Световно първенство по футбол 1970: Панаирът на Бразилия

галерия:

Световното първенство по футбол в Мексико през 1970 година завинаги остава в историята с великолепното постижение, което националният отбор на Бразилия успява да запише. Предвождан от Краля на футбола Пеле, „Селесао“ побеждава с 4:1 Италия във финалния двубой на „Ацтека“ и става първият тим в историята, успявал да спечели на три пъти световните финали.

Самият Пеле пък става първият футболист до момента, съумял да триумфира на три пъти като шампион на планетата.

„Хеттрикът“ от победи на Бразилия означава, че южноамериканската държава получава правото да задържи завинаги трофея „Жул Риме“, връчван на победителите в турнира.

Мондиалът в Мексико е също така първият в историята, провел се на територията на Северна Америка и първи досега, организиран извън Европа или Южна Америка.

Седемдесет и пет държави от шест различни континента взимат участие в квалификациите на надпреварата, но само шестнадесет успяват да се класират за същинската фаза в Мексико. Сред тях е и българският национален отбор, който попада в група със Западна Германия, Перу и Мароко. „Лъвовете“ печелят само точка от трите си двубоя в група 4 – при равенството 1:1 с Мароко и заемат третото място, напускайки турнира. Срещу Западна Германия България претърпява поражение с 2:5, докато срещу Перу записваме също резултатна загуба – 2:3.

Парад на офанзивния футбол

Може да се каже, че шампионатът в Мексико е същински фестивал на офанзивния и резултатен футбол. Първенството в родината на „ацтеките“ достига рекорд от 2.97 гола на мач, който не е подобрен и до днес. За първи път досега, с изключение на Мондиал 1950, съдиите получават правото да вдигат жълти и червени картони, отстранявайки футболисти от терена.

Може да се каже, че шампионатът в Мексико е същински фестивал на офанзивния и резултатен футбол. Първенството в родината на „ацтеките“ достига рекорд от 2.97 гола на мач, който не е подобрен и до днес. За първи път досега, с изключение на Мондиал 1950, съдиите получават правото да вдигат жълти и червени картони, отстранявайки футболисти от терена.

Най-великата Бразилия досега

На терените в Мексико Бразилия не само, че печели рекордна за времето си трета световна титла, но „Селесао“ показва на бял свят един от най-великите отбори в историята на турнира. Разполагащ с футболисти като Пеле, Карлос Алберто, Жерсон, Ривелиньо, Тостао и Жаирзиньо, бразилците записват шест победи от шест изиграни мача в надпреварата. Освен това, „златистите“ печелят и всичките си двубои в квалификациите, което прави постижението им още по-впечатляващо. Според мнозина специалисти, именно този отбор на Бразилия е най-добрият, който някога е играл на световни първенства.

Ненадминатото постижение на Жаирзиньо

Изключително е и постижението на бразилското крило Жаирзиньо. Футболистът на Ботафого се разписва във всеки един от шестте мача на „Селесао“ от груповата фаза до финала – рекорд, който и до днес остава недостижим за всички останали играчи, имали късмета да играят на Световно първенство. Любопитен факт около него е, че години по-късно Жаирзиньо става футболен агент, като открива за футбола настоящия реализатор №1 на световните първенства Роналдо.

Скандалният арест на английския капитан

Отборът на Англия защитава титлата си от „домашния“ Мондиал през 1966 година, но малко преди шампионата в Мексико „трите лъва“ са разтресени от шумен скандал. Капитанът на Англия Боби Мур е арестуван по обвинения, че е задигнал гривна от бижутериен магазин в Богота, където албионците играят приятелска среща. В последствие обаче Мур е освободен, след като доказателства срещу него на практика липсва, а Великобритания използва целия си дипломатически ресурс, за да разреши ситуацията.

Италия – Германия или Мачът на века

Въпреки, че в повечето случаи финалът на един шампионат остава като акцент на надпреварата, то в Мексико случаят е по-малко по-различен. Един срещу друг на 1/2-финалите излизат отборите на Италия и Германия, като двубоят завършва с драматичен успех от 4:3 за „адзурите“.

