Късметът във Вечното дерби покри Левски след дузпи

галерия:

снимка: БТА

Левски показа железни нерви и след рулетката на дузпите днес на стадион „Васил Левски“ се класира за четвъртфиналите за Купата на България, постигайки успех с 7:6 след изпълнение на 11-метрови наказателни удари срещу Вечния съперник ЦСКА.

Двата отбора записаха второ поредно нулево равенство, като всички приключи след дузпи, в които възпитаниците на Антони Зздравков бяха по-точни. Е

мил Гъргоров прати топката в горната греда с първата дупза, но след това Туре възстанови равенството, стреляйки в М'Боли. Пропуски направиха още Илиев и Бру, а решителното спасяване на Илиев срещу Сидибе позволи на Мюлдер да донесе победата със 7:6.

4053140

В редовното време ЦСКА беше по-добрият отбор, като Пламен Илиев се превърна в герой за „сините“, спасявайки няколко удара отблизо на Гъргоров, Менди и Илиев, а Василев изпусна сам от 2 метра.

Левски се отчете само с един точен удар в редовното време, като Райс М'Боли се намеси вещо в 84' при опасен изстрел на Вутов. В началото на второто полувреме пък беше най-спорната ситуация, когато за игра с ръка на Макриев в наказателното поле реферът Цветан Кръстев не отсъди дузпа.

4053141

В добавените 30 минути двата отбора опитаха няколко интересни атаки, но играеха с основната мисъл да не допуснат гол и, логично, се стигна до дузпи. В тях "сините" бяха по-точни и се класираха за четвъртфиналите за Купата на България, въпреки че и в двата мача Левски не успя да отбележи гол.

И двамата наставници поднесоха изненади за противниковите отбори, след като Антони Здравков върна Орлин Старокин отляво в защита, а зад нападателите Родригес и Макриев играеше Борислав Цонев. Венци Василев пък почна отдясно на отбраната, като Попов зае мястото на контузения Фо-Поре. Мартин Петров пък поведе атаката на отбора. Пълните състави тук.

4053145

Днес Вечното дерби между Левски и ЦСКА на стадион "Васил Левски" слага край на есенния полусезон в родния футбол, като двата отбора се изправят в мач-реванш от осминафиналите за Купата на България. В момента резултатът е 0:0 и се играят допълнителни 30 минути.

Първите 5 минути безспорно бяха в полза на символичните домакините, които натиснаха и осъществиха няколко бързи атаки, които обаче не доведоха до желания резултат.

4053159

Първият удар към една от двете врати обаче бе дело на "армейците", след като Ивайло Чочев пробва рефлекса на Пламен Илиев. При последвалия корнер Венци Василев бе оставен непокрит от 2 метра, но направи фрапантен пропуск.

След кратко затишие, ЦСКА отново тръгна към вратата на "сините", а Марсиньо центрира отлично към Менди в 25', като защитникът успя да стреля, но Илиев се намеси и успя да избие. 5 минути по-късно Менди сбърка и подари топката на Цонев, чийто пас обаче не бе овладян добре от Макриев и защитникът поправи грешката си.

4053163

Между 31' и 33' ЦСКА като по чудо не стигна до гол, след като първо Менди стреля с глава в гредата, а след него Илиев трябваше да се намесва при удар на Илиев - все още 0:0. Страстите се нажежиха с 41', когато се стигна до пререкания между Старокин и М'Боли, а след последвалото меле Макриев и Менди получиха жълти картони - 0:0 на полувремето.

След почивката първата ситуация беше в полза на ЦСКА, като в 51' добра атака в "червено" завърши със солова акция и аут на Емил Гъргоров. Минута по-късно последва и меле в наказателното на Илиев, а удар на Милисавлевич срещна ръката на Макриев, но Кръстев не отсъди дузпа.

4053146

Последва ново затишие пред двете врати, като Левски продължи да е ялов в атака, а Марсиньо и Чочев бяха изведени на отлични позиции, но и двамата се провалиха в опита си да отбележат. В 73' и Пламен Илиев показа страхотен рефлекс, като Гъргоров стреля отлично по тревата, но националът се отчете с веща намеса. Първият точен изстрел за Левски дойде чак в 84', когато Вутов бе изведен на границата на наказателното поле, но неговият изстрел бе отразен от М'Боли - 0:0 и продължения в срещата.

В тях и двата отбора заложиха на сигурното и единственото положение се откри пред Омар Косоко, който обаче стреля разочароващо. Левски пък се опитваше да държи топката в центъра на терена, като не създаде нито една ситуация за гол, а Гари Родригес продължи да прави грешка след грешка.

4053160

Дузпите почнаха с удар в гредата на Емил Гъргоров. Последваха точни изстрели на Туре, Карачанаков и Макриев. Янчев за малко да изпусне, но топката мина късметлийски под Илиев, а М'Боли спаси изстрела на Туре. Капитанът Валентин Илиев стреля право във вратаря, а след него и Кевин Брю също се отчете с пропуск. След нови точни изпълнения Мамади Сидибе стреля в левия ъгъл на Илиев, но вратарят спаси. В крайна сметка, Мюлдер беше точен и прати Левски на четвъртфиналите.