Световното първенство по футбол 1966: Единствената Англия

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Световното първенство по футбол през 1966-та година се провежда в Англия и остава в историята не само с първата и единствена досега титла на домакините „Трите лъва“, но и заради участието на куп велики играчи като Еузебио, Гаринча, Пеле, Джеф Хърст, Франц Бекенбауер, Флориан Алберт, Лев Яшин и много други.

България изпраща в Англия едно от най-силните си поколения в националния отбор, които извоюват второ поредно участие на страната ни на Мондиал.

Георги Найденов, Александър Шаламанов, Иван Вуцов, Борис Гагангелов, Димитър Пенев, Добромир Жечев, Динко Дерменджиев, Стоян Китов, Георги Аспарухов, Иван Колев, Димитър Якимов, Петър Жеков, Никола Котков и други са в основата на успешен период за „лъвовете“, които се класират на четири поредни световни първенства.

България има изключително лош късмет и попада в убийствена група – заедно със силния отбор на Унгария и супер селекциите на Бразилия и Португалия, които са сочени за фаворити. Регистрираме поражения с 0:2 от световните шампиони Бразилия, 0:3 от Португалия и 1:3 от Унгария.

Единственият гол за „лъвовете“ бележи Георги Аспарухов, а Иван Давидов и Иван Вуцов си отбелязват автоголове срещу Унгария и Португалия – единствените подобни попадения в турнира. Един от най-интересните моменти е, когато Димитър Якимов скрива топката на Гаринча като бразилецът обикаля зад българина, който пази топката брилянтно.

Мондиал 1966 е първият, излъчван на живо по сателит до най-далечни точки на глобуса като Южна Америка и Азия. В Англия пък е отбелязан рекорд по рейтинг – най-гледаното събитие в историята на британската телевизия е победата на финала над Германия с 4:2, наблюдавана от 32.3 милиона зрители (въпреки че само 15 милиона са били телевизорите).

Шампионатът в Англия се помни като един от най-вълнуващите не само заради наличието на величествени футболни фигури, но и заради скандалите, противоречията и сензациите. Форматът е типичен за времето си – 16 отбора, разпределени от 4 групи по 4, като за победа се присъждат 2 точки.

Големият герой на Мондиал 1966 обаче не е Джеф Хърст (играещ в Уест Хям), нанизал хеттрик за „Трите лъва“ във финала, нито топ реализатора с 9 попадения Еузебио. Кучето Пикълс намери откраднатата световна купа „Жул Риме“ обвита във вестник в храсти някъде из Лондон и спаси домакините от унизително петно в историята им.

Португалия се класира за първи път на Световно, като воденият от Еузебио национален отбор поставя рекорд за най-добро представяне при дебют, финиширайки на 3-та позиция (през 1998-ма Хърватия изравнява постижението).

4088894Отбори от Африка не участват, а Северна Корея се превръща в първата азиатска страна, прескочила груповата фаза на Мондиал.

Най-изненадващите отсъстващи държави на Световното в Англия са финалистът от предишното първенство през 1962-ра Чехословакия и полуфиналистът от тогава Югославия.

Мексиканският национал Антонио Карбахал става първият футболист в историята с участие на 5 последователни световни първенства – той пази на вратата на „ацтеките“ срещу Уругвай (0:0) и допринася за първия мач на Мексико без допуснат гол на Световно по футбол.

Най-шокиращите събития в груповата фаза на турнира са отпаданията на Бразилия – действащият по това време двукратен световен шампион – и Италия. „Селесао“ бележи най-слабото си представяне на Мондиал, като побеждава единствено България.

Суперзвездата Пеле вкарва първия гол в нашата врата, но като цяло е обезличен от българските защитници. Той пропуска следващия двубой поради травма, причинена от „множеството груби прояви“ на българските бранители.

Видеото по-долу има за задача да докаже неспортсменските прояви на противниците на Пеле срещу Краля, но на практика кадрите не показват нищо фрапиращо от мача Бразилия – България.