4089194Години по-късно сблъсъкът между Италия и Германия пред 102 000 на „Естадио Ацтека“ е определен като „Мачът на века“, а повечето фенове на футбола и до днес го определят като най-великия и драматичен в историята на световните първенства.

Подобни оценки не изглеждат никак преувеличено на фона на фактите, а те са красноречиви – редовното време на двубоя завършва при равенство 1:1, а в продълженията двата отбора си вкарват немислимите пет гола.

Бонинсена открива за Италия още в 8', като в заключителните минути „адзурите“ вече се виждат победители и то без излишни драми. Шелингер обаче възстановява равенството в последната 90-та минута, което и довежда мача до продължения. Именно там настъпва историческата драма на „Ацтека“. Великият Герд Мюлер извежда Германия напред почти веднага след началото на първото продължение, но Бургнич изравнява четири минути по-късно. Луиджи Рива отново извежда Италия напред в 104', преди отново Герд Мюлер да реализира за 3:3 в 110'. Развръзката настъпва в 111', когато Джани Ривера разбива немските сърца, отбелязвайки победното попадение за крайното 4:3 в полза на Италия.

Цяла Италия празнува знаменития триумф над Бундестима, но последиците за „скуадра адзура“ са необратими. Италианските футболисти за докрай изцедени след епичната битка срещу Германия, като Италия е премазана от Бразилия във финалния сблъсък.

Геройството на Бекенбауер

4089191

Германия губи драматичния спектакъл с Италия, но голямата легенда на немския футбол Франц Бекенбауер за пореден път доказва, защо е определян за едно от най-големите имена в историята на играта.

Още в началото на двубоя Кайзер Франц получава тежка контузия в дясната ръка, но вместо да напусне игра, както биха сторили почти всички други футболисти, Бекенбауер проявява изумително мъжество и остава на терена. Кайзера доиграва двубоя с превръзка на ръката, но изнася един от многото си образцови двубои, изпълнени с кураж, смелост и впечатляващ дух. За негово съжаление обаче, Маншафта не успява да достигне до директния мач за титлата.

Бомбардировача по-смъртоносен от всякога

4089192

Германия губи полуфиналния сблъсък с Италия и не успява да достигне до големия финал с Бразилия, но голмайсторският приз от надпреварата отива именно при Маншафта. Легендарният Герд Мюлер записва едно от най-впечатляващите индивидуални представяния в историята на световните финали, като Бомбардировача бележи впечатляващите 10 гола за едва 5 изиграни мача. И до днес Герд Мюлер е сред водещите голмайстори в историята на Мондиалите, като бившият нападател на Байерн дели второто място със сънародника си Мирослав Клозе. Двамата имат по 14 попадения за всички времена, докато лидер с 15 е Роналдо.

Големият финал и самбата на една велика Бразилия


Както вече споменахме, отборът на Бразилия от Мондиал 2014 е считан за един от най-добрите в историята на световните първенства. Ако не и най-добрият досега.

„Селесао“ не само, че печели всичките си шест мача от началото до края на турнира, но на финала Бразилия премазва съперника си Италия по повече от категоричен начин. „Златистите“ постигат разгромен успех с 4:1, за което обаче роля изиграва не само класата на Пеле и компания, но и очевидната умора в италианските футболисти след драматичния 1/2-финал с Германия, приключил след изиграването на продължения.

Двубоят на „Естадио Ацтека“ се изиграва пред повече от 107 000 души на трибуните на стадиона, като първата част завършва при равенство 1:1. Пеле открива за „Селесао“, но Роберто Бонинсена възстановява равенството осем минути преди почивката. След почивката обаче бразилците натискат газта, а умората в италианските крака личи все повече. Жерсон извежда Бразилия напред в 66', а голове на Жаирзиньо и Карлос Алберто довършват европейския тим, подпечатвайки и трета световна титла в историята на Бразилия.