Голът на Лечков срещу Германия сред най-добрите в историята

снимка: Guliver/Getty Images

Незабравимият гол на Йордан Лечков за победата на България над Германия през лятото на 1994-та година бе избран в топ 5 на престижна класация.

Английската водеща медия BBC подреди петте най-красиви гола с глава на всички световни първенства.

Съвсем естествено там попадна и емблематичния плонж с голото теме на Йордан Лечков, който стана любимец на цяла България с това изпълнение на Мондиал 1994

„Йордан Лечков отбеляза фамозен гол, който изхвърли световния шампион Германия от Мондиал 1994. Лечков уцели топката с летящ плонж за 2:1 срещу Германия и класира България за полуфиналите в турнира,“ се казва в коментара за гола.

Петте попадения не са подбрани в класация и не са подредени от първо до пето място, а просто са изброени.

В тази импривизирана класация попадат още гола на Пеле срещу Италия във финала на 1970-та година. Легендата надскача защитник на Италия, който е по-висок от него.

Там е и емблематичния гол с глава на Уве Зелер през 1970-та година за победата на ФРГ с 3:2 над Англия в мача, в който германците взимат реванш за загубата четири години по-рано във финала.

Тук попадат още головете на Жерар Пике срещу Германия в полуфиналите на последния мондиал, както Жаред Бургети от Мексико при успеха с 2:1 над Италия през 2002 г.