Италия надхитри Англия и стартира с три точки на Световното

галерия:

снимка: БТА/AP

Четирикратният носител на короната Италия започна по план участието си на тазгодишното Световно първенство в Бразилия, побеждавайки с 2:1 Англия в първи мач от група D на надпреварата.

Клаудио Маркизио откри за "адзурите" с хубав изстрел през първата част, но веднага след Даниел Стъридж възстанови равенството, бележейки след отлична асистенция на Уейн Рууни. Развръзката на двубоя настъпи в началото на втората част, когато дебютантът на Световно първенство Марио Балотели засече центриране на Антонио Кандрева и с глава реализира първото си попадение на Мондиал.

Така Италия събра три точки и се изкачи на второ място в група D, оставайки зад сензационния лидер Коста Рика. По-рано днес "лос тикос" се наложиха изненадващо с 3:1 над Уругвай, което и осигури лидерска позиция на смятания за аутсайдер състав на Хорхе Пинто. Нещо повече - "адзурите" записаха 15-и пореден мач с отбелязан гол на световен шампионат, което е и абсолютен рекорд за страната.

Селекцията на Англия пък записа първа загуба на старта на Световно първенство за първи път от 1986 година насам, когато Мондиалът се проведе в Мексико.

Вижте и пълна статистика от сблъсъка между Англия и Италия на "Арена Амазония".

В следващия си мач Италия се изправя срещу голямата изненада Коста Рика, докато Англия отново ще има тежка задача срещу ранения, но крайно мотивиран тим на Уругвай, който вече очаква завръщането на голямата си звезда Луис Суарес.

Мениджърът на Англия Рой Ходжсън заложи на офанзивен състав, в който личаха имената на Уейн Рууни, Даниел Стъридж, Рахийм Стърлинг и Дани Уелбек. Капитанът Стивън Джерард и Джордан Хендерсън оперираха в средата на терена, докато Лейтън Бейнс, Тим Кейхил, Фил Ягиелка и Глен Джонсън трябваше да действат в защита пред вратаря Джо Харт.

Големият отсъстващ в състава на Италия се казваше Джанлуиджи Буфон, който страда от контузия в глезена. Неговото място бе заето от стража на ПСЖ Салваторе Сиригу, който започна под рамката на вратата. Иначе италианският селекционер бе предпочел Марио Балотели пред Чиро Имобиле на върха на атаката, като таранът на Милан трябваше да бъде подкрепян от Клаудио Маркизио и Антонио Кандрева. Андреа Пирло и Марко Верати стартираха заедно в полузащита, а Даниеле Де Роси подпомагаше двамата креативни халфове. Матео Дармиан, Габриел Палета, Джорджо Киелини и Андреа Бардали започнаха в защита пред Салваторе Сигиру.

4093996

Сблъсъкът на "Арена Амазония" започна с блестящо изпълнение на Рахийм Стърлинг, който за малко не отбеляза най-красивия гол от началото на Световното първенство. Дебютантът на голям шампионат пое кълбото в полето на Италия и напредна, преди да отправи чудовищен изстрел с десния крак. Топката полетя към горния десен ъгъл зад Салваторе Сиригу, но в крайна сметка срещна външната страна на мрежата. Минута по-късно неговият съотборник в Ливърпул Джордан Хендерсън също стреля опасно, но този път Сигиру се намеси и спаси.

Двата отбора продължиха да играят открито, като хората на трибуните определено не скучаеха. "Адзурите" отговориха с няколко опасни акции, които спряха пред наказателното поле на Англия, докато в 12' Дани Уелбек отправи опасен удар в аут. Минута по-късно Стъридж нахлу опасно в пеналтерията, но Бардзали се намеси успешно.

4094001

В 19' Джо Харт също трябваше да се намесва за първи път, макар и не го правейки по възможно най-убедителния начин. Антонио Кандрева отправи коварен изстрел от далечна дистанция, а Харт изпусна топката в опита си да я улови. За негов късмет обаче наблизо нямаше футболист на Италия, който да осъществи добавка.

