Коста Рика обезличи Уругвай и поднесе първaта сензация на Мондиал 2014

галерия:

снимка: БТА/AP

Смятаният за абсолютен аутсайдер в група D Коста Рика поднесе първата голяма изненада на Световното първенство в Бразилия, побеждавайки с 3:1 един от фаворитите Уругвай на "Естадио Кастелао" във Форталеса.

"Урусите" поведоха след точно изпълнена дузпа на Единсон Кавани през първото полувреме, но след почивката "лос тикос" шокираха и нокаутираха своя съперник, благодарение на попаденията на Джоел Кембъл, Оскар Дуарте и Марко Уреня.

Така Коста Рика оглави поне временно класирането в група D, преди изиграването на следващия двубой между Англия и Италия, чието начело ще бъде дадено след по-малко от час.

Уругвай завърши срещата и с човек по-малко, след като в заключителните минути Макси Перейра бе изгонен за хулигански фаул срещу играч на противника. Вижте и пълна статистика от двубоя между Уругвай и Коста Рика.

Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес очаквано не заложи на Луис Суарес, който изгледа целия двубой на своя тим от резервната скамейка. Вместо него в атака започнаха Диего Форлан и Единсон Кавани, докато Родригес и Стуани нападаха от двата фланга. Валтер Гаргано и Егидио Аревало започнаха в средната линия.

Силно в състава на Коста Рика заблестя младият нападател Джоел Кембъл, който е собственост на английския гранд Арсенал. Кембъл отбеляза един от трите гола във вратата на Фернандо Муслера, но като цяло бе активен през всичките 90 минути на срещата. Опитният Брайън Руис помагаше на младока в предни позиции, докато стражът на Леванте Кейлор Навас очаквано демонстрира стабилни изяви под рамката на вратата.

Двубоят на "Естадио Кастелао" започна до голяма степен равностойно, като въпреки ролята си на абсолютен аутсайдер, отборът на Коста Рика играеше смело и агресивно срещу своя именит съперник. Футболистите на Хорхе Луис Пинто не се притесняваха да атакуват "урусите" при всяка удобна възможност, докато Уругвай не успя да осъществи очаквания взривен старт на срещата.

4093960

След като на няколко пъти допусна своя съперник да навлезе опасно в неговата половина, Уругвай все пак показа зъби между 14' и 16'. Първо попадение на централния бранител Диего Годин бе отменено поради засада, а малко след това Единсон Кавани направи първия голям пропуск в мача. Таранът на ПСЖ се оказа на добра стрелкова позиция в наказателното поле на "лос тикос", но ударът му с десния крак се оказа крайно разочароващ.

4093955

В 22' обаче защитата на Коста Рика се пречупи, а германският рефер Феликс Брих отсъди дузпа в полза на Уругвай. Жуниор Диас задържа капитана на "урусите' Диего Лугано в наказателното поле на своя тим, което и доведе до наказателен удар в полза на Уругвай. Зад топката застана Единсон Кавани, който безкомпромисно преодоля Кейлор Навас, бележейки за 1:0.

4093961

Няколко минутки по-късно младият ас на Коста Рика Джоел Кембъл загатна за големия си потенциал. Таранът на "лос тикос" овладя топката в половината на Уругвай и стреля бомбено към вратата, като съвсем малко го раздели от попадение в мрежата на Фернандо Муслера.

4093954

До 35' отборът на Коста Рика владееше повече топката, но футболистите на Хорхе Пинто не успяваха да се възползват от предимството си в това отношение. Символичните гости опитаха да се настанят в половината на "Ла Селесте", но отбраната на Уругвай не допускаше пробиви.

В 43' обаче уругвайците се разминаха на косъм с изравнително попадение. Вратарят Фернандо Муслера увисна лошо при изпълнение на корнер, което за малко не позволи на Гонсалес да стреля с глава пред напълно празна врата. Бранителят на Коста Рика обаче нямаше късмет, тъй като сантиметри го разделиха от контакт с топката. "Урусите" от своя страна отговориха светкавично на предизвикателството, а коварен рикошет след удар на Диего Форлан затрудни максимално Кейлор Навас.

Коста Рика започна по-силно втората част, като "лос тикос" натиснаха съперника си, преследвайки изравнително попадение. Още в 49' символичните гости не бяха далеч от целта, но удар с глава на Оскар Дуарте премина на сантиметри от страничната греда. Силната игра на костариканците все пак даде резултат в 54', когато Джоел Кембъл възстанови равенството във Форталеса. Нападателят се възползва от лоша игра в защита на "Ла Селесте" и с мощен изстрел с левия крак прониза Муслера за 1:1.

4093979

Само четири минути по-късно сензацията във Форталеса вече бе факт, а Коста Рика дори успя да излезе напред в резултата. Защитата на Уругвай все още бе в състояние на хаос след допуснатото изравнително попадение, а Оскар Дуарте за втори път бе изпуснат в наказателното поле на "урусите". Този път Дуарте бе безпощаден с глава, изпреварвайки Кристиан Стуани и чуквайки кълбото в долния десен ъгъл на вратата - 1:2.

Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес реагира светкавично, като още в 60' той извърши двойна смяна в своя състав. Диего Форлан и Валтер Гаргано напуснаха игра, а на тяхно място влязоха Николас Лодейро и Алваро Гонсалес.

4093978

Само няколко минути по-късно обаче всички уругвайци на трибуните отново изтръпнаха. Показващият страхотна форма Джоел Кембъл отново погледна към пазената от Муслера врата, а поредният бомбен изстрел на нападателя премина в опасна близост до гредата. В 68' Селсо Боргес също нахлу в половината на "Ла Селесте", но и неговият удар излезе в аут.

Двадесет минути преди края Единсон Кавани напомни за присъствието си на терена, но и Кейлор Навас показа, защо бе трансферна цел на Барселона за следващия сезон. Матадора изпревари защитник на Коста Рика и отправи удар с глава, но Навас показа класа и спаси.

4093970

Постепенно двубоят започна да наближава своя финал, а футболистите на Уругвай очаквано хвърлиха всички сили в предни позиции. В играта на "урусите" обаче липсваше достатъчно идея и организация, а защитата на Коста Рика рядко имаше проблеми да спира атаките на съперника.

В заключителните минути Хорхе Пинто извърши смяна и извади от игра една от звездите си Брайън Руис, гласувайки доверие на Маркос Уреня. Този ход на Пинто се оказа и гениален, защото секунди по-късно именно Уреня прати Уругвай в окончателен нокаут. Защитата на "Ла Селесте" отново отсъстваше от терена, а току-що влезлият в игра Уреня изкочи очи в очи с Муслера. Нападателят на на Коста Рика преодоля технично стража и хвърли в екстаз сънародниците си, бележейки за крайното 1:3.

4093981

За капак на всичко, Уругвай завърши двубоя и с човек по-малко на терена, след като в даденото продължение Макси Перейра изпусна нервите си и изрита хулигански Джоел Кембъл, заслужено виждайки червения цвят на картона.