Слънцето залезе за "ацтеките", Холандия докосна небето

галерия:

снимка: БТА/AP

Холандия осъществи немислим обрат в последните 4 минути и по крайно драматичен (и болезнен за феновете на „ацтеките“) начин успя да спечели с 2:1 осминафинала на Световното първенство 2014 срещу Мексико.

Възпитаниците на Мигел Ерера изглеждаха сигурни в изравняване на най-доброто си постижение на световни шампионати – класиране на четвъртфинал, но се пропукаха в 88-ата и 91-ата минута, с което позволиха на „лалетата“ да осъществят инфарктен обрат.

Португалският съдия Педро Проенса не отсъди стопроцентова дузпа за нарушение срещу Ариен Робен в края на първото полувреме, но го направи в далеч по-спорна ситуация в добавеното време, с което отсече главите на мексиканците. Капитанът Рафаел Маркес в действителност докосна крака на халфа на Байерн, който обаче сериозно преигра и търсеше контакта.

В 48-ата минута Джовани дос Сантос овладя топката пред дъгата на наказателното поле и се освободи от опеката на трима бранители, след което отправи отличен удар от воле по неспасяем начин в долния ляв ъгъл - 1:0 за "ацтеките".

Така отборът от Централна Америка спазва тенденцията на световни първенства да бележи предимно през второто полувреме - последните му 8 гола са паднали след почивката, както и 11 от последните 13 попадения

В 88-ата минута след центриране от корнер резервата Клас-Ян Хунтелаар хитро свали топката за непокрития на точката за дузпа Уесли Снайдер, който с бомбен шут разстреля иначе великолепно представящия се Гийермо Очоа - 1:1.

В 91-ата минута Ариен Робен направи поредния си пробив в наказателното поле отляво, като бранителите на Мексико го оставиха да стигне чак до аутлинията, след което с елегантен финт острието на Байерн финтира Рафаел Маркес. Капитанът на „ацтеките“ закъсня с интервенцията и спъна Робен, а Хунтелаар с безпощаден изстрел от бялата точка сбъдна мечтите на Холандия – 2:1!

Мексико бе на път да се класира за трети път в историята си сред 8-те най-добри отбора на световни първенства, но вместо това записва неприятен антирекорд. „Ацтеките“ са първият отбор, който за шести пореден път (серията бе започната от България през 1994-та) отпада на една и съща фаза – в случая осминафинал – на Световно първенство по футбол.

Уесли Снайдер за 15-ти път участва в мач от Световно първенство и поставя рекорд за страната си, докато Дирк Кайт вече е седмият холандец с поне 100 двубоя с националната фланелка.

4098989

Първо полувреме

Двубоят започна на бързи обороти, въпреки опасенията за дефанзивна тактика от страна на мексиканците. Те опитваха не по-малко агресивно да навлизат в противниковата половина, а в самото начало направи впечатление, че Холандия владее топката по-дълго от обичайното досега на Мондиал 2014. Още в 9-ата минута Найджъл де Йонг бе заменен принудително от Бруно Мартинс Инди, който самият се завръщаше след изтърпяна контузия.

4098952

Любопитното е, че вчера Луис ван Гаал заяви, че Мартинс може да получи 20 минути игрово време, но след мускулната травна на Де Йонг, излиза, че ще престои на игрището над 80. В 18-ата минута бе създадено първото голово положение в срещата, и то пред вратата на Яспер Силесен.

4098953

Джовани дос Сантос бе намерен във въздуха в пеналтерията и с глава свали кълбото за Орибе Пералта, който подаде за Ектор Ерера, чийто изстрел мина на сантиметри от гредата. Секунди по-късно Ерера предизвика паника в защитата на Холандия, след като с елегантен финт се освободи на позиция за стрелба, но бе обезоръжен от Ян Ферхаат, който вдигна опасно високо крака си.

4098954

За първи път в 25-ата минута Робин ван Перси успя да се отскубне зад защитата на мексиканците, но овладя трудно топката и стреля разочароващо встрани от вратата от чиста позиция, тъй като загуби равновесие.

