Световно първенство по футбол 1982: Три пъти Италия

галерия:

Световното първенство по футбол в Испания през 1982 година се провежда в уникален и невиждан до този момент формат. Този път „основните“ групи на Мондиала са цели шест – с по четири отбора във всяка, като първите два отбора от всяка група се класират за следващите общо четири групи от по три състава.

Победителите във всяка от четирите групи достигат фазата на 1/2-финалите, където в преки елиминационни сблъсъци биват излъчени двата финалиста в надпреварата.

Носителят на трофея отпреди четири години Аржентина е елиминиран във фазата на вторите групи, докато достигналият два поредни финала Холандия е големият отсъстващ. Финалът се изиграва на „Естадио Сантяго Бернабеу“ пред около 90 000 зрители, а Италия печели голямата битка със Западна Германия. Българският национален отбор не успява да се класира на форума.

Една от иновациите на турнира е увеличеният брой участници – общо 24, което позволява на повече държави от Африка и Азия да вкусят от магията на Световните първенства. Със своите общо 2,109,723 зрители, Мондиал 1982 за първи път прехвърля цифрата от два милиона души, посетили стадионите по време на първенството.

Навлизането на дузпите

Световното първенство в Испания е историческо и по друга причина. За първи път досега ФИФА въвежда дузпите като начин да бъде излъчен победител в двубой от директните елиминации. Досега правилата са отреждали така, че ако един мач завърши наравно след двете продължения от по 15 минути, то той трябва да бъде преигран. Последните подобни случаи обаче са датирали от далечните 1934 и 1938 година.

Първите дузпи в историята на Световните първенства стават факт на 1/2-финала между Франция и Западна Германия, когато двете продължения на мача завършват при равенство 3:3. Стига се до изпълнения от бялата точка, където Маншафтът надделява с 5:4 и се класира за финалния сблъсък с Италия.

Най­-голямата победа в историята на Световните първенства

На 15 юни 1982 година се стига и до най-изразителната победа в историята на Мондиалите. Унгария се изправя срещу аутсайдера Ел Салвадор на стадиона в Елче, като някогашната сила на европейския футбол постига разгромен успех с 10:1 – резултат, който не е повторен и до днес. Любопитното е, че хеттрик за унгарците бележи Ласло Кис, който влиза на терена като смяна и бележи три попадения в рамките на само осем минути.

Рекордно бързият гол на Брайън Робсън

На 16 юни един срещу друг в Билбао излизат отборите на Англия и Франция, а Брайън Робсън бележи най-бързото попадение в историята на Световните първенства до този момент. Крилото на „трите лъва“ се разписва след само 26 секунди игра, което за времето си е нов рекорд на Мондиалите. В бъдеще обаче постижението на Брайън Робсън ще бъде подобрено.

Невероятната история на Паоло Роси

4089828

Селекцията на Италия е над всички останали и печели Мондиал 1982, като „адзурите“ триумфират и със своята общо трета световна титла след 1934 и 1938 година. Голямата звезда на „скуадрата“ се казва Паоло Роси, който печели и голмайсторския приз на турнира със своите шест попадения. Любопитното е, че „Паблито“ не вкарва нито един гол в първите групи на първенството, като всички шест точни изстрела на Роси идват във втората фаза, полуфиналите и финала.

Не това обаче прави историята на Паоло Роси толкова интригуваща. През 1980 година на Апенините избухва шумният скандал „Тотонеро“, който взривява Италия с направените разкрития за „черно тото“ и уговорени мачове. Тогава все още носещ екипа на Перуджа, Паоло Роси е един от „хванатите“ футболисти, които получават тригодишно наказание да не играят професионално. В последствие санкцията на Роси е намалена на две години, като той подновява кариерата си с екипа на Ювентус.

До голяма степен изненадващо, но тогавашният селекционер на Италия Енцо Беардзот гласува доверие на Паоло Роси, въпреки факта, че развитието на нападателя е сериозно забавено от наложеното му преди две години наказание. Рулетката на Беардзот започва да изглежда като ужасно решение в първата фаза на турнира, когато Паоло Роси изнася трагични мачове в група с Полша, Камерун и Перу. „Паблито“ не бележи нито един гол в трите срещи, а италианските журналисти го разкъсват от критики, описвайки го като „призрак, който броди безцелно по терена“.

Това обаче не отказва Енцо Беардзот да разчита на Роси, а доверието на селекционера към нападателя се оказва и ключовото решение, което ще изведе Италия до световната титла. Започвайки от фазата на вторите групи, Паоло Роси изцяло променя облика си на терена, а звездният му миг настъпва в решаващия двубой с Бразилия на 5 юли в Барселона. Роси бележи легендарен хеттрик във вратата на „Селесао“, след което продължава с головата си серия както на 1/2-финалите, така и във финала срещу Западна Германия. Допреди две години престъпник, Паоло Роси вече е новият голям герой на Италия.

Зловещият сблъсък между Шумахер и Батистон

На 8 юли в Севиля един срещу друг излизат отборите на Западна Германия и Франция, като двубоят е втори от 1/2-финалната фаза на надпреварата. В крайна сметка сблъсъкът ще се реши след първите в историята дузпи на Мондиал, а Маншафта ще продължи към финалния сблъсък с Италия на „Сантяго Бернабеу“.

Безспорно най-коментираният епизод от мача е сблъсъкът между немския вратар Тони Шумахер и французина Патрик Батистон, когато германският национал по брутален начин за малко не отнася главата на своя съперник. Най-големият шок обаче идва от реакцията на съдията, или по-скоро – от липсата на такава. Играта на „Санчес Писхуан“ дори не е спряна, а Шумахер се измъква „сух“ от ситуацията. Патрик Батистон пък е изнесен на носилка с липсващи зъби и увреден гръбначен стълб.

Легендарният двубой между Италия и Бразилия

Често най-добрите мачове на големите първенства са финалните такива, но често и случаят не е подобен. През 1982 година селекциите на Италия и Бразилия попадат в една и съща компания във фазата на вторите групи, като само един измежду тях и шампиона Аржентина ще продължи към 1/2-финалите.

На 5 юли в Барселона бъдещият шампион Италия излиза срещу бляскавата селекция на Бразилия в директен сблъсък за класиране на 1/2-финалите, като до този момент и двата отбора имат по една победа от един изигран мач в Група C.

Отборът на Бразилия е считан за един от най-класните в историята на „Селесао“, като със „златистите“ екипи блестят фигури като Зико, Сократес, Фалкао, Едер и други. Години по-късно, селекцията на Бразилия ще бъде определена като една от най-добрите, които никога не са печелили световната титла.

Двубоят между Италия и Бразилия очаквано протича драматично и оспорвано, като и двата тима показват, че заслужават място в следващата фаза. Мястото там обаче е отредено за само един от тях, като това е Италия. Паоло Роси изнася най-великия мач в кариерата си и бележи митичен за италианския футбол хеттрик, докато за „кариоките“ бележат Сократес и Фалкао.