Коста Рика изхвърли Гърция след дузпи в луд, луд мач

галерия:

снимка: БТА/AP

Голямата сензация на Световно първенство 2014 Коста Рика достигна исторически 1/4-финал на Мондиал, след като тази нощ "лос тикос" елиминираха Гърция след драматични 120 минути на "Арена Пернамбуко", завършили с изпълнение на дузпи.

Редовното време в Ресифе завърши при равенство 1:1, но при наказателните удари костариканците бяха перфектни, докато ветеранът Теофанис Гекас сбърка фатално, позволявайки на феноменалния днес Кейлор Навас да спаси изстрела му от бялата точка.

И двата отбора преследваха историческо първо класиране на 1/4-финал на Световно първенство до този момент, но в крайна сметка представителят на Централна Америка изпълни голямата си цел, докато "елините" ще се приберат вкъщи с наведени глави.

Гърция определено има основания да съжалява за пропуснатия шанс, имайки предвид, че около час балканският тим игра с човек повече на терена. В 65' Оскар Дуарте бе изгонен от рефера Бен Уилямс с втори жълт картон, а в продълженията на мача "елините" имаха няколко изгодни шанса да отбележат втори гол, избягвайки и рулетката на дузпите. Пропуските на гръцките футболисти обаче се оказаха фатални, а тимът на Коста Рика изстрада класирането си за 1/4-финалите на турнира.

Така съперник на Коста Рика във фазата на 1/4-финалите ще бъде миналогодишният финалист Холандия, който вчера елиминира също драматично състава на Мексико след две попадения в самия край на сблъсъка.

Селекционерът на Коста Рика Хорхе Пинто заложи на формация 5-4-1, като една от големите звезди на "лос тикос" Джоел Кембъл отново оглави атаката на тима. Брайън Руис и Кристиан Боланьос пък трябваше да атакуват през двата фланга. Йелцин Техеда и Селсо Боргес започнаха като двойка вътрешни халфове, докато Диас, Уманя, Гонсалес, Дуарте и Гамбоа бяха наредени пред вратаря Кейлор Навас.

4099025

Гръцкият наставник Фернандо Сантош стартира със схема 4-5-1, като единствено Георгиос Самарас бе изнесен по-напред в предни позиции. Христодулупулос и Салпингидис започнаха на двата фланга, а Маниатис, Карагунис и Самарис оформиха тройка вътрешни халфове в постройката на "елините". Торосидис, Манолас, Папастатопулос и Холебас бяха наредени в отбрана пред стража Орестис Карнезис.

4099024

Коста Рика започна по-активно срещата, като момчетата на Хорхе Пинто на два пъти застрашиха гръцката врата в първите минути на двубоя. Още в 4' десният бранител Кристиан Гамбоа се включи в атака и стреля, но извън очертанията на вратата. Три минути по-късно топката достигна до Боланьос, но и неговият изстрел излезе в аут. "Елините" отговориха в 12' чрез Христодулупулос, който обаче също бе неточен.

Постепенно гръцкият тим успя да поизравни играта, отблъсквайки настървените костариканци от опасна близост до вратата си. Статично положение на добра позиция не бе използвано от футболистите на Коста Рика, докато Гърция отново опита да отбележи чрез далечен удар, този път на Андреас Самарис. Кейлор Навас обаче не бе затруднен.

4099033

Постепенно се стигна и до 37', когато отборът на Гърция пропиля най-добрия шанс за гол от началото на срещата. Холебас центрира фантастично от левия фланг на атаката, а Салпингидис бе изпуснат от отбраната на "лос тикос". Халфът на "елините" засече топката от близко разстояние, но Кейлор Навас се намеси брилянтно и успя да отрази в корнер.

Втората част на срещата стартира с положение пред вратата на "лос тикос", което обаче не доведе до сериозни проблеми за костариканската врата. Георгиос Самарас опита изстрел с глава, но стражът на символичните домакини Кейлор Навас улови без никакви затруднения.