Пеле пропуска поражението с 1:3 от Унгария, което ще коства много на „селесао“, защото следващият мач е срещу другия голям фаворит Португалия. Дуото Пеле и Гаринча отново е на терена в един от най-грубите сблъсъци на шампионата, приключил с успех 3:1 за Еузебио и компания.

Унгария печели срещу България също с 3:1 и окупира ключовото второ място, с което 25-годишният Пеле приключва участието си на Мондиала, запомнил го най-вече с контузиите, отколкото с магията си на терена. Португалският бранител Мораис прави ужасен фаул срещу Пеле в последния мач от групата и тотално неутрализира бразилския талисман.

Друга велика сила – Италия – също претърпява крах още в групите, след като успява да победи само Чили с 2:0(и си връща за загубата в най-кървавия мач на Мондиал 1962). СССР нанася поражение с 1:0 на „адзурите“, които в последния мач се нуждаят поне от равен със Северна Корея, за да завършат на второ място. Немислимото се случва и азиатците побеждават с 1:0, като практикуват приятен за окото футбол с бързи отигравания и мисъл към атаката.

Без съмнение те са откритието на турнира, като заплашват да вземат още един скалп на гранд – до 25-ата минута в четвъртфинала с Португалия те водят с 3:0, но Еузебио собственоръчно връща „селесао“ в играта и вкарва 4 гола. В крайна сметка Корея отпада след 3:5 от най-силния национален отбор в историята на Португалия, а този мач е определен за един от най-великите обрати на световни първенства.

Западна Германия и Аржентина доминират в група 2, като завършват 0:0 помежду си, но записват убедителни победи над аутсайдерите Испания и Швейцария.

В група 1 е поставена Англия, чиито мачове се играят на стадион „Уембли“ пред над 90 хиляди души. „Трите лъва“ практикуват прагматичен футбол с тактическа дисциплина, без много скорост и поемане на рискове – записват 0:0 с Уругвай, 2:0 над Мексико и 2:0 над Франция с отлична защита.

Четвъртфиналът между Португалия и Северна Корея (5:3) безспорно е най-вълнуващ, но и в другите не липсва интрига. Западна Германия е най-убедителна с 4:0 над Уругвай, благодарение и на водещия си реализатор Хелмут Халер (общо 6 гола).

Великият руски вратар на Съветския съюз Лев Яшин капитулира само веднъж срещу Унгария и СССР печели с 2:1, като победният гол е дело на Валери Поркуян – основен нападател на тима с общо 4 попадения в турнира.

Домакините бият минимално Аржентина, чийто капитан Антонио Ратин е изгонен с червен картон, благодарение на попадението на Джеф Хърст, а самият мач не остава в историята като особено атрактивен и с приятелска атмосфера.

Лидерите на Бундестима Франц Бекенбауер и Халер бележат за успеха с 2:1 над СССР на полуфиналите, а в другия такъв мач Англия опитомява Черната пантера Еузебио и Португалия – също 2:1 с два гола на Боби Чарлтън.

„Селесао“ ще се задоволи с бронзовите медали след 2:1 над СССР в малкия финал – Еузебио открива от дузпа, Едуард Малафеев изравнява, а Жозе Торес бележи победния гол в 89-ата минута.

30-ти юли пък придобива значимост на национален празник в Англия – 96 924 зрители по трибуните на стадия стадион „Уембли“ за един от най-бляскавите и запомнящи се финали.

Домакините печелят с 4:2, Джеф Хърст влиза в историята като единственият отбелязал хеттрик в мач за световната титла, макар вторият му гол да е най-дискутираният.

Топката се удря в горната греда и тупва на голлинията, но реферите присъждат попадението за 3:2 в 101-ата минута на мача. В 120-ата Хърст решава всичко с мощно воле и праща цялата нация в делириум. Кралица Елизабет връчва трофея на новите световни шампиони от Англия.