4094007

Малко след това Рахийм Стърлинг отново подсказа за големия си потенциал. Крилото на Ливърпул размина бранител на "скуадрата" и центрира остро, но Дани Уелбек не успя да засече топката. Минута по-късно дойде и първия отличителен момент за Марио Балотели. Таранът на "адзурите" стреля бомбено с десния крак, но над гредата. Секунди по-късно Уелбек остави Палета зад себе си и също центрира, а Андреа Бардзали за малко не си отбеляза автогол.

4094005

В 33' англичаните на "Арена Амазония" изтръпнаха, защото Марио Балотели бе изпуснат от отбраната на "трите лъва". Чернокожият голмайстор обаче не успя да отправи успешен удар с глава от близко разстояние. Това остана без значение само минута по-късно, когато Италия откри резултата след чудесно заучено положение от корнер. Капитанът на "адзурите" Андреа Пирло хитро пропусна топката към Клаудио Маркизио, който се оказа напълно непокрит пред наказателното поле на Англия. Халфът на Ювентус стреля силно с десния крак, намирайки долния ляв ъгъл на пазената от Харт врата - 0:1.

4094008

Отговорът на "трите лъва" обаче бе светкавичен. Само две минути по-късно Англия разсече италианската защита с отлична контраатака, която намери Уейн Рууни на левия фланг. Звездата на албионците центрира прекрасно за Даниел Стъридж в пеналтерията на Италия, а нападателят на Ливърпул засече кълбото с десния крак, вкарвайки за 1:1.

4094016

Последните минути на първата част бяха за "адзурите", които като по чудо не се оттеглиха на почивка с гол аванс. Първо Марио Балотели насочи топката в очертанията на вратата, но Фил Ягиелка изби от голлинията, а секунди по-късно и късметът помогна на Англия. Островитяните отново не се справиха добре в защита, което позволи на Антонио Кандрева да изкочи на стрелкова позиция. Халфът на Италия стреля силно с десния крак, но кълбото срещна левия страничен стълб на вратата.

4094021

Втората част на сблъсъка стартира прекрасно за италианците, които успяха да стигнат до втори гол още в 50'. Антонио Кандрева размина Лейтън Бейнс по десния фланг на атаката, преди да центрира с хирургическа точност в малкото наказателно поле на албионците. Там пък позиция вече бе заел Марио Балотели, който с глава отбеляза първия си гол на световни първенства, извеждайки "скуадрата" напред в резултата - 1:2.

4094022

Англия опита да отговори чрез голямата си звезда Уейн Рууни, който в 54' реши да действа самостоятелно. "Десетката" на "трите лъва" напредна с топка в краката и стреля с десния крак, но изпращайки кълбото встрани от лявата греда. В 56' Стивън Джерард падна в наказателното поле и поиска дузпа, но реферът Бьорн Куйперс остана безмълвен. В 61' Стъридж стреля коварно, но също извън очертанията.

Постепенно Англия започна да затяга обръча пред английската врата, а в 62' сантиметри разделиха Уейн Рууни от първо попадение на Световно първенство. Нападателят на Манчестър Юнайтед бе изпуснат от италианската защита и стреля силно с десния крак, но съвсем близо до лявата странична греда. Минута по-късно резервата Рос Баркли също отправи хубав удар, но Салваторе Сиригу плонжира и отрази.

4094020

Англия продължи да атакува масирано в половината на Италия, докато "адзурите" нямаха нищо против да се отбраняват и да изчакват шансовете си да контраатакуват. В 71' Глен Джонсън за малко не изненада Сиригу с далечен удар, но десният бек изпрати топката в аут. В 77' Лейтън Бейнс стреля добре от пряк-свободен удар, но Сиригу отново се разтегна и спаси. В 85' от статично положение се пробва и капитанът Стивън Джерард, но неговият изстрел премина опасно над напречната греда.

И до края на двубоя отборът на Англия продължи да търси изравнително попадение, но италианската защита така и не се пропука, което означаваше и първи три точки за "скуадра адзура" на тазгодишното Световно първенство. Успехът на Италия можеше да бъде и още по-изразителен, но превъзходно изпълнение на Андреа Пирло от пряк-свободен удар в добавеното време срещна горната греда на вратата.