Игуаин счупи рекорд на Марадона при бой над Лацио

снимка: БТА/AP

Наполи записа важна победа днес, след като стигна до пълен обрат в дербито от 33-ия кръг срещу Лацио, печелейки с 4:2 на "Сан Паоло".

Двубоят почна изненадващо добре за гостите, които поведоха още в 21'. Автор на гола беше Сеняд Лулич, който с прекрасно обръщане на 360 градуса матира защитник, а след това стреля под плонжа на Рейна.

Наполи отговори на предизвикателството в края на полувремето, след като Дрийс Мертеенс проби сам през центъра и с топовен удар от 20 метра намери горния ляв ъгъл на вратата на Лацио - 1:1 на почивката.

След подновяването на играта дойде времето на Гонсало Игуаин, който влезе в историята на клуба. Първо в 49' Мартеенс проби в наказателното поле и се строполи след контакт с Лорик Цана, като защитникът получи червен картон. Щатният изпълнител Игуаин се разписа, с което стана играчът с най-много голове за отбора в дебютния си сезон в Серия А. 

Преди това този рекорд на Наполи се държеше от друг аржентинец - Диего Армандо Марадона, който вкара 14 попадения в дебюта си за "небесносините".

Игуаин обаче не спря до там, след като в 67' се възползва от дълъг пас към себе си и с мощен удар реши всичко в срещата - 3:1. Все пак до края на мача Онази (82) беше точен за гостите, след като защитата на Наполи заспа.

До края обаче домакините задържаха аванса си, а в добавеното време Игуаин ознаменува силната си игра и с хеттрик, забивайки красиво четвърто попадение във вратата на Лацио.

Така само 5 кръга преди края Наполи има 67 точки - 9 пред Фиорентина, което почти сигурно праща отбора в квалификациите за Шампионска лига. Колебливата форма като гост обаче остава Наполи на 12 от Рома. В същото време Лацио вече е 8-и с 48 точки - на 3 от заветното 6-о място.