България на Световни първенства (II-ра част)

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

След като ви разказахме всичко най-важно около първите четири участия на България на световни финали, сега предстои да се запознаем с последните три световни първенства на „лъвовете“. Това са Мексико 1986, САЩ 1994 и Франция 1998.

Мексико 1986 – за първи път прескачаме групите

България се класира за световното първенство по футбол в Мексико след 12 годишна пауза от Мондиал 1974.

Групата на квалификациите отново е много жестока, като се падаме заедно с Франция, Югославия, Източна Германия и Люксембург. „Лъвовете“ поднасят изненадата като побеждават европейския шампион от преди две години Франция с 2:0 след попадения на Георги Димитров и Наско Сираков. Най-важният ни мач е домакинския двубой пред пълните трибуни на „Васил Левски“, когато бием трудно с 2:1 отбора на Югославия и по този начин се класираме на тяхно място за Мондиал 1986.

Така България се класира за пети път на световно по футбол и отново тръгва за първа победа. Няма как да на споменем, че малко след мача с Югославия се играе знаменития двубой между Левски и ЦСКА за Купата на България, когато след масов бой са наказани почти всички играчи, а имената на отборите са сменени. Малко преди Мондиала обаче Наско Сираков И Боби Михайлов са реабилитирани от БФС. Падаме се в група с последните два световни шампиона – отборите на Италия, Аржентина (и бъдещ шампион) и Южна Корея.

България дори открива Мондиал 1986 с мач срещу световните шампиони от Италия на стадион „Ацтека“ пред 115 хиляди зрители. В такива мачове отборите не показват много от себе си и предпочитат да се пазят. Тогава Алтобели бележи след грешка в нашата защита. Мачът се играе 12 на обяд местно време и темпото е бавно. Тогава обаче Сираков засича центриране с глава и от далечно разстояние между двама защитници бележи за 1:1.

България определено е изненада след като прави равен със световния шампион, а преди това е била европейския шампион в квалификациите. Идва мачът срещу Южна Корея и всички са сигурни, че това ще е първата ни победа.

Повеждаме още в 10-та минута на мача с гол на Пламен Гетов. Силен дъжд се излива над стадиона. Нашите предпочитат да пазят резултата и това им изиграва лоша шега. Стига се до изравнителен гол на Ким Бо в 70-та минута, и България отново не вижда победа на световно.

Следва мачът с бъдещия световен шампион с големия диригент Диего Марадона. Форматът на Мондиал 1986 е такъв, че в 4 от 6-те групи се класират най-добрите трети отбори за следващата фаза. Това означава, че България трябва да падне с малко голове от Аржентина, за да стигне до следващата фаза. Още в 3-та минута обаче Хорхе Валдано поразява мрежата на Михайлов. Аржентинците решават да запазят своите сили за следващите мачове и в спокойно темпо ни вкарват още един гол в77-та минута дело на Буручага. Така с 2 спечелени точки за първи път успяваме да минем груповата фаза.

На 1/8 финалите обаче трябва да играем срещу домакините от Мексико. Така пред 120 хиляди зрители на стадион „Ацтека“ нашите шансове са минимални. Звездата на тима Уго Санчес повежда атаката на тима, а Мануел Негрете бележи със страхотна странична ножица за 1:0. Този гол е един от най-красивите на световни първенства. В края на мача резултата е 2:0 след попадение на Сервин.

Така България натрупва неприятна статистика от 5 участия на световни финал, 16 мача (6 равенства) и нито една победа на световни първенства. Хубавото обаче предстои:

Мондиал 1994 – Златното поколение и „Българи – Юнаци“

Няма човек, който да не знае това, което се случи в САЩ 1994. Това е най-големият успех в историята на българския футбол. Националите водени от Димитър Пенев достигат до полуфинал на Мондиала, като само грешните отсъждания на съдията ни пречат да стигнем до мечтания финал срещу мечтан отбор – Бразилия.

4092548

Всичко естествено започва в квалификациите. България е в група със своя стар и вече голям познайник Франция. Първото ни класиране на Мондиал е свързано с Франция, когато бием „петлите“ в среща бараж през 1961-ва година на „Сан Сиро“ след гол на Димитър Якимов.

Тогава Франция е трета сила от последното световно в Швеция 1958. Именно Швеция пък е другият голям съперник на България. Така нашата квалификационна група се превърна в най-силната от всички в света, защото именно Швеция и България стигнаха до полуфиналите на турнира.

