С човек по-малко Белгия "подхлъзна" Южна Корея

галерия:

снимка: БТА/AP

Определяният от мнозина за "скрит фаворит" на Световно първенство 2014 тим на Белгия завърши като лидер в крайното класиране на група H, след като тази нощ "червените дяволи" измъкнаха успех с 1:0 над Южна Корея в Сао Пауло.

Воденият от Марк Вилмотс състав игра цяло второ полувреме с човек по-малко, след като халфът Стивън Дефур получи директен червен картон още в края на първата част. Това обаче не помогна на корейците да запишат първа победа на Мондиал 2014, а попадение на Ян Фертонген в 78' осигури стопроцентов актив от точки на белгийците в групата.

Така Белгия вече насочва поглед към 1/8-финалната фаза на Световното първенство, където съперник на Еден Азар и компания ще бъде селекцията на САЩ. "Янките" финишираха на второ място в група G, където лидерът Германия вече очаква двубоя си срещу една от сензациите на турнира Алжир.

Южна Корея пък отпада от Мондиала, след като полуфиналистът от 2002 година успя да спечели само една точка в груповата фаза - срещу Русия в първия си двубой. Азиатците остават на последната четвърта позиция в група H с актив от само един пункт и голова разлика 3:6.

Селекционерът на Южна Корея Бо Хон Мюн заложи на схема 4-4-2, като Шин Уок Ким оглави атаката на азиатците. Той бе подкрепян активно от Я Чеол Коо, докато Хюн Мин Сон и Чунг Йонг Лии започнаха на двата фланга. Сун Юенг Ки и Коок Йонг Хан стартираха като двойка вътрешни халфове.

4098204

Имайки предвид, че Белгия вече се бе класирала за 1/8-финалите на турнира, наставникът на "червените дяволи" Марк Вилмотс бе направил някои промени в своя стартов състав. Младата звезда на Манчестър Юнайтед Аднан Янузай записа дебют на Световно първенство, докато Кевин Миралас оглави атаката на тима в отсъствието на Ромелу Лукаку и Дивок Ориги. Фигури като Еден Азар, Алекс Витцел, Ромелу Лукаку и Кевин Де Брюин останаха на пейкат.а Дрийс Мертенс и Янузай започнаха по двата фланга, а Стивън Дефур, Маруан Фелаини и Муса Дембеле стартираха в средната линия на Белгия.

4098207

Още в началните минути футболистите на Южна Корея претендираха за неотсъдена дузпа в своя полза, след като Коо се строполи на земята след контакт с Муса Дембеле. В 15' "червените дяволи" също поискаха наказателен удар, след като централният бранител на Корея Йонг Гуон Ким използва тялото си, за да блокира нахлулия в пеналтерията Антъни Ванден Боре.

4098205

В 25' отборът на Белгия сътвори и най-големия пропуск от началото на срещата. Маруан Фелаини свали топката с глава към Кевин Миралас, който светкавично опита да стреля с левия крак. Ударът на нападателя срещна тялото на противников бранител, преди топката да се озове в напълно непокрития Дрийс Мертенс. Крилото на Наполо имаше достатъчно време, за да насочи кълбото в мрежата, но вместо това стреля право във вратаря Гиу Ким.

30-ата минута се оказа критична за белгийците, които на два пъти бяха съвсем близо до допускане на попадение във вратата си. Първо Тибо Куртоа се намеси блестящо и отрази силен удар на Ки, но при последвалия корнер Южна Корея за малко не откри резултата. Топката се насочи застрашително към мрежата на "червените дяволи", но на сантиметри от голлинията Стивън Дефур и Куртоа успяха да спрят полета й към вратата на Белгия.

4098213

"Червените дяволи" отговориха минути по-късно, когато отново Дрийс Мертенс попадна в основата на всичко по-интересно пред азиатската врата. Техничарят си потърси пространство за истрел и опита фалцов удар с десния крак, но изпращайки топката твърде неточно в аут.

Минута преди почивката се стигна до важен момент в мача, след като отборът на Белгия остана с човек по-малко на терена. Започналият като титуляр Стивън Дефур влезе по брутален начин в краката на противников футболист, като напълно заслужено халфът получи директен червен картон от рефера Бен Уилямс.

4098234

Както можеше и да се очаква, южнокорейците опитаха да натиснат своя съперник, вече останал с десет души на терена. "Червените дяволи" обаче не се отказваха от идеята да атакуват, а в 59' Дрийс Мертенс за трети път в срещата можеше да отбележи във вратата на Гиу Ким. Звездата на Наполи отправи хубав удар в очертанията, но азиатският страж се намеси и спаси.

В 60' Марк Вилмотс извърши двойна промяна в своя състав, като Дивок Ориги и Насер Шадли заеха местата на Дрийс Мертенс и Аднан Янузай. Това още повече раздвижи играта на белгийците, които далеч не приеха ролята на твърдо защитаващ се отбор, въпреки численото неравенство на терена.

4098214

В 68' Маруан Фелаини можеше да отбележи втория си гол на Световното първенство, след като халфът на Манчестър Юнайтед засече с глава центриране от корнер на Кевин Миралас. Фелаини обаче не успя да намери очертанията на вратата. В 73' резервата Шадли навлезе към центъра и си наглси топката на любимия десен крак, но изстрелът му бе успешно блокиран.

Макар и с човек по-малко на терена, "червените дяволи" откриха резултата дванадесет минути преди края. Вратарят на Южна Корея Гиу Ким се намеси ужасяващо при далечен изстрел на Ориги, не успявайки да улови топката. На точното място в точното време пък се озова Ян Фертонген, който от близка дистанция нямаше проблем да отбележи, вкарвайки за 0:1.

4098238

Само две минути по-късно тимът на Корея пропусна отлична възможност да възстанови равенството. Кеун Хо-Лий бе изпуснат от белгийската защита, опитвайки се да прехвърли Куртоа с едно докосване. Опитът за изстрел на корееца обаче премина над гредата.

В заключителните минути Марк Вилмотс даде игрово време и на голямата звезда на Белгия Еден Азар, който също "загря" за предстоящите 1/8-финали на Мондиала. В 90' асът на Челси дори можеше и да се разпише, но този път Гиу Ким се намеси респектиращо и изби с една ръка.