В 65-а минута Сколари бе неприятно сюрпризиран от капитанът Тиаго Силва, който си изпроси глупав жълт картон и ще пропусне евентуалния полуфинал.

Две минути по-късно топката посети мрежата на Бразилия, след като Марио Йепес се ориентира най-добре при едно меле в наказателното поле, но при центрирането преди това имаше засада и попадението бе отменено.

Така се стигна до 69-а минута, когато "селесао" каза тежката си дума. Бразилците получиха правото да изпълнят пряк свободен удар, а до вратата на Давид Оспина имаше поне 30 метра. Зад топката застана Давид Луис, който отправи мощен удар и изненада неподготвения страж на "Лос кафетерос", правейки резултата 2:0.

Пекерман реагира веднага с пускането в игра на Карлос Бака, който замени Гутиерес. Вместо това обаче "кариоките" можеха да вкарат трети гол, но шут на Неймар мина покрай гредата.

4100341

Колумбийците обаче успяха да се вдигнат и да намалят резултата. В 79-а минута именно Бака получи топката в наказателното поле, успя да се измъкне от бранителите в жълто и бе фаулиран от Жулио Сезар. Реферът отсъди дузпа, а с изпълнението ѝ се ангажира младата звезда Хамес Родригес. Съотборникът на Димитър Бербатов в Монако бе безкомпромисен и намали - 2:1.

Голът даде крила на "Лос кафетерос", а играчите на Сколари видимо се притесниха и напрежението се върна в краката им. Няколко грешки в средата на терена дадоха възможност за добри колумбийски атаки, които за щастие на домакините не доведоха до гол.

Ситуацията за Бразилия се усложни и от факта, че в края на двубоя Неймар се контузи и бе заменен от Енрике.

4100342

Колумбия опита отчаян натиск в петте минути добавено време, но така нужния гол не падна, въпреки включването и на вратаря Давид Оспина при центриранията и Бразилия се класира за полуфинал, където вече я чакаше Германия.

Преди мача

Дойде часът за един от най-очакваните четвъртфинали на Световното по футбол. Той противопоставя един срещу друг отборите на Бразилия и Колумбия в здраво южноамериканско дерби.

Безспорно в този момент това са двата най-добри тима от континента. Колумбия го доказа по категоричен начин като бе един от едва трите тима, който излезе от груповата фаза с пълен актив от точки – 9.

4100347

В първите си три мача „Лос кафетерос“ се справиха с Гърция с 3:0, Кот д'Ивоар 2:1 и Япония с 4:1. На осминафиналите пък не срещнаха трудности срещу четвъртия от ЮАР 2010 Уругвай и се наложиха с 2:0.

Бразилия пък започна с малко трудна победа над Хърватия с 3:1, след това направи нулево равенство с Мексико, а класата си показа в последния мач от група А, когато прегази Камерун с 1:4. „Кариоките“ обаче имаха тежка задача на осминафиналите и след 1:1 с Чили се наложи дузпите да определят съдбата им.

В крайна сметка Бразилия е на четвърфинал и продължава по пътя към голямата си цел – световната титла. До нея остават само още три мача, но Колумбия определено е може би най-тежкият съперник, който „селесао“ можеше да срещне на този етап. Все пак балансът е на тяхна страна. Бразилия има 15 победи срещу само 2 за своя съперник, а 8 мача са завършили без победител.

Съставът на Бразилия:Жулио Сезар, Тиаго Силва, Давид Луис, Майкон и Марсело, Паулиньо, Оскар, Фернандиньо, Хълк, Неймар, Фред

Съставът на Колумбия: Давид Оспина, Кристиан Сапата, Марио Йепес, Пабло Армеро, Хуан Сунига, Теофило Гутиерес, Виктор Ибаро, Хуан Куадрадо, Хамес Родригес, Фреди Гуарин, Карлос Санчес