4099034

Трибуните на "Арена Пернамбуко" най-сетне се раздвижиха в 52', когато сякаш от нищото Брайън Руис откри резултата. Бившият съотборник на Димитър Бербатов във Фулъм получи подаване от Боланьос на границата на наказателното поле и с премерен изстрел намери долния десен ъгъл на неочакващия подобен изстрел Карнезис - 1:0.

4099053

Само три минути по-късно се стигна и до най-дискусионния момент в срещата. Десният бранител на Гърция Василис Торосидис видимо игра с ръка в наказателното поле на "елините", но по някаква причина главният рефер Бен Уилямс не даде сигнал за дузпа.

4099054

Стигна се и до 66', когато отборът на Коста Рика остана с човек по-малко на терена. Оскар Дуарте извърши грубо нарушение срещу футболист на Гърция, което означаваше и второ официално предупреждение за бранителя, който бе набързо изпратен под душовете.

Както и можеше да се очаква, футболистите на Гърция се хвърлиха в нападение, опитвайки да използват численото си преимущество в търсене на изравнителен гол. В 71' "елините" бяха изключително близо до така важното попадение, но отново Кейлор Навас се намеси блестящо, не позволявайки на Самарас да отбележи. В 80' Гиоргиос Карагунис също опита да отбележи чрез пряк-свободен удар, но ударът му премина високо над напречната греда.

4099060

"Елините" започнаха да затягат обръча пред костариканската врата, но опитите за изравнително попадение на гръцките футболисти така и не водеха до резултат. Две минути преди края пред Гърция се откри добра възможност. Христодулупулос проби отлично през десния фланг и центрира остро в пеналтерията на "лос тикос", но отново перфектният днес Кейлор Навас протегна ръка и спря пътя на топката.

Гръцкият натиск все пак даде резултат в първата минута на добавеното време, когато европейските шампиони от 2004 година драматично успяха да възстановят равенството. Отбраната на Коста Рика позволи на Теофанис Гекас да стреля от близка дистанция, като стражът на Леванте успя да спаси и този удар към вратата си. Топката обаче попадна право в краката на Сократис Папастатопулос, който вече нямаше как да сбърка, изравнявайки резултата в срещата - 1:1.

4099064

Минута-две по-късно Гърция можеше и да реши всичко в срещата, но стражът на Коста Рика Кейлор Навас успя по фантастичен начин да отрази с една ръка бомбен изстрел на резервата Костас Митроглу.

Първите продължения преминаха с по-добри възможности пред гръцкия тим, който продължи да използва численото си предимство на терена. В 94' Теофанис Гекас можеше да доближи своя тим до крайния успех, но стрелецът не успя да намери очертанията на вратата. В 104' Коста Рика отговори с опасна контраатака, но Кацуранис се намеси решаващо и отрази опасността.

4099068

Вторите 15 минути започнаха с лоша игра в защита на "елините", които позволиха на своя съперник да застраши сериозно вратата на Орестис Карнезис. Резервата Рандъл Бренес изкочи зад гръцката отбрана и стреля силно с десния крак, но пращайки топката извън очертанията.

В 112' Гърция пропиля страхотна възможност да реши всичко в сблъсъка. Балканският тим разигра контраатака в половината на Коста Рика, като петима гръцки футболисти останаха сами срещу двама бранители на съперника. Митроглу напредна с топката и комбинира с Лазарос Христодулупулос, но изстрелът на халфа бе спасен с вещина от вездесъщия Кейлор Навас.

4099069

Секунди преди да се стигне до изпълнение на дузпи, Гърция пропиля и поредната си стопроцентова възможност да спечели срещата. Този път Костас Митроглу остана очи в очи с Кейлор Навас, но от няколко метра таранът също не успя да преодолее перфектния вратар на Коста Рика.

4099071

При дузпите всичките петима футболисти на Коста Рика бяха точни от бялата точка, докато опитният Теофанис Гекас сбърка фатално, позволявайки на Кейлор Навас да спаси изстрела му. Петата дузпа за "лос тикос" бе изпълнена от централния бранител Майкъл Уманя, който хвърли всички свои сънародници в екстаз, класирайки страната си за 1/4-финалите на Мондиал 2014.