Холандия нокаутира и се подигра със световния шампион Испания

галерия:

снимка: БТА/AP

Холандия направи истински фурор в първия си двубой от Мондиал 2014. „Лалетата“ стресираха световния шампион Испания и го победиха с разгромното 5:1 в първа среща от група B на Световното първенство в Бразилия.

По този начин Холандия си отмъсти до известна степен на Испания за загубата във финала на Мондиал 2010 с гола на Иниеста в края на мача. Двубоят предложи страхотни емоции на зрителите на „Арена Фонте Нова“ в Салвадор.

Робин Ван Перси и Ариен Робен направиха невероятен двубой и се възползваха максимално от своите възможности. Робен дори се подигра с цялата защита и вратаря при последния гол.

Испания започна добре двубоя и поведе с гол Шаби Алонсо от дузпа. Иберийците пропуснаха да поведат с втори гол след като Давид Силва пропиля чисто положение. Това беше първия ключов момент в мача.

4093603

Веднага след това Робин ван Перси изравни с летящ плонж, а Робен изведе „лалетата“ напред минути след началото на втората част. Стефан де Врай отбеляза след статично положение. Тук беше и втория ключов момент в мача защото испанците протестираха много срещу гола заради съприкосновение между Касияс и Ван Перси. Съдията Никола Рицоли обаче остана безмълвен.

Това изглежда изнерви много опитния вратар и малко след това той подари топката на Ван Перси, който наказа грешката за 4:1. Тогава дойде моментът на другия летящ холандец Ариен Робен, който надбяга Рамос и Пике, а след това финтира вратаря и защитник, за да отбележи петия гол. До края Холандия беше пълен господар и можеше да отбележи още голове, докато немощта на Испания си пролича при огромния пропуск на резервата Фернандо Торес.

Висенте дел Боске започна с Диего Коща в атака, а в халфовата линия разполагаше с най-доброто: Серхио Бускетс, Шаби Алонсо, Шави, Иниеста и Давид Силва. Защитата на тима изглеждаше по следния начин: Сезар Аспиликуета, Жорди Алба, Серхио Рамос и Жерард Пике, а на вратата застана Икер Касияс.

Отборът на Луис ван Гаал е много по-непознат на футболните фенове. Специалистът наложи млади играчи в последния квалификационен цикъл , които се обиграват покрай титулярите. На вратата стартира Яспер Килесен. В защита бяха Рон Влаар, Срефан де Врай, Бруно Инди, Дали Блинд и Дарил Янмаат. В халфовата линия атаките организираха Уесли Снайдер, Джонатан де Гузман и Найджъл де Йонг. Робин ван Перси и Ариен Робен заформиха страховитото нападение за „лалетата“.

4093602

Срещата започна съвсем очаквано с натиск на Испания, докато Холандия разчиташе на много футболисти в своята половина, които да разбият подаванията между иберийците.

Испания откри резултата в 27-та минута след като Диего Коша бе спънат в наказателното поле. Рон Влаар фаулира нападателя на Атлетико (М), а Шаби Алонсо бе точен от бялата точка. Робин Ван Перси изравни след невероятен летящ плонж в края на полувремето. Дали Блинд даде много добра асистенция отляво, но трябва да се отчете и колективната грешка в защита на Испания като Рамос беше покрил засадата.

4093608

Това бе първият ключов момент в срещата защото малко преди това Давид Силва изпусна чисто положение сам срещу вратаря, което можеше да даде преднина от два гола на испанците. Силва получи страхотен пас от Андрес Иниеста, но реши да прехвърля вратаря и сбърка.

В началото на втората част Ариен Робен направи обрата пълен за Холандия. Той овладя лесно топката в наказателното поле и със силен удар не остави шансове на Касияс. Холандия дебнеше постоянно своя съперник. В този момент треньорите направиха няколко смени като в игра се появиха Фернандо Торес и Педро Родригес за Испания и Вийналдум и Велтман за Холандия.

При едно центриране от пряк свободен удар Стефан де Врай се разписа с глава за 3:1. Испанците протестираха защото искаха нарушение срещу Икер Касияс на Ван Перси, като дори капитанът на тима получи жълт картон. Напрежението взе връх в този момент, но Холандия се възползва максимално от него. Това бе вторият ключов момент в мача защото испанците така и не се отърсиха от напрежението, а съдията остана безмълвен.

4093605

Икер Касияс направи непростима грешка за неговия опит като подари една топка на Ван Перси, който се възползва и направи резултата 4:1. След това Ариен Робен с невероятен пробив надбяга защитата на Испания. След това финтира вратаря и защитник, за да отбележи за 5:1.

Испания изпадна в тотален нокдаун. В тези минути Холандия правеше каквото си иска. Касияс на два пъти спаси много чисти положения на Робен и Ван Перси. След това Снайдер в стотния си мач за Холандия не успя да отправи хубав удар от чиста позиция. Тоталната немощ на Испания си пролича при една от редките им възможности, когато резервата Торес излезе на много добра позиция, но позволи топката да му бъде отнета.

Вижте пълна статистика от мача Испания - Холандия.