Но преди да стигнем до там трябва да преминем квалификациите. България е в група с Швеция, Франция, Австрия, Финландия и Израел. Българите побеждават отново Франция в София с 2:0, но допускат загуби на точки в Австрия (1:3), срещу Израел в София (2:2) и от Швеция (2:0). След като правим равенство с Швеция в София шансовете ни за класиране за илюзорни.

Нашият конкурент Франция има нужда от само една точка в двата оставащи мача срещу Израел и България. „Петлите“ бият като гости Израел с 4:0, но падат с 2:3 в Париж. Тогава всички в България виждат нашия шанс за класиране. Трябва да се отбележи, че това е златното поколение на България, което ако не се беше класирало нямаше да стане златно.

България вече има играчи, които играят в най-добрите западни клубове като Барселона, Порто, Хамбургер, Спортинг (Лисабон) и други. Защитата е изградена от играчи на Левски заедно с Трифон Иванов. Именно Мондиалът е последен шанс за това поколение талантливи футболисти да играят на голямо първенство.

17 ноември 1993 година - Господ е българин

Тази дата завинаги ще остане в историята. България побеждава по един уникално драматичен сценарии тима на Франция. Кантона открива резултата след подаване на Папен през първата част, а Емил Костадинов с глава връща един гол.

В края на мача петлите задържат топката, но влезлият като резерва Давид Жинола решава да центрира в атака. Топката веднага е овладяна от българската защита и стига до Любо Пенев. Той с невероятен пас извежда Емил Костадинов и той екзекутира „петлите“ с мощен удар под гредата.

Дори в книгата си треньора Жерар Улие обвинява Давид Жинола за гола на българите, а футболиста заведе дело срещу треньора, като изглежда раните от този мач във Франция още не са зараснали. България отива на Мондиал 1994 да търси първа победа. Точно това беше най-важното и най-голямата цел пред отбора, а пък каквото стане.

България попада в група с отборите на Нигерия, Аржентина и Гърция.

Първата ни среща е срещу Нигерия, която точно е спечелила Купата на Африка. Нашият отбор е неорганизиран в защита и мощни африканци правят страхотни пробиви докато повежда с 1:0 с гол на Йекини. Нашите са много объркани и дори Христо Стоичков изравнява от статично положение, но съдията е вдигнал ръката за непряк свободен удар. Африканците се намират в страхотна форма и с още два гола на Амокачи и Аминеке правят резултата класически.

Идва втория мач на България срещу отбора на Гърция и след 17 мача постигаме първата си победа на световни първенства, което е рекорд до тогава. Победа чакана цели 32 години. Гърция е абсолютен дебютант, а българите са много концентрирани и предпазливи. На стадион „Солджър Филд“ в Чикаго на 26 юни разбиваме тима на Гърция с 4:0 за историческата ни победа. Христо Стоичков бележи два гола от дузпи. Лечков покачва на 3:0, а в края на мача резервата Боримиров прави 4:0. Българите показват, че имат място на този мондиал и имат огромно желание за борба и игра.

Идва мачът с Аржентина и тънките сметки взимат превес. Участникът на двата последни финала има две победи и е сигурен участник в следващата фаза на турнира. Който обаче спечели нашата група отива директно на Италия, която е един от основните фаворити. Големият скандал преди този мач е хванатият с кокаин за втори път Диего Марадона.Това е край на легендата, за който това е второ наказание, което вече е доживот.

Така България пропуска шанса да се изправи за втори път срещу Дон Диего. Аржентинците решават да не се напъват много. Христо Стоичков получава страхотен пас от Емо Костадинов и сам срещу вратаря никога на бърка за 1:0. След това Цанко Цветанов е изгонен, но в края на мача Наско Сираков прави 2:0 за България.

 

„Лъвовете“ побеждават един от най-силните отбори тогава, въпреки сътресенията заради Марадона. След всички тънки сметки накрая излиза, че България с последния си гол се нарежда на второ място в групата (трите отбора завършват с по 6 точки). Нигерия е първа и отпада от Италия на 1/8 финалите, Аржентина е трета и също отпада на 1/8 финалите от Румъния.

България излиза срещу Мексико да търси реванш за загубата осем години по-рано в същата фаза на световно първенство. Самочувствието на националния отбор на България расте с всеки изминал мач. Българите вече показват едно съвсем различно лице, като техниката на отбора в лицето на Балъков и Лечков е на световно ниво, а Стоичков не спира да бележи.

Срещу Мексико още в 6-та минута Стоичков бележи гол със 120 километра в час. Тогава идва ролята на съдията, който дава дузпа и Гарсия Аспе изравнява за 1:1. След това е показан червен картон на Емил Кременлиев. Следват продължение и след това този невероятен Боби Михайлов спаси три дузпи, за да може България да се класира напред.

