Моуриньо отново надхитри Венгер и изхвърли Арсенал от Купата на Лигата (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА/AP

Челси победи Арсенал с 2:0 на "Емирейтс" и изхвърли "артилеристите" от Купата на Лигата още в четвъртия кръг.

 

Гостите вкараха по едно попадение във всяко полувреме, а техни автори станаха Сесар Аспиликуета и Хуан Мата.

 

Така Жозе Моуриньо продължи успешния си ход срещу Арсен Венгер, като вече има 5 победи и 4 равенства от 9 срещи с френския специалист. Арсенал пък отпадна преди четвъртфиналите в турнира за първи път в последните 11 години.

 

"Сините" от Лондон изиграха тактически много правилно целия двубой. През първата част те имаха преимущество и откриха резултата след груба грешка на Карл Дженкинсън в 24-та минута, от която се възползва Аспиликуета.

 

През втората част футболистите на Моуриньо запазиха спокойствие въпреки натиска на Арсенал и с добра игра в отбрана не позволиха Марк Шварцер да бъде затруднен сериозно. Те изчакаха своя момент и в 66-та минута нанесоха решителния удар след хубав гол на Хуан Мата.

 

Двамата треньори направиха доста промени в сравнение с мачовете си през уикенда. При Арсен Венгер новите имена бяха 8, докато Жозе Моуриньо бе заменил 10 души от състава, който надви Манчестър Сити.

 

Единственият "оцелял" от мача с гражданите бе Гари Кейхил, а героите от неделя Фернандо Торес и Андре Шюрле не попаднаха в групата за двубоя. В отсъствието на испанеца атаката на Челси поведе Самуел Ето'о, а шанс за изява под рамката получи Марк Шварцер.

 

Венгер пък остави най-голямата си звезда Месут Йозил на резервната скамейка, където компания му правеше Оливие Жиру. Вместо французинът на върха на атаката на "артилеристите" в този мач възможност за изява получи нежеланият през последните два сезона Никлас Бендтнер.

 

Двубоят започна равностойно, а двата тима заложиха на стабилна игра в центъра, което в първите минути не донесе сериозни положения пред никоя от двете врати. В първите минути Челси имаше сериозно преимущество във владеенето на топката, а футболистите на Жозе Моуриньо опитваха да пресират своя съперник още в неговата половина и да отнемат кълбото. Отбраната на Арсенал обаче действаше стабилно и не позволи да се пропука при атаките на съперника.

 

В 22-та минута дойде най-опасното положение за домакините до този момент. Арън Рамзи изведе Рио Миячи очи в очи с Марк Шварцер, но страничният съдия вдигна флага си и маркира доста дискусионна засада.

 

 

Две минути по-късно "сините" откриха резултата. Самуел Ето'о организира контраатака, която бе осуетена още в центъра. Карл Дженкинсън обаче допусна фатална грешка при опит да върне топката към Лукаш Фабиански. Сесар Аспиликуета я догони и елегантно я плъзна покрай стража на "артилеристите" за да открие резултата с първия си гол за Челси.

 

След попадението играчите на Жозе Моуриньо бързо успяха да успокоят играта и демонстрирайки голяма увереност в своите действия не дадоха шанс на противника да направи нещо впечатляващо в предни позиции при опитите си да върне резултата. Нещо повече - през първите 45 минути домакините така и не успяха да отправят точен удар в рамките на вратата на Шварцер.

 

 

Второто полувреме започна така, както приключи и първото. Арсенал се опитваше да сътвори нещо в атака, докато гостите разиграваха търпеливо и внимателно, изчаквайки своите моменти на контраатака. При една такава многоходова акция Ето'о излезе на стрелкова позиция, но ударът му премина встрани от вратата на Фабиански.

 

Постепенно мачът се раздвижи, а Арън Рамзи и Санти Касорла пробваха да затруднят Шварцер, но без успех. Шутът на Рамзи от около 30 метра в 63-та минута обаче бе близо до целта и Арсенал сякаш по-смело погледна към попадението.

 

Като доказателство за това секунди по-късно на терена се появи Месут Йозил, но точно тогава Челси нанесе втория си удар.

 

 

В 66-та минута Ето'о овладя една топка с глава в наказателното поле и я върна към Вилян. Той от своя страна остави за Хуан Мата, който си нагласи топката и от границата на пеналта с мощен шут между трима играчи на "топчиите" опъна мрежата зад Фабиански за втори път.

 

Арсенал не е предаде и до края на срещата хвърли всички сили в атака. Оливие Жиру замени безличния Никлас Бендтнер и това донесе повече острота в действията на "артилеристите". Въпреки това сериозните положения пред Шварцер продължаваха да са малко.

 

 

След втория гол Челси пък придоби още по-голяма увереност. В дефанзивен план играчите на Моуриньо бяха почти безпогрешни, докато в предни позиции получиха възможността да организират няколко много добри нападения.

 

При едно такова в 71-та минута Микаел Есиен намери Рамиреш в наказателното поле, но ударът на бразилеца бе избит от голлинията от Лоран Косшчелни.

 

До края на двубоя опитите на Арсенал останаха безплодни, а Месут Йозил този път не успя да блесне с нищо и "топчиите" се простиха с амбициите си в надпреварата.

 


Arsenal 0-2 Chelsea All Goalsby all-goals