Рома смълча "Артемио Франки" и ще е минимум втори

галерия:

Рома надви Фиорентина като гост с минималното 1:0 и се беторнира на второто място в Серия А.

Двата тима изиграха сравнително равностоен двубой, който Рома спечели благодарение на Раджа Нианголан още в 26-а минута. Тогава белгийският национал с шпагат успя да прати подаване на Адем Ляич в мрежата на Фиорентина и записа трите точки в сметката на "римските вълци".

През втората част домакините опитаха да натиснат своя съперник и да стигнат до изравняване. Въпреки че бяха по-дейният състав те не създадоха кой знае колко опасни положения пред Морган де Санктис и загубиха срещата.

Така Рома продължи преследването с Ювентус и на теория има шанс за титлата. "Джалоросите" изостават на 8 точки от "Старата госпожа", но до края на шампионата има само 4 кръга. В същото време те не могат да бъдат застигнати от Наполи, тъй като имат 82 пункта - 14 повече от неаполитанци, които днес направиха 1:1 срещу Удинезе. Така през новия сезон Рома ще се завърне в Шампионската лига, след като пропусна най-комерсиалния турнир в последните три сезона.

Фиорентина пък остава на 4-о място с 58 точки, но вече е само на две пред петия Интер и доскоро считаното за сигурно четвърто място може да се изплъзне на "виолетовите".

Винченцо Монтела нямаше победа над бившия си клуб като треньор, а тази вечер трябваше да опита да го стори за първи път. За целта той заложи в атака на Хуан Куадрадо, Йосип Илич и Ридер Матос.

Колегата му Руди Гарсия не можеше да разчита на контузените Мехди Бенатиа, Федерико Балдзарети и Кевин Строотман, които са контузени. Матиа Дестро пък бе наказан за три мача и също не бе в сметките на треньора. В негово отсъствие "джалоросите" разчитаха голове да бележат Жервиньо, Франческо Тоти и бившият футболист именно на Фиорентин - Адем Ляич. На мястото на Бенатиа в отбрана пък започна Рафаел Толои.

4080989

Двата тима изиграха сравнително равностойно първо полувреме като се редуваха да си разменят инициативата. Рома бе по-добрият тим в началните минути на двубоя, а Жервиньо направи поредния си уникален пропуск в 9-а минута. Тогава при една контраатака Адем Ляич напредна, увлече двама бранители на Фиорентина и пусна на непокрития африканец, който вместо да преодолее Нето стреля встрани от вратата.

"Виолетовите" реагираха с опасен удар на Борха Валеро, който се възползва от лошо подаване на Морган де Санктис, но вратаря улови сигурно топката и попарави гршката си.

В 24-а минута Ненад Томович отправи остро центриране към Хуан Куадрадо в наказателното поле, но Леандро Кастан успя да се намеси и да избие в корнер.

Точно когато Фиорентина стоеше по-добре на терена Рома откри резултата. В 26-а минута Ляич се отличи с добър пробив през центъра и подаде на Раджа Нианголан, за който топката дойде дълга, но той с шпагат пред очите на Томович и Нето я прати в мрежата на домакините за 1:0.

В 37-а минута Франческо Тоти намери една избита топка от воле и стреля опасно, но кълното профуча покрай вратата.

В края на полувремето "Ла виола" натисна съперника в опит да изравни. В 42-а минута домакините имаха претенции за дузпа след като при едни центриране от фаул на Иличич топката срещна ръката на Тоти, който бе направил единична стена в наказателното поле, но реферът прецени, че основания за дузпа няма.

Това изнерви последните минути на първата част, а в продължението ѝ Иличич можеше да изравни, след като слаломира между отбраната на Рома и се озова на добра позиция за стрелба, но ударът му срещна крак на противников бранител и излезе в корнер.

Втората част започна с положение за Рома, открило се пред много активният в този мач Адем Ляич. Той получи топката от Майкон и стреля от границата на наказателното поле, но Нето показа класа и отрази.

4080990

В началото на вторите 45 минути двата тима показаха открит и атакуващ футбол. Въпреки това зачестиха нарушенията и жълтите картони. Фиорентина действаше по-активно, но в предни позиции липсваше някаква съществена идея как атаките да бъдат завършени успешно.

В 63-а минута дойде най-доброто положение за домакините след почивката. Давид Писаро стреля от около 25 метра, топката придоби интересна парабола, а Де Санктис само успя да я изгледа. За негово щастие тя излезе в аут, на по-малко от метър над сглобката над вратата му.

Рома също показа, че не смята да брани резултата. В 65-а минута Додо предпирие акция отляво и стреля по диаглонала, но Нето се намеси качествено.

Въпреки че в тези минути "вълците" бяха тимът, който играеше по-предпазливо и опитваше да успокои играта, техните положения, макар и по-малко на брой, бяха по-чисти. Това се доказа още веднъж само 120 секунди по-късно, когато отново бразилският страж на "виолетовите" трябваше да се намесва след пут на Тоти от сериозна дистанция.

В 71-а мунута Стефан Савич направи уникален пропуск за Фиорентина. Иличич центира от фаул отляво, бранителят успя да се измъкне и да засече, но доста неуспешно и топката прехвърли вратата.

 Опитите на "Ла виола" да стигне до гол не секнаха до края на срещата, но те не успаха да създадат нищо запомнящо се в минутите след пропуска на Савич. С изтичането на времето пък столичани все повече мислеха за своята защита, за да не допуснат гол, който да им струва скъпо.

В края на двубоя Фиорентина още веднъж поиска дузпа, след като удар на Алесандро Матри отблизо срещна рамото на бранител на Рома, но съдията Мацолени отново замълча.