На 10 юли 1994 (втората паметна дата в българския футбол) „Лъвовете“ излизат срещу абсолютния фаворит отбора на обединена Германия, който е световен шампион от преди 4 години всички смятат, че ще защити титлата си.

България играе като равен с равен през първото полувреме и дори Балъков нацелва страничната греда. Един от най-големите симуланти на своето време Юрген Клинсма успява да излъже съдията и дузпа за Германия.

Звездата на Мондиал 1990 Лотар Матеус е точен за 1:0 и изглежда немците ще стигнат лесно до успеха. В 76-та минута Христо Стоичков изпълнява перфектен пряк свободен удар за 1:1, като Бодо Илгнер само изгледа топката. Докато германците се окопитят Златко Янков центрира в наказателното поле, където Йордан Лечков с летящ плонж прави резултата 2:1 и световния шампион е на колене. Следва натиск на Германия и страхотни изяви на Боби Михайлов и цялата защита. След края на мача Клинсман, Фьолер, Матеус и компания не могат да сдържат сълзите си защото стават първите германци отблизо 30 години, които не успяват да стигнат полуфиналите.


Една от незабравимите реплики на Христо Стоичков е преди мача с Германия. Тогава немската телевизия прави репортаж за подготовката на двата отбора. Докато немците са дисциплинирани и си тренират, българите купонясват в басейна защото Данчо Лечков има рожден ден. Немците питат Стоичков как ще се развие мача и той им отговаря в типичния си стил: "Айнцу, цванцу, драй цу дрън,“

България е на върха на славата. Тази толкова дългоочаквана победа ни вдига на криле и нашите правят немислимото като се класират на полуфинал. Следващият ни съперник е друг бивш световен шампион – Италия.

Най-добрия футболист тогава Роберто Баджо ни вкарва два гола за пет минути. Стоичков връща едно попадение преди почивката от дузпа. Второто полувреме България се опитва да се върне в мача и почти го прави, когато Костадинов центрира, но Костакурта спира топката с ръка. Съдията Жоел Киню не дава дузпа и България е спряна по пътя към финала.



Типично по български следва отпускане нашите вече са постигнали големия успех. Христо Стоичков има 6 гола и му трябва само още един гол за да стане номер 1 реализатор. Опитваме се да играем нападателно, но шведите наказват всички наши грешки и ни побеждават с 4:0 като тази загуба ще ни създаде шведски комплекс в следващите години.

Мондиал 1998 - последният Мондиал на България

След Евро 1996 българския футбол е пред най-големия си скандал. Треньорът Димитър Пенев е изгонен, а Стоичков напуска тима обиден заради Пената. Любо Пенев е изгонен от отбора заради изказването си за „супата“(тогава Любо прави Атлетико шампион и става голмайстор на отбора) както и други решават да бойкотират тима.

България се пада в една квалификационна група с Русия, Израел, Кипър и Люксембург. Ситуацията в групата е такава, че последните две домакинства са ни срещу Израел и Русия. Ако ги спечелим отиваме на Мондиал без значение от последния мач в Русия. В отбора се завръщат Пенев, Стоичков. Именно с гол на Пенев побеждаваме Израел. Срещу Русия пък Стоичков центрира на главата на Трифон Иванов и отново 1:0 и България е на световно за седми път в своята история.

България отива във Франция през 1998-ма година със сериозно самочувствие след 4-то място преди четири години в САЩ. Някои от играчите ни са преминали най-добрите си години, но опитът също е важен. Падаме се в много равностойна група с Нигерия, Парагвай и Испания. Целта е да вземем точки, които да са ни достатъчни в първите два мача, за да не се притесняваме срещу Испания.

Започваме с нулево равенство срещу тима на Парагвай. Следва мач с Нигерия на митичния за нас от 1993г. „Парк де Пренс“ , но губим с 1:0 след гол на Икпеба. Ситуацията в групата е много навързана като преди последния мач всички отбори имат шансове за класиране. България подценява тима на Испания и зачестяват грешките ни в защита. Тогава „иберийците“ ни мачкат с 6:1 като не спират цял мач да тичат и да търсят головете. В ужасно странната ситуация обаче в другия мач Нигерия губи от Парагвай, което обаче устройва и двата отбора. Така колкото повече Испания бележи на България, толкова повече испанците нямаха и шанс да продължат напред и заедно с „лъвовете“ отпадат от Мондиала.




Това е и последното участие на България на световно първентво, като можем да кажем, че последната ни кампания за Мондиал 2014 ни доведе най-близко до класиране.