Босна с историческа първа победа на Световно първенство 2014

галерия:

снимка: БТА/AP

Дебютантът на Световно първенство 2014 в Бразилия - Босна и Херцеговина отпадна от турнира, но се поздрави с първата си победа на световни футболни финали.

Балканците се поздравиха с успех с 3:1 над състава на Иран и напускат надпреварата с гордо вдигнати глави, след като бяха много близо до излизане от групите още при първото си участие.

Победата на Босна дойде напълно заслужено, след като момчетата на Сафет Сушич бяха по-активният отбор през целия мач и създадоха доста по-чисти положения от персите.

Звездата на босненците Един Джеко откри резултата след 23 минути игра, а Миралем Пянич удвои в 59'. Иран върна едно попадение чрез Реза Гоочанежхад в 82', но веднага след това Авдия Вършаевич отнеляза трети гол за дебютантите, с което уби интригата в мача.

Вижте съставите и пълна статистика от мача>>

След тази победа босненците завършиха на трето място в група F с актив от 3 точки, докато иранците фионишираха последни само с една спечелена точка.

Победител очаквано стана двукратният световен шампион Аржентина, който се наложи с 3:2 над Нигерия в другия мач от групата и приключи с пълен актив от точки. Въпреки загубата африканците също ще играят на осминафиналите, завършвайки на второ място с 4 пункта. 

Във фазата на елиминациите Аржентина и Нигерия ще имат за съперници съответно втория и първия от група Е, като там борбата за първите две места е между Франция, Еквадор и Швейцария.

Вижте пълно класиране в групите на Мондиал 2014>>

Босненците започнаха срещата по-активно и отправиха първи тоен удар още в 4' след изстрел с глава на Един Джеко, но топката профуча на сантиметри над горната греда.

Пет минути по-късно (9) Джеко отправи нов удар с глава, но вратарят на Иран внимаваше и спаси.

Натискът на Босна даде резултат в 23', когато възпитаницте на Сафет Сушич поведоха след попадение на Един Джеко. Нападателят на Манчестър Сити получи топката в половината на Иран, напредна няколко метра и откри резултата с неспасяем изстрел от границата на наказателното поле.

4097730

В ответната атака Иран за малко не изравни, след като удар на Масуд Шохаей срещна напречната греда. След това топката попадна в Реза Гоочанежхад, но добавката му не успя, пък и той се намираше в положение на засада.

Нова опасна атака на "принцовете на Персия" създава неприятности в накзателното поле на балканците, но отново футболист на Иран е в положение на засада.

4097739

В последните 15-ина минути на първата част играта се накъса, а двубоят бе прекъснат за малко, заради влизане на носилката на терена за оказване на медицинска помощ на Емир Спахич.

В 42' Джеко изведе чудесно в коридор Авдия Вършаевич, той веднага стреля, но изстрелът му мина далеч от целта. В следващата атака на Босна Ведад Ибишевич пробва силата на удара си от дистанция, но топката отново мина встрани от вратата.

Дебютантите от Босна и Херцеговина продължиха да са по-активния отбор и след почивката. Пред първите десетина минути битката се водеше предимно в средата на терена, като иранските футболисти рядко достигаха до нещо по-интересно в предни позиции.

Така се стигна до 59', когато балканците нанесоха втория си удар в мача. Босненците се възползваха от грешка при изнасянето на топката от иранската защита, след което тя попадна в Миралем Пянич, който не остави никакви шансове на вратаря за 2:0.

4097777

След този гол възпитаниците на Карлош Кейрош се опитаха да упражнят натиск, но атаките им се разбиваха в добре организираната отбрана на Босна. Все пак иранците съумяха да намалят резултата в 82', когато точен бе Реза Гоочанежхад, който засече на празна врата прострелно центриране отляво.

4097779

Радостта на персите обаче не трая дълго, защото още в следващата си атака - босненците възстановиха преднината си от два гола. Авдия Вършаевич бе изпуснат от защитата на Иран и с безпощаден изстрел той оформи крайното 3:1.

4097783


Bosnia and Herzegovina vs. Iran 3-1 All goals...by funnyvidz111