Феноменална акция и невероятен късмет оставиха Аржентина на Световното

галерия:

снимка: БТА/AP

Швейцария се превърна в поредния "аутсайдер", затруднил максимално фаворит в осминафиналите на Световно първенство 2014, но Аржентина се добра до четвъртфиналите в Бразилия, след златен гол на Анхел Ди Мария в 118', който донесе победата с 1:0 за "албиселесте".

През първото полувреме Швейцария имаше по-добрите положения, като на два пъти Шака и Дърмич направиха непростими пропуски, докато Меси и компания бяха тотално обезличени в атаката на Аржентина.

Вторите 45 минути определено бяха за „гаучосите“, които пресираха високо и имаха няколко отлични положения, пропилени от Игуаин, Меси и резервата Паласио. Това доведе и до продължения в мача.

4099631

В тях единствено Аржентина търсеше победата и в крайна сметка „албиселесте“ стигна до своята цел. В 118' Паласио открадна топката в средата и пусна за Меси, който от своя страна намери Ди Мария и крилото на Реал Мадрид с прецизен удар най-накрая разпечата вратата на Беналио.

В 120' пък Джемайли имаше шанс да прати мача в продължения, но след центриране на Шакири той прати топката в гредата, а след това отбилата се топка рикошира в крака му, но изелзе в аут.

4099627

Това беше 4-и мач, който не беше решен през редовните 90 минути, като по този начин се изравнява рекорда в осминафиналите от първенството през 1990 година. Това беше и първа загуба за Швейцария в продължения от 3 мача на неутрален терен.

Аржентина вече може да се готви за четвъртфиналите на Световно първенство 2014, като съперникът на Меси и компания ще бъде определен в мача между Белгия и САЩ, който се играе по-късно днес.

4099629

Алехандро Сабея излезе в превърналото се в стандартно за отбора след първия мач 4-3-3, което преминаваше в 4-3-1-2. Езекиел Лавеци замени в стартовия състав контузения Агуеро, а други промени не бяха извършени.

„Кърстоносците“ излязоха в по-дефанзивен стил и 4-2-3-1 схема с трима халфа с чисто дефанзивни функции. Единствено Дърмич имаше позволението на треньора да не се връща дълбоко в собствената половина, но трябваше да притеснява изнасянето на топката от страна на аржентинските защитници.

Статистика и състави на мача Аржентина - Швейцария>>

Двубоят почна с много накъсвания на играта, като в самото начало бяха извършени груби фаулове срещу Лавеци и Меси. Срещу Бълхата Хицфелд беше приготвил специална зона, като всеки момент, в който той получеше топката, той беше пресиран от няколко играчи.

4099610

В първите 20 минути футбол почти не се игра, като двата отбора не съумяваха да разгърнат атаките си, най-вече заради грубата игра от страна и на двете защити. Първото по-сериозно положение дойде след центриране на Меси в 24', когато Гонсало Игуаин успя да засече с глава, но прати топката над вратата.

Действията пред двете врати се изостриха, като в 27' дойде и най-опасното положение до момента. Шакири с поредния си впечатляващ пробив отдясно сервира топката за Шака, който от 10 метра стреля, но Ромеро успя да реагира и да избие с крак.

4099619

Минута по-късно и Беналио спаси удар на Игуаин, а след това при корнер Ди Мария центрира за Гарай, който остава абсолютно непокрит, но не успя да намери целта.

Най-чистото положение в мача беше опропастено от Дърмич. В 38' "гаучосите" се разделиха бързо с топката в нападение и мълниеносна контраатака завърши с подаване на Шакири за Дърмич, който остана сам срещу Ромер. Нападателят можеше да направи буквално всичко в ситуацията, след като вратарят не излезе, но той реши да го прехвърля, което се оказа най-грешното решение - все още 0:0.

4099617

Това беше последното интересно положение, като Ди Мария пробва удар в края, но беше прекалено слаб и Беналио нямаше проблеми - 0:0 на почивката.

Аржентина отново овладя играта в центъра и стигна до няколко добри положения, но ударите на Меси и Ди Мария бяха блокирани от защитниците. В същото време Серхио Ромеро едва не допусна гол, като при далечен удар на Шакири изпусна топката, след това я ритна, преди да я хване, но нито един футболист в червено не стигна навреме до коженото кълбо.

4099622

"Албиселесте" вдигна оборотите в мача и притисна съперника дълбоко в неговата половина. Завършващите подавания на Лавеци и Ди Мария обаче бяха под всякаква критика, докато удари на Меси и Игуаин не успяха да намерят вратата на Беланио, който се намеси отлично в 64' при нелош изстрел на Рохо.

На терена за Аржентина се появи Паласио на мястото на Лавеци, а в 75' именно той едва не откри. Меси центрира хубаво в наказателното поле, но ударът на аса на Интер мина на метър встрани от вратата.

4099621

В 77' стана напечено пред вратата на Швейцария, след като Меси навърза целия отбор на Швейцария и стреля по тревата, но Беналио изби. Последва опит за добавка на Паласио, но отново стражът на "кръстоносците" се намеси впечатляващо.

В последните минути Аржентина осъществи страхотен натиск, а в 90' Меси с поредния си пробив пусна страхотен пас за Паласио в наказателното поле, но нападателят на Интер не успя да овладее и пропиля поредната добра възможност за "гаучосите". При последвалия корнер Фернандес стреля с глава, но в тялото Джуру.

И Швейцария получи един последен шанс при центриране от пряк свободен удар, като в наказателното поле беше намерен Фабиан Шер, но защитникът не успя да отправи добър удар - продължения.

4099623

В тях "гаучосите" почнаха по-добре и на два пъти Беналио се намеси решително, а Паласио се отчете с втори пропуск. И двамата отбора обаче бяха твърде изморени и предпочетоха по-дефанзивен подход и удари отдалеч. Първия опасен дойде чак в 108', когато Ди Мария намери пространство и стреля в горния десен ъгъл, но Беналио с поредната си веща намеса успя да запази равенството.

Така всички очакваха дузпи, но в 118' планът на всички пропадна. Паласио открадна топката от Инлер и я насочи към Меси. Аржентинският маг проби и избегна ужасяващ шпагат на Шер, а след това изведе Ди Мария отдясно в наказателното поле. Оттам той с левия крак прати топката неспасяемо в долния десен ъгъл на Беналио - 1:0.

Само 2 минути по-късно Джемайли беше оставен сам в наказателното поле, но ударът му с глава уцели гредата, а след това добавката му излезе в аут- ужасяващ пропуск и радост за Аржентина. Последният шанс беше за Шакири, който стреля от фаул на 17 метра от голлинията, но топката срещна стената.


Argentina derroto 1-0 a Suiza con gol de Di Mariaby dm_50f9985de5da8