Незабравимите голове: Трезеге донесе внезапна смърт за Италия

снимка: fff.fr

Един от най-емблематичните френски нападатели в модерната футболна история Давид Трезеге прекрати спортната си кариера и според италианските медии ще заеме директорски пост в един от бившите си клубове – Ювентус.

Именно с екипа на „Старата госпожа“ острието изживя най-славните години от футболния си път, макар да нанесе и до днес незабравимо болезнено поражение на италианския футбол като цяло.

На финала на Европейското първенство през 2000-ата година с гол на Марко Делвекио Италия поведе на Франция с 1:0 и се виждаше шампион на Стария континент за втори път в историята си, но изравнителен гол на Силвен Вилтор в последната минута на добавеното време прати сблъсъка в продължения.

Тогавашното правило за „внезапна смърт“ послужи за каузата на „петлите“ и за звездния миг на Давид Трезеге, чийто кинжален изстрел матира вратаря Франческо Толдо в 103-ата минута и короняса Франция.

Така „петлите“ станаха първата европейска нация, триумфирала на Световно първенство (през 1998-ма) и веднага след това на Шампионата на Стария континент.