Големите провали на Манчестър Юнайтед за Купата на Лигата

снимка: БТА/AP

Снощи Манчестър Юнайтед претърпя един от най-големите резили в своята история, след като се издъни като гост на МК Донс и загуби с катастрофалното 4:0.

Това доведе и до отпадане на „червените дяволи“ от турнира за Купата на Лигата, а експерименталният състав на Луис ван Гаал не може да бъде достатъчно добро оправдание за грешната стъпка срещу третодивизионния тим.

Така за първи път от 19 години Манчестър Юнайтед отпадна от надпреварата толкова рано. Това обаче далеч не е единственият резил на тима в турнира за Купата на Лигата. Оказва се, че „червените дяволи“ още цели 10 пъти са брали голям срам след поражения от слабаци именно за Купата на Лигата.

Неприятностите започват още през вече далечния сезон 1927/1973. Тогава под ръководството на Франк О'Фаръл Юнайтед не е никак убедителен и след поражение с 1:2 у дома отпада от третодивизионния Бристъл Роувърс в третия кръг.

Шест готини по-късно нещата се повтарят. Отново отбор от трета дивизия се оказва палач на „червените дяволи“. Уотфорд гостува на „Олд Трафорд“, кръгът отново е трети, а Лутър Билсет бележи два гола, за да класира тима си напред.

През сезон 1983/1984 Манчестър Юнайтед достига четвърти кръг, където трябва да се изправи срещу Оксфорд, който по това време се стреми към промоция в трета дивизия. На „Манор Граунд“ домакините победжадват с 2:1 във второто преиграване и елиминират елитния тим.

Третият кръг се оказва пречка за „червените дяволи“ през 1986 година. Тогава те играят преиграване със Саутхямптън и губят с 1:4, а мениджърът Рон Аткинсън губи поста си. За успокоение може да послужи фактът, че тогава „светците“ поне са в първа дивизия.

През 1991 година срамът идва чак на финала. Безспорният фаворит Манчестър Юнайтед среща втородивизионният Шефилд Уензди на „Уембли“ и губи с 0:1.

Пет години по-късно Пол Барнс вкарва два пъти за победата на Йорк с гръмкото 3:0 насред „Олд Трафорд“ и с общ резултат 4:3 изхвърля Юнайтед от турнира още във втория кръг.

През сезон 1997/1998 срамното отпадане застига „червените дяволи“ в третия кръг след поражение с 2:0 от Ипсуич на „Портман Роуд“.

През 2006 година Саутенд ликува на своя „Руутс Хол“ след победа с 1:0 в двубой от четвъртия кръг на турнира за Купата на лигата. Голът бележи Фреди Ийстууд от пряк свободен удар.

Следващия сезон момчетата на сър Алекс Фъргюсън са разочаровани в третия кръг от Ковънтри, след като губият с 2:0 на „Олд Трафорд“. Двете попадения за тима от Чемпиншип вкарва малтийският национал Майкъл Мифсуд, който преди време беше трансферна цел на Лудогорец.

През сезон 2011/2012 Юнайтед достига четвъртфинал, но таги ги чака друг тим от Чемпиъншип – Кристъл Палас, който печели с 2:1 след продължения благодарение на гола на Глен Мъри в продълженията.

Снощи и Луис ван Гаал стъпи на криво и то при дебюта си за Купата на Лигата, а вероятно тя няма да е последна за тима в този турнир.