Вълшебен Хамес Родригес и исторически 1/4-финал за Колумбия

галерия:

снимка: БТА/AP

Играещият блестящо тим на Колумбия продължи към 1/4-финалите на Световно първенство 2014, след като тази сутрин „лос кафетерос“ сразиха с 2:0 Уругвай на легендарния „Маракана“ в Рио де Жанейро.

И двата гола за Колумбия бяха дело на Хамес Родригес, който по този начин излезе еднолично напред в голмайсторската листа на турнира с актив от пет попадения след четири изиграни срещи. Съотборникът на Димитър Бербатов изпревари Неймар, Лионел Меси и Томас Мюлер, които имат по четири реализирани гола в своите сметки. Меси и Мюлер обаче все още не са изиграли своите мачове от 1/8-финалите.

Триумфът над „Ла Селесте“ означаваше и рекордно класиране за Колумбия на Световни първенства до този момент. За първи път в историята си „лос кафетерос“ достигат до 1/4-финалите на Мондиал, където техен съперник ще бъде домакинът на турнира Бразилия. „Селесао“ се нареди по драматичен начин сред най-добрите осем в надпреварата, елиминирайки Чили след изпълнение на дузпи.

До този момент най-доброто класиране Колумбия на Мондиал бяха двата 1/8-финала, записани през 1990 и 2014.

Уругвай пък не успя да превъзмогне отсъствието на наказания от ФИФА Луис Суарес. „Урусите“ изглеждаха беззъби и стерилни в предни позиии, а усилията на Единсон Кавани, Диего Форлан и останалите нападатели на „Ла Селесте“ твърде рядко водеха до опасности пред колумбийската врата. Самият Луис Суарес бе подкрепен от голяма част от уругвайските привърженици на трибуните, които пристигнаха на „Маракана“ със специално приготвени маски на нападателя на Ливърпул.

Перлата на Колумбия Хамес Родригес се превърна и в първият футболист от легендарните Роналдо и Ривалдо насам, който успява да отбележи гол в първите четири мача на своята страна от Световно първенство. Двете големи фигури на бразилския футбол сториха това през 2002 година в Япония и Южна Корея, когато „Селесао“ триумфира и с титлата. Хамес е и първият дебютант на Мондиал от Кристиан Виери насам, който успява да отбележи в първите си четири двубоя на световни финали.

4098765

Наставникът на Колумбия Хосе Пекерман заложи на Джаксън Мартинес и Теофило Гутиерес в предни позиции, докато отлично представящите се Хамес Родригес и Хуан Куадрадо отново трябваше да притесняват отбраната на противника от втора позиция и по двата фланга. Карлос Санчес и Абел Агилар започнаха като двойка вътрешни халфове, докато Армеро, Йепес, Сапата и Сунига бяха наредени в отбрана пред вратаря Давид Оспина.

4098763

Ветеранът Диего Форлан започна като титуляр в отсъствието на Луис Суарес, като Единсон Кавани стартира рамо до рамо с футболист №1 на Мондиал 2010. Макси Перейра и Кристиан Родригес трябваше да оперират по двата фланга на "Ла Селесте", а Алваро Гонсалес и Егидио Аревало действаха в средната линия. Мартин Касерес, Хосе Хименес, Диего Годин и Алваро Перейра стартираха пред вратаря Фернандо Муслера в защита.

4098755

Колумбийският тим стартира по-активно срещата, като "лос кафетерос" натикаха своя съперник в неговата половина на терена. В 5' Хамес Родригес изпълни по опасен начин статично положение пред вратата на Уругвай, но Фернандо Муслера успя да избие топката. Минута по-късно Хуан Куадрадо стреля силно от пряк-свободен удар, а след рикошет в главата на Тео Гутиерес кълбото излезе в аут.

