Канада иска Мондиал 2026

снимка: БТА

Канада ще се кандидатира за домакин на Световното първенство по футбол през 2026-а година и това е последната стъпка от държавната политика за развитието на най-популярната игра, коментира президентът на Футболната асоциация на страната Виктор Монталяни.

"Ние сме единствената страна от Г-8, която не е била домакин на Световно първенство по футбол. А в същото време сме били домакини на всички останали големи спортни форуми. Мисля, че е време Канада да приеме и най-големия форум във футбола", каза още Монталяни.

Канада има някакъв опит в организирането на футболните турнири, след като преди две години прие Световното първенство за юноши до 17 години, а догодина е домакин на Световната купа за жени. От 1994-а година пък Канада не е приемала домакинство на Златната купа на КОНКАКАФ.

Иначе страната има едно участие на световни футболни финали - през 1986-а година в Мексико, а в момента националният отбор е на 111-о място в световната ранглиста на ФИФА.

Канадците пък могат да бъдат първите, които могат да се възползват от решението на президента на ФИФА Сеп Блатер изборът на на домакин на Световните първенства да се решава от всички членове на асоциацията, а не само от изпълнителния комитет, посочва БТА.