След известно време на летаргия на терена (играта бе спряна за 3 минути, за да пият футболистите вода) футболистите се раздвижиха в последните мигове на полувремето. Мексико изпусна добро положение за първи гол, когато Пералта с едно докосване изведе Ерера, който пък подаде на Дос Сантос, но ударът на "десетката" бе от малък ъгъл и не създаде много проблеми на Силесен.

4098964

В 46-ата минута на първата част Ван Перси открадна топката и се понесе в контраатака, като изведе Робен в наказателното поле. Цели двама мексикански футболисти фаулираха един след друг голмайстора на Холандия, но въпреки това съдията Педро Проенса не отсъди дузпа.

Второ полувреме

Още в 48-ата минута трима бранители на Холандия гледаха отблизо как Дос Сантос овладява висока топка и си я наглася на левия крак пред дъгата на пеналтерията. Последвалият изстрел се оказа неразгадаем за Яспер Силесен и "ацтеките" избухнаха в радост - 1:0 за Мексико.

4098973

В 55-ата минута след центриране на Робен от корнер Стефан де Фрей стреля от два метра, но Гийермо Очоа успя инстинктивно да избие топката в гредата и да предотврати сигурен изравнителен гол.

4098975

120 секунди по-късно Робен направи пробив отляво и проби към центъра, след което подаде на границата на пенлатерията за Уесли Снайдер. Изстрелът на "десетката" рикошира в крак на бранител и застрашително се насочи към вратата, но излезе на сантиметри в корнер.

4098955

Веднага след инкасираното попадение холандците се впуснаха в търсене на изравнително попадение, докато Мексико предпочетоха да се затворят и да пазят аванса си. В 75-ата минута Ариен Робен направи хубав пробив отляво и елиминира бранител, след което стреля моментално, но Очоа отново се прояви на висота.

Вратарят на Мексико отчая и резервата Клас-Ян Хунтелаар в 84-ата минута, макар нападателят на Шалке да бе в засада. Той стреля от 4 метра, но Очоа с движение тип "блокада" не позволи топката да мине голлинията.

В 88-ата минута Хунтелаар свали с глава топката от корнер за непокрития Снайдер, който с прецизен и силен изстрел този път не остави шансове на Очоа - 1:1. Робен в 91-ата пък мина без проблеми през няколко футболисти на Мексико в наказателното поле и бе спънат от Рафаел Маркес - съприкосновението бе факт, но халфът на Байерн преигра достатъчно, за да провокира съдията да отсъди дузпа. Хунтелаар я превърна в гол и класира Холандия за четвъртфиналите.

Състави

Звездата на Манчестър Юнайтед Робин ван Перси се завръща в състава на Луис ван Гаал срещу Мексико, след като поради наказание за натрупани жълти картони пропусна последния мач от Група В на Мондиал 2014 с Чили (2:0).

4096129

Както обикновено, Ван Перси ще води атаката на „лалетата“ редом до Ариен Робен, а плътно зад тях ще оперира Уесли Снайдер. Луис ван Гаал залага на схема 3-5-2, като на вратата отново е Яспер Силесен, а пред него в защита са Дале Блинд, Стефан де Фрей и Рон Влаар.

Както беше срещу Чили, така и сега, Дирк Кайт е получил доверието на Ван Гаал ня лявото крило, а отдясно е поставен Ян Ферхаат. Кайт ще стане седмият футболист на Холандия с поне 100 мача с националната фланелка. Найджъл де Йонг ще бъде с ключова роля в средата на терена, като зад Снайдер ще оперира и Джорджино Вайналдум.

4098923

Наставникът на Мексико Мигел Ерера очаквано оставя на пейката нападателя на Манчестър Юнайтед Хавиер Ернандес, който и в трите мача от групата се включи като резерва и има отбелязан гол срещу Хърватия (3:1).

На вратата е Гийермо Очоа, а пред него схемата на полевите играчи отново прелива от 3-5-2 в 5-3-2. Централните защитници са Ектор Морено, капитанът Рафаел Маркес и Франсиско Родригес, а като халф-бекове ще се изявяват Пол Агилар и Мигел Лаюн.

4098924

В отсъствието на наказания Хосе Васкес в средата на терена ще оперира Карлос Салсидо, като ще му помагат Ектор Ерера и Андрес Гуардадо. Дуото в атака отново е съставено от Орибе Пералта и Джовани дос Сантос.