4098759

В 12' халфовата линия на Уругвай отново бе "разкъсана" с няколко подавания, а десният бранител Камило Сунига навлезе в половината на "Ла Селесте". Футболистът на Наполи стреля силно с десния крак, но макар и с известни колебания, Муслера успя да укроти кълбото в прегръдките си. Минута по-късно "урусите" отговориха чрез далечен удар на Диего Форлан, но ветеранът бе крайно неточен в опита си да открие резултата.

4098776

Постепенно устремът на "лос кафетерос" сякаш поутихна, като намаляха и ситуациите пред вратата на Муслера. Играта в центъра на терена се поизравни, а в 23' Камило Сунига отново не се притесни да стреля от дистанция. Този път обаче десният бек не успя да уцели очертанията на вратата, изпращайки топката в аут.

4098769

Постепенно обаче се стигна до 28', когато звездата на Колумбия Хамес Родригес взриви трибуните на "Маракана" с може би най-феноменалното изпълнение на Световното първенство до този момент. Съотборникът на Димитър Бербатов в Монако пое по превъзходен начин топката с гърди, завъртя се около оста си и с впечатляващ изстрел с левия крак разстреля Фернандо Муслера за 1:0. По този начин Родригес отбеляза и четвъртия си гол на Мондиал 2014, разписвайки се и в четвърти пореден двубой на своя тим от началото на турнира, изравнявайки се с Неймар, Лионел Меси и Томас Мюлер при реализаторите.

4098768

Няколко минути по-късно събитията се пренесоха пред вратата на Давид Оспина, а Единсон Кавани се нагърби с отговорността при изпълнение на пряк-свободен удар. Таранът на ПСЖ стреля изключително опасно, но топката прелетя на сантиметри над напречната греда. В 40' дойде време и за Давид Оспина да демонстрира своята класа. Стражът на колумбийците отрази мощен удар на Кристиан Родригес, но същевременно страничният рефер сигнализира и за засада на Единсон Кавани.

4098781

Втората част на срещата нямаше как да стартира по-лошо за състава на Уругвай, след като "лос кафетерос" удвоиха аванса си още в 50'. Колумбийският тим разигра страхотна акция в половината на "Ла Селесте", която премина последователно от десния към левия фланг на атаката. Последва центриране в наказателното поле на Уругвай, а Хуан Куадрадо прецизно свали топката с глава към Хамес Родригес. "Десетката" реализира от близка дистанция и по този начин вкара петия си гол на Световното първенство, излизайки еднолично начело в листата на голмайсторите.

4098782

Селекционерът на "урусите" Оскар Табарес реагира светкавично, извършвайки двойна смяна в своя състав. Ветеранът Диего Форлан и Алваро Перейра напуснаха игра, като техните места бяха заети от Кристиан Стуани и Гастон Рамирес. В 64' пък колумбийските фенове изтръпнаха, защото Кристиан Родригес стреля опасно в очертанията на вратата. Давид Оспина обаче демонстрира концентрация и успешно отрази удара на крилото.

4098767

Четири минути по-късно "Ла Селесте" отново не бе далеч от целта. И този път в центъра на събитията бе Кристиан Родригес, който получи възможността да стреля от изключително удобна позиция. Играчът на Атлетико Мадрид отправи удар без забавяне, но кълбото се отклони в крак на колумбийски бранител и излезе в корнер.

До края на срещата Колумбия доброволно прие играта в своята половина, докато футболистите на Оскар Табарес се хвърлиха във финален щурм към противниковата врата. Десет минути преди края "урусите" пропуснаха и златен шанс да се върнат в мача. Макси Перейра се озова очи в очи с Давид Оспина, но колумбийският страж излезе навременно и успя да отрази изстрела на халфа.

4098792

Шест минути преди края се стигна и до последния добър шанс пред Уругвай, който отново не бе реализиран от двукратните световни шампиони. Този път Единсон Кавани насочи топката в очертанията на вратата, но отново перфектният днес Давид Оспина успя да спаси, запазвайки аванса на своя тим.